Pilot: Ung og skeiv på fritida

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Diskriminering av skeive er et betydelig helseproblem. Unge skeive rapporterer om dårligere psykisk helse som et resultat av mobbing og diskriminering. Skeiv Ungdom mener at negative holdninger til skeive kommer fra manglende kunnskap om kjønn, seksualitet og normer. Ung og skeiv på fritida er et tilbud der frivillige møter ungdom på fritidsarenaer med normkritiske workshops som stiller spørsmål ved normer som skaper diskriminering og mobbing. I dette prosjektet ønsker Skeiv Ungdom å utvide vårt synlighets- og antimobbearbeid til fritidssektoren for å bedre levekårene til unge skeive.

Målsetting for prosjektet

Ungdom på ulike fritidsarenaer skal delta på workshops hvor de lærer om mangfoldet knyttet til kjønn og seksualitet. Prosjektet skal rekruttere 20 frivillige som får opplæring gjennom to helgekurs. De frivillige skal holde workshops for til sammen 500 ungdommer på 35 fritidstilbud i Oslo og Viken.

Målgruppe

Ungdom i alderen 13-20 år på ulike fritidsarenaer i Oslo og Viken. Arenaene kan for eksempel være fritidsklubber, konfirmantgrupper og ungdomsorganisasjoner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektkoordinator skal samarbeide med referansegruppa og faggruppa om å utvikle normkritiske workshops om kjønn, seksualitet og mangfold som skal holdes av frivillige for ungdom på fritidsarenaer. Etter workshopene skal deltakerne 1) kunne se og reflektere rundt normer i samfunnet knyttet til kjønn og seksualitet, 2) utfordre normene som er begrensende og helseskadelige og 3) få økt kunnskap om at det alltid finnes et mangfold – vi er alle forskjellige og det er bra! For å rekruttere frivillige vil vi promotere muligheten for å engasjere seg i prosjektet til medlemmer av Skeiv Ungdom, på Skeiv Ungdoms sosiale medier, frivillig.no og andre relevante kanaler. Opplæringen av de frivillige består av to helgekurs: a) “Kurs i normkritikk” som gir en innføring i normkritikk og kjønn- og seksualitetsmangfold og b) “Kurs for frivillige” hvor man lærer om pedagogikk, samt planlegging og gjennomføring av workshops. Etter gjennomført opplæring kan frivillige enten oppsøke lokale fritidstilbud selv eller ta på seg oppdrag prosjektkoordinator videreformidler. For å øke etterspørselen etter vårt tilbud vil vi blant annet kontakte sentrale aktører på feltet som Human-Etisk Forbund og Ungdom og Fritid.

Fremdriftsplan for prosjektet

I første fase av prosjektet utvikles workshops. Det ferdige produktet testes av frivillige hos ulike fritidstilbud og deltakerne evaluerer økten. Prosjektkoordinator sammenstiller evalueringene og reviderer workshopen deretter. Frivillige gjennomfører opplæring gjennom to kurs og holder deretter workshops. Underveis i prosjektet vil prosjektkoordinator få innspill fra referansegruppa, fagruppa og frivillige om videreutvikling av prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Ungdom på ulike fritidsarenaer skal delta på workshops hvor de lærer om mangfoldet knyttet til kjønn og seksualitet. Prosjektet skal rekruttere 20 frivillige som får opplæring gjennom to helgekurs. De frivillige skal holde workshops for til sammen 500 ungdommer på 35 fritidstilbud i Oslo og Viken. Målgruppen er ungdom i alderen 13-20 år på ulike fritidsarenaer i Oslo og Viken. Arenaene kan for eksempel være fritidsklubber, konfirmantgrupper og ungdomsorganisasjoner. Piloten «Ung og skeiv på fritida”, utført i Oslo og Viken, er et opplysnings-, synlighets- og antimobbeprosjekt til fritidssektoren for å bedre levekårene til unge skeive. Diskriminering av skeive er fortsatt utbredt i Norge og gir dårligere helse til den unge skeive befolkningen. Gjennom normkritiske workshops skal vi gi ungdom på fritidsarenaer kunnskap om kjønn, seksualitet og mangfold med mål om å gjøre det lettere å være seg selv uten fare for diskriminering og utestenging.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I søknaden hadde vi et ønske om at ungdom skulle delta på workshops om kjønns- og seksualitetsmangfold. Dette effektmålet er i stor grad nådd med 1084 deltakere. Dette er også en dobling av projisert antall unge nådd. Målet om at prosjektet skulle rekruttere og lære opp 20 frivillige ble ikke nådd. Vi klarte kun å rekruttere og lære opp fire. Dette til tross for annonser på egne sider, sosiale medier og frivillig.no, i tillegg til forsøk på å rekruttere internt fra våre styrer, lokallag og øvrig medlemsmasse. Vi er usikre på hva grunnen til denne manglende interessen var. Videre oppnådde ikke prosjektet målet om å avholde verksteder på 35 arenaer, da vi kun var på 30. Men vi ser ikke på dette som et nederlag, da vi nådde ut til dobbelt så mange i målgruppen som vi hadde prosjektert med.Oppsummert er vi svært fornøyde med vårt nedslagsfelt. Vi er naturligvis mindre tilfredse med antall frivillige vi klarte å rekruttere, og vil ta dette til etterretning i fremtidige, lignende prosjekter.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

108430

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble koordinert av to prosjektkoordinatorer fra september 2021 til ut desember 2022. I oktober tok daværende prosjektkoordinator over en ny stilling, og en ny koordinator ble rekruttert til å lede dette prosjektet. 2021 Koordinatoren(e) kurset fire frivillige i Skeiv Ungdoms normkritiske metodikk, kjønn- og seksualitetsmangfold, pedagogikk og planlegging og gjennomføring av workshops. I prosjektperioden ble undervisningsoppdragene vekselvis gjennomført av frivillige i prosjektet og prosjektkoordinator.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet nådde ut til målgruppen som planlagt, og hadde en god geografisk spredning. Gjennom perioden besøkte vi 22 ulike kommuner, hvorav 20 besøk ble gjennomført i Viken i 12 i Oslo Akershus. Under finnes en oversikt over arenaer besøkt i Oslo og Viken, samt antall oppmøtte: Vi rekrutterte og ga opplæring til fire frivillige. Samlet holdt disse kun tre oppdrag. Vi opplevde at det var mer utfordrende enn forventet å bruke frivillighet i prosjektet. I første rekke var dette på grunn av at de frivillige hadde en tett timeplan som ofte krasjet med tidspunkter for oppdrag, som gjorde at ansatte tok på seg de oppdragene som ble bestilt for å nå målsettingen til prosjektet. Vi opplevde færre bestillinger enn vi hadde regnet med. Dette medførte at vi valgte å samkjøre noen besøk med Restart skole for å nå ut til ønsket antall steder.

Oppsummering og videre planer

Det er spesielt to erfaringer vi tar med oss. Det ene er at til tross for at vi ser at det er interesse på fritidsarenaer, må det gjøres oppsøkende arbeid over tid for å gjøre prosjektet kjent blant målgr. Vi mener videre at det å basere seg på frivillighet er risikabelt. Prosjekt innebærer reising og en viss psykisk belastning hos de frivillige, grunnet tematikken som diskuteres. Til tross for den opplæringen og den støtten vi i Skeiv Ungdom kan tilby er vi i tvil om det er ansvarlig i å pålegge“byrden” i et slikt prosjekt frivillige uten relevant utdanning, og som ikke kompenseres i lønn.

Prosjektleder

Sol Pellicer

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Pilot: Ung og skeiv på fritida
Organisasjon
Skeiv Ungdom
Beløp Bevilget
2021: kr 610 000
Startdato
01.08.2021
Sluttdato
31.07.2022
Status
Avsluttet