Planter og blomster i offentlige bygg

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet
Vi i NAAF opplever at stadig flere sier at de reagerer på planter og/eller blomster. Nærmere 1 million nordmenn har pollenallergi, og en god del av disse reagerer også på planter og blomster innendørs. I tillegg har vi en gruppe personer som sliter med overfølsomhetsreaksjoner, og disse personene kan også reagere på planter og blomster.

I alle offentlige bygg er det planter av ett eller annet slag, i ganger, venterom osv. Vi ser dessverre at det brukes en del planter som ikke er så heldig for personer med astma, allergi og andre overfølsomhetsreaksjoner. Vi kan nevne bjørkefiken, der vi har mange eksempler på personer som blir syke, for eksempel med astmaanfall.

Julestjernen er et annet eksempel som fører til store problemer for veldig mange.
Målsetting
Målet med prosjektet er å spre enkel og lettfattelig informasjon, slik at man får bort uvennlige planter fra offentlige bygg, spesielt sykehus. NAAF Sør-Trøndelag har tidligere gitt ut boken «Gode råd er grønne», som er en meget informativ bok, men vi når dessverre ikke alle med denne. I en travel hverdag vil folk gjerne ha kort og enkel informasjon, med mindre man er spesielt interessert i faget.

Målgruppen for prosjektet er personer med astma, allergi, KOLS og andre overfølsomhetssykdommer spesielt og folk flest generelt. «Det som er godt for en allergiker er godt for alle».
Gjennomføring
Prosjektet er tenkt gjennomført ved at vi lager en oversikt over allergivennlige planter og blomster som kan brukes i offentlige bygg. Plantene og blomstene vi finner vil bli beskrevet med tekst og bilder i en brosjyre på 8 sider. Bilder er veldig viktig, slik at de som leser brosjyren forstår hva vi mener. Brosjyren vil bli trykket i samme stil/med samme layout som NAAFs øvrige brosjyrer.

Framdriftsplan
Januar Oppstartmøte i prosjektgruppa
Februar – juni Utarbeidelse av brosjyrens innhold
Juni Utforming/layout og kvalitetssikring
Levere til trykking
September – oktober Distribusjon av brosjyren på vår hjemmeside og per post til kommuner og sykehus i hele Norge
Desmber Evaluering og sluttrapport

Prosjektets betydning
Vi håper å få økt fokus på hvilke planter og blomster man kan ha i offentlige bygg og hvorfor det er så viktig å være bevisst på dette. Målet er at personer som reagerer på blomster og planter skal slippe å bli syke av dette når de oppholder seg i offentlige bygg.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Planter og blomster brosjyre.pdf

Prosjektleder/forsker

Gina Evelyn Strøm

Detaljer
Program
Forebygging (2013)
Prosjektnavn
Planter og blomster i offentlige bygg
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2014: kr 94 000
Startdato
01.01.2014
Sluttdato
31.12.2014
Status
Avsluttet