Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket: Podkasten er et initiativ fra tre engasjerte ungdommer i Norilcos ungdomsstyre som ønsker å gi en stemme til mennesker med stomi, tarmkreft, IBS og andre utfordringer knyttet til fordøyelsessystemet, samt deres pårørende. Gjennom samtaler med fagfolk og personlige historier vil programlederne ta lytterne gjennom ulike temaer, med mål om å bryte ned tabuer. Det er et stort behov for økt bevissthet og forståelse rundt fordøyelsessykdommer og stomi. Mange som lever med disse utfordringene opplever stigma og manglende kunnskap i samfunnet. Dette prosjektet henvender seg både til de som lever med disse tilstandene og deres pårørende, samt til allmennheten som kan ha nytte av økt kunnskap og forståelse. Prosjektet bør gjennomføres fordi det bidrar til å redusere fordommer og skape et mer inkluderende samfunn. Ved å dele personlige historier, erfaringer og intervjuer med relevante fagpersoner, kan podkasten gi støtte og inspirasjon til de som lever med stomi og fordøyelsessykdommer, samtidig som den informerer og utdanner allmennheten. Podkasten når ut til mange, særlig gjennom sosiale medier som Instagram og TikTok, hvor deres videoer allerede har oppnådd betydelige visninger.
Aktivitet/tiltak/metode
Episodenes tema: Ernæring – Kostholdsråd for de med stomi, IBD eller IBS. Gjest: Klinisk ernæringsfysiolog eller ernæringsrådgiver. Morbus Crohn – Hva er MC, og hvordan er det å leve med det? Gjest: Person med lengre erfaring med MC. Ulcerøs Kolitt – Hva er UC, og hvordan er det å leve med det? Gjest: Person med lengre erfaring med UC. Pårørende – Erfaringer fra pårørende til noen med kronisk sykdom. Fatigue – Hva er fatigue, og hvordan håndtere det? Sex og samliv – Intimitet etter å ha fått stomi. Gjest: Sexolog. Høytid – Hvordan håndtere høytider som kronisk syk? Mestringstips. Usikkert om gjest er nødvendig. Hva bidrar NORILCO med politisk? Gjest: Politisk rådgiver Trening – Råd og hensyn for trening med stomi. Gjest: Fysioterapeut. Spørsmål og svar med kirurg. Målgruppen for tiltakene/aktivitetene: Unge med stomi, IBD, IBS, eller mage- og tarmkreft, samt pårørende og helsepersonell som ønsker støtte, informasjon og praktiske råd for mestring og livskvalitet. Vi vil bruke lytterstatistikk der mulig. Kvalitativt samler vi tilbakemeldinger fra lyttere (via e-post, sosiale medier eller spørreundersøkelser) for å vurdere hvordan podcasten påvirker deres forståelse og mestring av helseutfordringer, samt tilbakemeldinger fra gjester og eksperter om innholdets relevans og kvalitet. Etiske hensyn ivaretas gjennom informert samtykke, respekt for gjester og anonymisering av data. Sensitiv informasjon deles kun med tillatelse, og data om lyttere behandles anonymt i samsvar med GDPR. Sensitive temaer håndteres varsomt for å sikre respekt for både gjester og lyttere. En av de største utfordringene vil være å sikre bred spredning av podcasten, samt å oppnå tilstrekkelig finansiering. Vi vil bruke sosiale medier aktivt og samarbeide med relevante aktører for å øke engasjementet. Vi søker støtte fra Stiftelsen Dam og vil også registrere kurstimer hos Studieforbundet Funkis for å styrke finansieringen og ivareta etiske hensyn i gjennomføringen av prosjektet.
Antall deltakere
2500
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet forventes å gi flere positive virkninger for både deltakere, målgruppen og samfunnet. På kort sikt vil deltakerne (både lyttere og gjester) få økt kunnskap og forståelse om helseutfordringer knyttet til stomi, IBD, IBS og mage- og tarmkreft. Dette vil styrke deres mestringsstrategier, forbedre livskvaliteten og redusere følelsen av isolasjon. Gjennom deling av erfaringer og faglig innsikt, vil lytterne også kunne ta informerte valg om egen helse. På lang sikt vil prosjektet bidra til økt bevissthet om disse helseutfordringene i samfunnet, og gi målgruppen bedre tilgang til relevant informasjon og støtte. Dette kan føre til mer åpenhet rundt kroniske sykdommer og bedre samfunnsstøtte for personer med stomi og mage- og tarmproblematikk. For samfunnet som helhet vil prosjektet bidra til økt forståelse og inkludering av personer med kroniske sykdommer, samt fremme politisk engasjement og helsepolitikk knyttet til disse gruppene. Lyttertall første sesong: 1547 unike lyttere og 2019 avspillinger. Det forventes en stor økning i lyttere da NORILCO har blitt mye mer populære på sosiale medier og sender ut et månedelig nyhetsbrev til mange abonnementer som inkluderer helsepersonell som kan tipse videre om podcasten.
Plan for gjennomføring
For å sikre at prosjektet oppnår de definerte målene, har vi laget en realistisk og gjennomførbar plan med konkrete milepæler og datoer. Planen er delt opp i arbeidsoppgaver med ansvar fordelt på prosjektgruppen. Vi har også inkludert fleksibilitet til å håndtere eventuelle uforutsette utfordringer underveis. Manusutvikling: Temaer og episoder er planlagt. Eventuelle endringer håndteres i samarbeid med prosjektgruppen og gjestene. Vi har startet manusskrivingen i desember 2024, med mål om å ferdigstille manus for alle episoder innen utgangen av første kvartal 2025, flere manus er allerede ferdigskrevet. Eventuelle justeringer vil gjøres etter at gjestene er bekreftet. Gjesteansvar og booking: Ansvar for å kontakte gjester er fordelt på teammedlemmene. Etter svar på søknaden fra Stiftelsen Dam i januar eller februar 2025, vil vi begynne å kontakte og booke gjester. Booking og bekreftelse av gjester skal være fullført innen slutten av mars 2025. Opptak og produksjon: Alle opptak og intervjuer skal være ferdigstilt innen slutten av juni 2025. Dette gir oss tilstrekkelig tid til å sikre at alt innhold er klart for redigering. Redigering og ferdigstilling av de første episodene starter umiddelbart etter opptakene. Distribusjon og markedsføring: Distribusjon og markedsføring på sosiale medier (TikTok, Instagram) starter allerede under innspillingen, fra og med mars/april 2025. Evaluering og rapportering: I september 2025 vil vi starte evalueringen av prosjektet basert på tilbakemeldinger fra lyttere, gjester og samarbeidspartnere. Sluttrapporten for Stiftelsen Dam skal leveres i november 2025, hvor vi samler erfaringer og planlegger videreføring etter sesongens slutt.