Polluspakken

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Flere og flere barn sliter med astma og allergi. Hvordan kan vi forklare de aller minste hva pollen er, forskjell på ulik type pollen, og hva pollen gjør med de som er allergiske? Jeg har tidligere laget en barneforestilling, Allergikus Pollus- Den lille pollenplagen. Denne ble støttet av Extrastiftelsen. Barna elsket forestillingen, og karakteren, Pollus. De satt igjen med kunnskap om pollen og allergi uten å tenke over det. Sånn er det ofte når fakta fortelles på en kreativ måte. Nå vil jeg at barna skal kunne lære det samme der de er, på skolen og i barnehagen! På en kreativ måte.

Målsetting for prosjektet

Polluspakken skal spre kunnskap om Pollen og Pollenallergi til de yngste i landet vårt. Flere og flere barn er plaget av allergi, og ved å ta del i dette prosjektet vil barna tidlig få et innblikk i hva pollen er, hva det gjør med de som er allergiske, og hva som skjer i naturen om våren.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er barn i førskolegrupper i barnehage, samt barn i 1-2.klasse i småskolen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

900

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

30 utvalgte barnehager og skoler i Vest- Agder, vil få tilsendt Polluspakken. Denne skal de jobbe med i en uke, og det skal være på våren, ved spredning av bjørkepollen. Pakken inneholder barneboken, Pollus- Den lille pollenplagen. Boka er et samarbeid med NAAF for å spre kunnskap om hvordan man kan beskytte seg mot pollen. Polluspakken vil også inneholde et undervisningsopplegg med fakta om ulike typer pollen, når spredningen er på sitt verste, og hva som gjør at noen er allergiske mot pollen. Det vil være forslag til øvelser man kan gjøre med barna ute i naturen, og også innendørs aktiviteter. F.eks. Lag din egen Pollus! I pakken vil det være en t-skjorte med trykk til alle barna. Som en ekstra bonus vil alle barnehager/skoler som mottar Polluspakken, få et forfatterbesøk der jeg vil lese fra boken, samt fortelle om mine erfaringer som astmatiker og pollenallergiker. Jeg ønsker å få i gang en samtale med barna omkring tema. Alle barnehagene og skolene vil i etterkant av at de har arbeidet med Polluspakken, motta et evalueringsskjema. Disse tilbakemeldingene vil jeg kunne bruke for å forbedre og videreutvikle Polluspakken. Målet er at alle landets barn på sikt skal få jobbe med Polluspakken.

Fremdriftsplan for prosjektet

Polluspakken skal være klar til å sendes ut til barnehagene/ skolene i april 2017 ( Ved spredning av bjørkepollen). Det vil si at utviklingen av Polluspakken vil starte allerede i januar 2017. Auglandstjønn barnehage samt Karuss skole vil få pakken i mars slik at jeg har mulighet til å gjøre endringer før den går ut til de resterende barnehagene. Tidspunktet for utsending av pakkene vil avhenge litt av hvor tidlig pollensesong vi får i 2017.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Polluspakken er et undervisningsopplegg for førskolebarn i barnehager og for 1-2. trinn i småskolen. Pakken inneholder barneboken ” Pollus- den lille pollenplagen”, forfatterbesøk, pedagogisk opplegg rundt tema pollen og pollenallergi, t-skjorter til barna, og faktainformasjon om pollen og allergi fra NAAF. Formålet med prosjektet er at barna skal få denne ene uken med fokus på hva som skjer i naturen om våren, at det finnes mange ulike typer pollen, og hva pollen gjør med de som er allergiske. Dette prosjektet går inn i lærerplanen for naturfag i 1-2.klasse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Jeg opplevde at Polluspakken passet best for førskolegrupper og 1-2 klasse. Jeg opplevde at mange fikk snakket om allergien sin, eller de fikk snakket om familiemedlemmer som var allergiske. De kunne fortelle hvordan de opplevde dette, og jeg fikk tilbakemeldinger på at barna hadde lært mye av dette prosjektet. Enkel fakta om hva som skjer om våren i naturen, samt hva allergi kan gjøre med dem som er allergiske.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

800

Prosjektgjennomføring/Metode

Jeg valgte å gripe dette an ved å ringe til de enkelte barnehagene og skolene jeg ønsket å besøke. Jeg valgte disse ut ved å tenke variasjon i størrelse av barnehage/skole, beliggenhet og aldersgruppe. Jeg ønsket å teste ut hvilken aldersgruppe prosjektet passet best for, og derfor besøkte jeg 4-åringer, førskolegrupper samt 1-2 trinn i småskolen. Jeg valgte å sende pakkene til dem i god tid før jeg kom på besøk. Jeg oppfordret dem til å lese boken og til å bruke det pedagogiske opplegget. Jeg oppfordret dem også til å dele ut t-skjortene den dagen jeg skulle komme, og det var stor stas. Da satt alle og ventet på meg i ført Pollus-t-skjorter. Flere av barnehagene hadde brukt god tid på å bli kjent med Pollus. De hadde vært ute i skogen og lett etter han i trærne. De hadde tegnet tegninger til jeg skulle komme, og et sted hadde barna på eget initiativ laget ” Pollusklubb” med eget klubbhus. Etter at jeg hadde besøkt barnehagene og skolene fikk de tilsendt et evalueringsskjema. Dette var det en del som fylte ut, men det måtte purres på mange ganger. Alle besøkene ble gjennomført våren 2017 da det var viktig at prosjektet fikk fokus mens det var pollensesong.

Resultater og resultatvurdering

Polluspakken ble svært godt mottatt, og det var flere som ba om å få pakken. Jeg ser at jeg må justere ned prisen på pakken for å få solgt den inn hos barnehagene. De fleste barnehager og skoler har ikke mye midler tilgjengelig. Et alternativ er da å droppe t-skjortene, som fordyrer Polluspakken, og gjøre det mulig for flere barnehager å gå sammen om selve forestillingen og dermed kutte på utgiftene. Det er barnehager som ligger så nær hverandre at de kan samarbeide om besøket. Jeg erfarte at Polluspakken passer best for førskolegrupper og 1-2 klasse. Jeg opplevde at mange fikk snakket om allergien sin, eller de fikk snakket om familiemedlemmer som var allergiske. De kunne fortelle hvordan de opplevde dette, og jeg fikk tilbakemeldinger på at barna hadde lært mye av dette prosjektet. Enkel fakta om hva som skjer om våren i naturen, samt hva allergi kan gjøre med dem som er allergiske. Se vedlagt evaluering.

Oppsummering og videre planer

Jeg har allerede blitt bedt å komme igjen i flere av barnehagene og skolene jeg besøkte i fjor. De har fortalt med at de brukte både det pedagogiske opplegget samt boken etter at jeg hadde vært på besøk, og at de ønsket at de som nå var blitt førskolebarn også skulle få muligheten til å oppleve dette. Neste skritt blir å selge Polluspakken inn hos flere barnehgaer og skoler nå før pollensesongen 2018. Jeg arbeider også me då få utviklet en egen app, som en digital videreutvikling av prosjektet.

Prosjektleder

Karin Moe Hennie

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Polluspakken
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Org.ledd
Karin Moe Hennie
Beløp Bevilget
2017: kr 264 000
Startdato
02.01.2017
Sluttdato
01.01.2018
Status
Avsluttet