Prostatakreft – hva nå? For deg som har fått diagnosen prostatakreft

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hvert eneste år er det fem tusen menn som får prostatakreft. Det er en den hyppigste kreftformen vi har i Norge. Til tross for dette er det overraskende lite skriftlig informasjon tilgjengelig for pasientgruppen. I tillegg er tiden man får med legen i det diagnosen overrekkes svært begrenset. Prostatakreft kan behandles på mange måter, og behandlingene medfører ulike grader av seneffekter og funksjonshemninger. Det er derfor viktig at pasientene er delaktig i beslutningen om behandlingsforløp, og blir godt informert om hvordan kroppen blir påvirket og hvordan det kan håndteres.

Målsetting for prosjektet

A gi målgruppen relevant informasjon etter diagnosen med svar på noen av de spørsmålene de har, redusere usikkerhet, være et verktøy til å håndtere veien videre samt å inngå distribusjonsavtaler med de ca 20 sykehusene som behandler prostatakreft i Norge.

Målgruppe

Målgruppen er de 5000 menn som hvert år får diagnosen prostatakreft. Over to år ønsker vi å nå10 000 menn.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi skal en lage en bok med fem seksjoner. Seksjon 1 omhandler kroppen og kreftsykdommen. Seksjon 2 beskriver de ulike behandlingsalternativene. Seksjon 3 består av tiden etter behandling og dekker opp de ulike seneffektene som mange strever med. Seksjon 4 vies til mental helse og vil gi tips og råd til stressmestring, bistand til kommunikasjon og hvordan sette ord på hva man føler. I denne seksjonen vies et eget kapittel til samlivet og partner. Dette kapittelet vil være nyttig for partner å lese også. Seksjon 5 er en praktisk rettet seksjon som vil bistand til opprettholdelse av et godt kosthold, trening, oppfølgning hos fastlegen og navigering i NAV-systemet. Denne seksjonen vil ha mye notatsider og vi vil oppfordre til at den aktivt brukes. Det blir en omfattende bok med mye informasjon, derfor er det viktig med klare inndelinger slik at man lett kan finne fram til akkurat den informasjon man søker. Den vil være i ringperm-format, med mye bilder. Ettersom det er et tungt tema, vil vi forsøke å balansere det med gode bilder og sterke farger. Den skal skrives på et språk som er egnet for “hverdagspersonen”. Bokens kapitler vil bli skrevet av urologer, onkologer, sexolog, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, psykiater og psykolog.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektgruppen vil møtes relativt raskt etter nyttår for å spikre endelig innholdsplan. I etterkant fordeles ansvaret med å kontakte bidragsyterne. Når innholdet er på plass vil designer lage oppsettet etterfulgt av runder med korrektur og endringer. Samtidig med av designprosessen starter arbeidet med å inngå avtaler med behandlende sykehus. I løpet av høsten 2022 skal boken trykkes, og deretter distribueres til aktuelle sykehus.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet har som mål å gi nylig diagnostiserte prostatakreftpasienter informasjon og veiledning gjennom en fysisk bok. Boken dekker ulike aspekter av sykdommen, behandlingsmuligheter og ettervirkninger, samt mentale og praktiske utfordringer. Målet er å forbedre pasientenes forståelse, mestringsevne og livskvalitet. Prosjektet er gjennomført med bistand fra en rekke faglige eksperter. Prostatakreft er den hyppigste kreftdiagnosen blant menn i Norge. Pasienter står overfor valg av behandlingsveier, hver med sine egne konsekvenser. Informasjonsmangel og komplekse spørsmål i etterkant av diagnosen fører til behovet for tilgjengelig og forståelig informasjon. Prostatakreftforeningen har tatt initiativet for å fylle dette behovet med en informativ og visuelt tiltalende bok.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har som mål å gi informasjon til 10 000 pasienter over en toårsperiode. Effektmålet er å redusere belastningen på helsevesenet ved å gi pasientene nødvendig informasjon og verktøy for å håndtere sykdommen og behandlingen bedre. Boken tar sikte på å bedre forståelsen av seneffekter etter kreftbehandling og dermed forbedre livskvaliteten for prostatakreftpasienter.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1250

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble organisert med en prosjektgruppe ledet av organisasjonsrådgiver Carita Teien fra sekretariatet i Prostatakreftforeningen. Medarbeidere og faglig støtte ble rekruttert for å bidra til prosjektets gjennomføring. Innholdet i boken ble strukturert i ulike seksjoner som omfattet kropp og sykdom, behandlingsmuligheter, etterbehandling, mental helse og praktiske aspekter. For å sikre at boken var lettlest og brukervennlig for målgruppen, ble den utformet med et klart og tydelig språk. Enkle tegninger ble inkludert for å gi boken visuell appell.

Resultater og resultatvurdering

Boken “Prostatakreft – hva nå?” er utformet og klar til distribusjon. Den omfatter viktig informasjon om prostatakreft, behandlingsalternativer og ettervirkninger. Bokens tilgjengelige og visuelt tiltalende design forventes å møte behovene til prostatakreftpasienter og deres pårørende. Distribusjonsplanen er etablert, og boken er klar for distribusjon til relevante sykehus for å nå målgruppen.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har oppnådd sitt mål om å lage en informativ bok for nylig diagnostiserte prostatakreftpasienter. Videre planer inkluderer distribusjon av boken til 10 000 pasienter over en toårsperiode. Evaluering av bokens effektivitet vil bli gjennomført basert på tilbakemeldinger fra pasienter og helsepersonell. Ved positiv evaluering, planlegges det for oppdatering og utvidelse av prosjektet for å nå flere pasienter og forbedre informasjonen i senere utgaver.

Prosjektleder

Janicke Frostad-Mathisen

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Prostatakreft – hva nå? For deg som har fått diagnosen prostatakreft
Organisasjon
Prostatakreftforeningen
Beløp Bevilget
2022: kr 850 000
Startdato
03.01.2022
Sluttdato
30.06.2023
Status
Avsluttet