# psyke samfunnsstemmer

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

På Fontenehuset har vi et bredt spekter av arbeidsoppgaver til medlemmer ,men skriving som arbeidsaktivitet har ikke vært like selvklart. Årsakene kan være mange, men når et medlem med erfaring fra slikt arbeid dukket opp og ønsket å gjøre en forandring på dette, begynte vi å se på mulighetene. Ideen om å starte et skrivekurs kunne være med å styrke medlemmene mulighet i arbeidslivet. Ved å gjøre flere små tiltak ser vi for oss at skriving kan bli integrert i arbeidshverdagen hos oss. Å utgi en bok vil vise alle deltakere at det fullt mulig å få sin stemme hørt.

Målsetting for prosjektet

Hovedmål vårt er : Utvikle skriving som en meningsfull og helsefremmende aktivitet på Fontenehuset i Tromsø. For å nå dette målet har vi flere delmål. – Gjennomføre skrivekurs – Skrive ulike former for tekster og få de publisert ( eks internavis, lokal avis, SoMed kanaler) – Utgi jubileumsbok

Målgruppe

Det er nåværende og fremtidige medlemmer ved Fontenehuset i Tromsø som er målgruppe for dette prosjektet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

220

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Utvikle skrivekurs slik at hver enkelt medlem kan få utviklet sitt potensiale. Bruke interne ressurser men også leie inn ekstern fagpersoner. Vi skal integrere skriving som arbeid i arbeidsdagen på Fontenehuset på lik linje med andre oppgaver. Dette er en prosess som tas over tid men jevnlig jobbing med skriving og tekster. Fontenehuset har som mål å få gitt ut en bok der medlemmers stemme og ressurser blir vist frem. Boken skal også innhold historien til Fontenehuset samt vise andre hva psykisk helse kan være og hvor mye ressurser som ligger i et slikt hus.

Fremdriftsplan for prosjektet

April 19-April 20 Oppstart/ evaluering Skrivekurs Aug 19-Aug 19 Seminar om tekst utvikling Sept 19-Sept 19 Seminar redaksjonsarb. Okt 19-Okt 19 Forberedelse til boksalg Nov 19-Des 20 Design og trykking av bok Des 19- jan 20 Lansering av jubileumsbok Feb/mars 2020 Bokanmeldelse juni 2020 Evaluering av prosjekt

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Fontenehuset Tromsø er et arbeidsfellesskap av og for mennesker som har eller har hatt psykiske helseproblemer. De som jobber ved Fontenehuset frivillig blir kalt medlemmer og de som er ansatt for å jobbe sammen med medlemmene blir kalt medarbeidere. Mye av arbeidsoppgavene ved Fontenehusene kan være rutinepreget og A4, men ikke alle passer inni rutinearbeid. Gjennom et enkelt skrivekurs ledet av et medlem begynte vi å se på arbeidsoppgaver som ikke var så rutinepreget.Medlemmet så at det var store muligheter og opplevde at det trengtes en plattform for å formidle mange av disse tekstene. Og ideen om å lage ei bok var plantet. Selv om en del av prosjektet var å lage og utgi en bok om Fontenehuset, var det ikke dette som var hovedmålet. Vi ønsket at gjennom bokskriving skulle skriving som en arbeidsaktivitet bli mer integrert i arbeidsdagen. Redaksjonsgruppe startet ut med å sikre at alle som ville dele sin historie ble ivaretatt og komfortabel med det som ble skrevet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har evaluert effekten av prosjektet og ser at skriving er en mer naturlig del av Fontenehusehverdagen. Det er lettere å få inn nye potensielle medlemmer i arbeidshverdagen som har skriving som hobby. De personene føler seg tryggere når de kan komme å gjøre noe de er vant med. Vi utgir en intern avis hver uke, der det muligheter til å få publisert sine tekster. Samt vi holder på å med utvikle et større magasin som skal komme ut 2 ganger i året. Vi har fått utgitt vår egen bok var et det mest håndfaste beviset på måloppnåelse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

For å nå disse målene vi hadde satt, arrangerte vi et profesjonelt skrivekurs og vi jobbet aktivt med å skrive tekster og satt ned en redaksjonsgruppe bestående av medlemmer og medarbeidere samt en innleid fotograf og designer.Gjennomføring av prosjektet gikk stegvis fra det enkle skrivekurset til å få satt ned et redaksjonsråd. Vi samlet inn tekster og bearbeidet disse sammen og jobbet sammen daglig med designeren og fotografen. Det ble flere arbeidsoppgaver ut av dette prosjektet enn kun skriving. Alt fra å bestemme tekststørrelse, til korrekturlesning til møte med forleggere. Prosjektet genererte også to ulike arrangementer for å promotere boken der flere medlemmer ble engasjert.Boken ble det tilslutt og i den kom ut fra trykken 1 uke for vi hadde lanseringsfesten.

Resultater og resultatvurdering

Etter at prosjektet er avsluttet vet vi at vi kan skrive og det er noe som er mer integrert i arbeidshverdagen. Vi har som mål å lage 2 store magasiner i året, der psykisk helse er tema i ulike former. Vi er ennå ikke kommet dit at vi er begynt, men prosjektet er i startgropen.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet var vellykket i så måte at skriving er mer integrert og vi har fått synliggjort hva Fontenehus er. Det som vi ser vi må bli bedre på er å være selgere og promotere boken i tiden fremover. For selv om boken er laget av Fontenehus Tromsø er det like aktuell for andre Fontenehus og mange av de andre fontenehusene har kjøpt inn eksemplarer av boken.

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
# psyke samfunnsstemmer
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2019: kr 100 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
30.06.2020
Status
Under gjennomføring