Psykt sterk

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

At mennesker opplever ensomhet og utilstrekkelighet i hverdagen er dessverre noe vi ser for mye av i samfunnet vårt i dag. Det er ikke så mye som skal til for å bedre den psykiske helsen til de fleste, da det eneste mange av disse trenger er å skape mening i hverdagen – oppleve mestring og tilhørighet eller være i aktivitet. I 2023-2024 ønsker vi å ha fokus på god psykisk helse. Vår visjon er å sette fokus på god psykisk helse gjennom helsebringende tiltak i idretten vår, og være en lokal aktør som gir rom for å være aktiv, knytte bånd, lære nye ting, være oppmerksom og tilstede i egen kropp og å være med å løfte andre – i henhold til Helsedirektoratets fem grep for økt livskvalitet og sterkere psykisk helse (https://www.helsenorge.no/psykisk-helse/fem-rad-for-sterkere-psykisk-helse/). Disse fem grepene fungerer dermed som nøkkelbegreper for prosjektet. Målene våre bygger på kontaktskapende arbeid, hvor vi vil bygge broer og legge til rette for kunnskapsutveksling mellom autoriserte aktører og klatring som idrett. Skape en møteplass for mennesker i alle aldre som strever med sin psykiske helse og introdusere klatring som mestringsverktøy. Være en forebyggende og helsebringende aktør ved å tilby mestringsopplevelser, glede, tilhørighet, trygghet, sikkerhet og sosialt samspill.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal iverksette tiltak som fanger opp og tilrettelegger aktiviteter for mennesker i alle aldre, men med et spesielt fokus på ungdom (12-25 år) ved oppstart, som strever med sin psykiske helse. Vi vil i tillegg arbeide helsebringende og forebyggende generelt gjennom aktiviteter og arrangementer vi tilbyr og skaper. Hovedtiltaket er å opprette en fast gruppe i uken i tillegg til mindre enkeltgrupper etter avtale, med deltagere hentet fra ulike institusjoner/organisasjoner som arbeider med psykisk helse. Her får de 2 timer klatring på tau sammen med ledsager fra organisasjonen og én til to av våre instruktører for sikring og veiledning. dette tilbudet skal være gratis for alle deltagere inkludert lån av utstyr. Én til to ganger i året vil vi gjøre en omskruing av veggen de klatrer på for å gi deltakerne gode ruter å klatre på. Hvis det lar seg gjøre i samarbeid med institusjoner/organisasjoner, vil vi bruke testskårer på livskvalitet/depresjon før og etter et halvt års deltagelse. Om dette ikke lar seg gjøre mtp. personvern, ønsker vi å måle på deltagelse over tid og integrering i de allerede eksisterende gruppene/miljøet. Sikkerheten er i høysetet i vår klatrehall. Vi sjekker jevnlig alt av utstyr og kjøper inn nytt utstyr til utlån jevnlig ved slitasje. Personvern er ekstra viktig i dette henseendet, da det er sårbare mennesker. denne ivaretar vi med taushetsplikt og god dialog med organisasjonene og lederne her. Utfordringer som kan dukke opp er at vi ikke klarer å rekruttere nok personer, at de som deltar faller fort fra eller at deltagerne opplever klatringen traumatiserende. Her er god dialog med organisasjonene viktig samt. god oppfølging og stabile “treninger” med samme hovedinstruktør hver gang. Traumatiserende hendelser i veggen er sjeldent, men det blir viktig å ta det i deltakernes tempo, ha en pedagogisk instruktør og ha fokus på mestring.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt vil deltakerne oppleve mening ved å delta i klatreaktiviteten gjennom å oppleve mestring – ved å eksempelvis komme til toppen, tilhørighet – ved å klatre sammen og få innpass i et miljø. Dette kan igjen bidra til å skape nye nevrale nettverk i hjernen som igjen bidrar til et mer optimistisk tanke- og handlingsmønster hos deltakerne. På lang sikt kan effekten være at deltakerne integreres i vårt eksisterende klatremiljø og blir en sentral og aktiv del av dette – Kanskje begynner en av deltakerne å jobbe som instruktør i hallen, eller begynner å konkurrere i klatring. Dette ville i så fall være en veldig positiv langtidseffekt av tiltaket, da det å være i arbeid er et sentralt parameter for god livskvalitet for de fleste. Som en aktør i lokalsamfunnet vil vi i samarbeid med flere ulike institusjoner/organisasjoner være en forebyggende aktør, som skaper gode ringvirkninger i lokalsamfunnet.

Plan for gjennomføring

Fase 1: Etablere god dialog og gode samarbeidsavtaler med organisasjoner, institusjoner og stiftelser knyttet til psykisk helse og finne en form som passer for både ansatte og deltakere. Øke oppmerksomhet og interesse rundt tilbudet på sosiale medier. Samarbeide og ha god dialog med kommuner på Haugalandet – et godt samarbeid vil bidra til å øke oppmerksomhet og få informasjon ut til målgruppen. Det er viktig for oss å gjøre haugalendinger oppmerksom på at HKL er en klatreklubb som favner hele Haugalandet. Fase 2: Kurse 1 instruktør som kan være alternativ hovedinstruktør Igangsette aktiviteter Våren 2023: Ta imot grupper fra ulike instanser (som arbeider med psykisk helse), som kommer på engangsbesøk og prøver klatring Igangsette minimum én fast gruppe med instans en vi har opprettet samarbeid med. Opplæring i sikringsarbeid av ledsagere Høsten 2023: Ta imot grupper fra ulike instanser (som arbeider med psykisk helse) for engangsbesøk Videreføre den faste gruppen Opplæring i sikringsarbeid av ledsagere Fase 3 (2024): Videreføre etablerte grupper Utforme videre drift og god etablering av tilbudet. Utvide gruppen med antall deltagere Opplæring i sikringsarbeid av ledsagere Utdanne 1 instruktør Arrangere et arrangement med gratis klatring/buldring for alle medlemmer eller foredrag (fra en psykolog eller klatrer med erfaring fra mental trening). Dette skal være åpent og gratis for alle medlemmer for å gi noe tilbake for deres støtte. Etablere samarbeid med min. 3 institusjoner knyttet til mental helse. Ukentlige grupper minimum 1 gang i uken med minimum 12 deltagere, eller flere grupper i uken med 2-6 deltagere. Fase 4 (2024): Vurdere prosjektet Rapportering Videreformidling Følge opp Videre utvikling

Prosjektleder

Caroline Vik Løftingsmo

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Psykt sterk
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2023: kr 200 000, 2024: kr 200 000
Startdato
29.05.2023
Sluttdato
16.12.2024
Status
Under gjennomføring