Pusterom i musikk – gruppetilbud for foreldre og ansatte på Nyfødtintensiv avd.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Musikkterapi er en del av behandlingen tilknyttet Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (ABU) ved Barne- og Ungdomsklinikken på Oslo Universitetssykehus. Musikkterapeutene benytter både ekspressiv og reseptiv musikkterapi i behandlingen. Den ekspressive musikkterapien kan innebære samspill, sangskriving, musikkstunder, m.m., og reseptiv musikkterapi innebærer musikklytting, avspenning, stressmestring, kroppsbevissthet, musikkreiser, terapeutiske eventyr m.m. «Pusterom i musikk» hører til den reseptive delen av musikkterapitilbudet. På Nyfødtintensiv avdeling på Ullevål sykehus har «Pusterom i musikk for foreldre» vært et ukentlig tilbud siden november 2022. Foreldre på Nyfødtintensiv avdeling er utsatt for risiko for negative psykiske belastninger og stress, som kan ha konsekvenser for den tidlige tilknytningsfasen. Gruppen foregår kun med foreldrene tilstede. Tilbudet er rettet mot å bidra til økt selvivaretakelse og stressmestring for foreldrene, og på den måten bidra til bedret funksjon og kapasitet inn i behandlingen på sykehuset. Tilbakemeldingene så langt viser at foreldrene opplever tilretteleggelsen for avslapning og stressmestring som både verdifull og effektiv.

Aktivitet/tiltak/metode

«Pusterom i musikk» er metodisk forankret i terapiformen MI (Music & Imagery) og musikkterapeuten som leder gruppene har videreutdanning innenfor dette. MI er basert på musikkterapimetoden Bonny Method of Guided Imagery and Music (BMGIM/GIM), skapt av den amerikanske musikkterapeuten Helen Bonny. GIM er en musikk-sentrert integrativ psykoterapi-metode som bruker spesielt utvalgt musikk til å stimulere og opprettholde en dynamisk utfoldelse av indre erfaringer. I en MI gruppe tilpasses og avgrenses metoden i forhold til induksjon, musikkvalg og varighet for å tjene den aktuelle gruppens behov. Formålet med «Pusterom i musikk for foreldre» er ikke å tilby psykoterapi eller å være en klassisk terapigruppe, da dette ikke er tjenlig, men handler om å tilrettelegge for gode pauser, stressmestring, og selvivaretakelse i en emosjonelt belastende og krevende sykehusinnleggelse. Musikkterapeutisk arbeid i pediatri er et svært aktuelt forskningsfelt og flere prosjekter som retter seg mot foreldre og helsepersonell har de siste årene vist til gode resultater. Dette vil derfor kunne være et toneangivende prosjekt med tanke på videre etablering og utvikling av musikkterapitilbud ved barne- og ungdomsavdelingen på OUS. Kvalitative data vil samles inn i form av systematisk loggføring, intervjuer med ansatte ved avdelingen og tilbakemeldinger fra gruppedeltakere. Samtykke til anonymiserte sitater vil samles inn i den forbindelse. Sentrale spørsmål prosjektet søker å finne svar på er: Hvordan opplever foreldre på Nyfødtintensiv avdeling et MI gruppetilbud? Hvordan kan et MI gruppetilbud tilrettelegges for helsepersonell på sykehus i forhold til varighet, hyppighet og innhold? Hvordan opplever helsepersonell på Nyfødtintensiv avdeling et MI gruppetilbud? Innsamlede data systematiseres og analyseres for beskrivelse og evaluering av prosjektet, og ferdigstilles som en artikkel publisert i et aktuelt tidsskrift.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Bedret psykisk helse på sykehus. Tilgjengelige indre ressurser for økt resiliens. Gode pauser, motvirkning av angst og stress. Bedret tidlig tilknytning med sine nyfødte i et «unaturlig» sykehusmiljø.

Plan for gjennomføring

Gjennomføringsplan: Før oppstart (mai/juni 24): – Ferdiggjøre handlingsplan – Forberedelse – Søke støttepenger – Produsere brosjyrer og informasjonsmateriale – Presentere prosjektet på Nordisk musikkterapikonferanse i Aalborg August-september 24: – ”Pusterom i musikk for foreldre” videreføres på OUS Nyfødtintensiv avdeling Ullevål – Oppstart «Pusterom i musikk for ansatte» på OUS Nyfødtintensiv avdeling Ullevål – Internundervisning på Nyfødtintensiv avdeling Rikshospitalet – Dele ut brosjyrer og informasjonsmateriale – Søke godkjenning fra NSD til datainnsamling Oktober 24-januar 25: – Oppstart «Pusterom i musikk» på Nyfødt intensivavdeling Rikshospitalet – grupper for foreldre og ansatte – Gjennomføre ”Pusterom i musikk” ukentlig for foreldre og ansatte på begge Nyfødtintensiv avdelinger på OUS – Internundervisning og demonstrasjon for andre avdelinger ved klinikken – Samle inn samtykkeskjemaer – Datainnsamling i form av systematisk loggføring og intervjuer – Presentasjon og Workshop ifm Verdens Prematurdag Februar-mars 25: – Analysere og systematisere data – Presentere prosjektet i artikkel

Prosjektleder

Erlend Magnus Barratt-Due Solum

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Pusterom i musikk – gruppetilbud for foreldre og ansatte på Nyfødtintensiv avd.
Organisasjon
Prematurforeningen
Beløp Bevilget
2024: kr 248 000, 2025: kr 150 000
Startdato
31.10.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring