Reisestøtte til Dissimilisfestivalen 2023
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Dissimilisfestivalen: Dissimilis Norge arrangerer hvert år en to-dagers festival der alle medlemsgrupper og enkeltartister tilsluttet vår landsomfattende organisasjon møtes og viser frem det de har jobbet med det siste året. Som tidligere år vil vi legge festivalen til Rådhusplassen i Oslo, og med det stiller vi oss i rekken av store arrangementer som avvikles der på sommerstid. Vi ser frem til en festival med godt oppmøte fra artister og publikum, når vi endelig kan arrangere årets høydepunkt igjen. Bakgrunn for prosjektet: Som en del av årets målsetting ønsker vi å kunne få med flere grupper fra de nordligste fylkene i Norge, Nordland, Troms og Finnmark. Det er en lang reisevei til Oslo, og gruppene får derfor sjeldent anledning til å være med på festivalhelgen med medlemsgruppene fra resten av landet. Vi ønsker derfor i år å kunne søke midler fra Stiftelsen Dam til å hjelpe gruppene med reisestøtte, slik at flere får anledning til å delta. tillegg til at våre medlemmer får opptrådd på en stor scene foran et stort publikum, får man tatt del i en viktig sosial møteplass, og blitt kjent med mennesker i lignende situasjoner som seg selv, fra rundt om i landet. I tillegg til musikkfestival skal vi også arrangere festmiddag, der alle som har spilt på festivalen blir invitert.
Aktivitet/tiltak/metode
Hva betyr deltakelse på Dissimilisfestivalen for den enkelte?: Dissimilisfestivalen er en musikkfestival på Rådhusplassen i Oslo. Hvert år kommer rundt 300 Dissimilisartister fra hele landet for å opptre. For mange er dette årets høydepunkt og noe man ser frem til hele året. Et av våre medlemmer fra Finnmark uttalte blant at «Dissimilisfestivalen er bedre enn syden», sist han deltok. På festivalen er Dissimilisartistene en del av et større fellesskap, der det også er rom for personlig vekst og utvikling. Det å fremføre en egen tekst eller sang på scenen gir mestringsfølelse og selvtillit som våre medlemmer kan ta med seg inn i andre aspekter i livet. Hvem ønsker vi støtte til?: Med midler fra Stiftelsen Dam ønsker vi i år å kunne tilby reisestøtte, slik at flere av medlemmer fra de nordligste fylkene i Norge får muligheten til å delta. Per dags dato har vi 13 lokallag og 86 mennesker med utviklingshemming som er medlemmer i Dissimilis Norge. Noen har aldri deltatt, mens andre har vært med tidligere, men det er en stund siden nå. Hvordan evaluere prosjektet?: Deltakelse av medlemsgrupper fra de nordligste fylkene blir et viktig og spennende delmål av årets festival. Prosjektet blir evaluert av festivalteamet etter arrangementet er avviklet. Forhåpentligvis kan dette føre til mange gode opplevelser og noe vi potensielt kan fortsette med i fremtiden med ulike landsdeler. Sikkerhet: Deltakerne har selv med seg det de måtte trenge av personer som følger de opp gjennom reisen og på arrangementet. Vi har personalet som hjelper til rundt scenen, sikkerhetsvakter blant publikum, samt helsepersonell. Utfordringer: Det at det er en lang reisevei kan være en utfordring for enkelte, i tillegg til at man får med seg nok personalet eller familie som kan være med på turen. Den største utfordringen for å få til dette handler nok om økonomi. Selv om vi ønsker å tilby gruppene støtte, må det ligge en egenandel til grunn.
Antall deltakere
80
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Dissimilis Norge har et viktig samfunnsoppdrag gjennom at vi skal stå for en positiv synliggjøring av mennesker med utviklingshemming og andre funksjonsnedsettelser. Gjennom god tilrettelegging skal vi vise ressursene som bor i den enkelte uansett funksjonsnivå. Ved å være med på Dissimilisfestivalen blir våre medlemmer en del av noe større og gjennom helgen står de i «rampelyse». I tillegg til at mennesker som ellers ikke har kjennskap til målgruppen stopper opp og blir med på festivalen, får vi ofte god mediedekning. Gjennom publikum og publisitet skaper vi inkludering, samt bryter ned utdaterte holdninger som eventuelt måtte finnes i samfunnet. Vi ønsker å gi selv de med lengst reisevei muligheten til å oppleve festivalen og å være en del av noe større, samt stå på en en stor scene og ikke minst knytte nye vennskap og bekjentskap med andre band og grupper fra rundt om i landet. Vi mener dette vil ha stor verdi for det individuelle medlem, men også på et samfunnsmessig nivå med tanke på inkludering og synlighet for vår målgruppe.
Plan for gjennomføring
Januar/februar: Undersøke med gruppene og høre hvem som er interessert. (flere har allerede meldt interesse) Mars: Rekruttering av grupper, samt lage oversikt over fordeling av midler fra Stiftelsen Dam. Håper å få med 5-10 grupper og minimum 30 deltakere. April: Ferdigstilling av deltakerliste, og fordeling av reisestøtte. Bestilling av hotell og flybilletter. Prosjektleder samler inn bilag og fører regnskap, samt gjør utbetaling. Mai: Promotering av festivalen og presentasjon av gruppene som kommer. Tradisjonelt pressearbeid, programblad, medlemsmagasin og sosiale medier med filmsnutter og bilder. Kommunikasjon med gruppeledere som ofte kan ha praktiske spørsmål. Juni: Avvikling av festivalen 2. og 3. juni. Intern evaluering av festivalteamet, samt et evalueringsskjema til alle medlemsgruppene som har deltatt før sommerferie 1. juni. August: Etterarbeid i form av regnskap og rapporter. Gjennomgang av evalueringsskjema sendt til medlemsgruppene.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Dissimilisfestivalen er en årlig musikkfestival som strekker seg over to dager og arrangeres på Rådhusplassen i Oslo. Hvert år inviterer Dissimilis Norge medlemsgrupper og Dissimilisartister fra hele landet for å opptre på en stor scene i hjertet av Oslo. Som en del av årets målsetting for festivalen ønsket vi å invitere medlemsgrupper fra de nordligste fylkene, (Nordland, Troms og Finnmark) for å opptre. Gruppene fra nord har en lang reisevei til Oslo, og det er sjeldent de har mulighet til å delta på festivalen. Gjennom stiftelsen Dam fikk vi muligheten til kontakte medlemsgrupper fra nord med den gledelige nyheten om at vi kunne tilby reisestøtte som muliggjorde deltakelse. Vi ønsker at alle våre medlemmer uansett hvor man befinner seg i landet skal få delta på kulturelle aktiviteter og arrangementer. Dissimilisfestivalen er et av Norges største kulturelle samlingspunktet for vår målgruppe. På festivalen treffer man nye og gamle venner i et musikalsk fellesskap. Vi ser at ringvirkningene av prosjektet også har vært gode, ved at gruppene ser at en slik tur er gjennomførbar, samt hvor mye det betyr for det enkelte medlem å delta på et arrangement som Dissimilisfestivalen. Tusen takk til Stiftelsen Dam som var med å skape årets høydepunkt og minner for livet for våre medlemmer fra nord!
Gjennomføring
Planlegging og organisering i forkant av festivalen gikk som planlagt og beskrevet i søknaden. Dessverre måtte to grupper på til sammen tyve personer fra Tromsø melde forfall uken før festivalen. Det er allikevel gledelig at de istedenfor kommer til neste års festival. Vi fikk besøk fra et band fra Vadsø, samt en stor gjeng med et kor og et band fra Harstad som var på festivalen for første gang. Gjennomføringen med festival og artsistfest var vellykket, og deltakerne utrykte en stor takknemmelighet og begeistring for at dette hadde latt seg gjennomføre.
Resultater og virkninger
Vi er veldig fornøyd med å få gjennomført dette delmålet for Dissimilisfestivalen, ved å muliggjøre deltakelse for grupper som ellers ikke hadde hatt ressurser til å være med. Spesielt gruppene som var med fra Harstad har uttrykt ønske om å komme tilbake igjen allerede neste år, noe som er med å vise den positive effekten av dette Dam-prosjektet. Vi ser på det som et viktig mål for festivalen å få med så mange som mulig fra rundt om i landet og det er noe vi ønsker å legge til rette for også i fremtiden.