Ressurssvenn – skolering og evaluering

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

På den nasjonale konferansen om vold mot kvinner 2014, fortalte en voldsutsatt kvinne om hvordan hun gang etter gang flyttet tilbake til overgriper. Livet med overgriper virket rett og slett enklere enn å skulle klare seg alene etter bo-opphold på krisesenter. Gjennom mange års samliv med overgriperen hadde hun mistet både nettverket sitt og troen på seg selv. I salen satt en grepet N.K.S. generalsekretær. Her kan frivilligheten gjøre en forskjell, tenkte hun. Frivillige som kan bistå voldsutsatte kvinner i reetableringsfasen. Ikke som terapeut, men som medmenneske og ressurs i overgangen.

Målsetting for prosjektet

Ressursvenn skal være et kvalitativt godt og veldrevet tilbud ved halvparten av landets 47 krisesentre. Deltakende voldsutsatte kvinner opplever større mestring og muligheter i livene sine, og frivillige opplever at de har fått god veiledning i rollen som frivillig Ressursvenn eller gruppeleder.

Målgruppe

voldsutsatte kvinner i tilknytning til landets krisesentre, samt frivillige sanitetskvinner som ønsker å bli Ressursvenn for voldsutsatte kvinner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Ressursvenn-prosjektet skal knytte voldsutsatte kvinner til sitt nye lokalsamfunnet, ikke gjennom tjenetestetilbud, men gjennom frivillige Resurssvenner som bryr seg som et medmenneske, fokuserer på den voldsutsattes ressurser og kan være døråpner til en ny tilværelse. Ressursvenn skal være et nasjonalt tilbud for alle voldsutsatte uavhengig av hvor de bor i landet. For at frivillige skal kunne utøve en slik rolle og finnes landet rundt, må de ha nødvendig opplæring og veiledning, og følges opp lokalt. Dette skal vi gjennomføre med årlige samlinger for Ressursvenner med fokus på erfaringsutveksling og veiledning, og ikke minst ekstra opplæring og veiledning for en gruppe frivillige (gruppeledere) i prosjektet som skal koordinere aktiviteten i tilknytning til det lokale krisesenteret og veilede lokale Ressursvenner i rollen de skal utøve. All opplæring og veiledning av frivillige vil kvalitetssikres og evalueres slik at N.K.S. på sikt har de beste forutsetninger til å etablere en nasjonal frivillighetsmodell i tilknytning til alle landets 47 krisesentre. Videre skal vi få ekstern bistand til å evaluere hvilken effekt frivillige Ressursvenner betyr for deltakende voldsutsatte kvinner, og hvilken form dette tilbudet bør ta videre.

Fremdriftsplan for prosjektet

Årlig samling for frivillige gruppeledere og Ressursvenner sentralt i Norge. Gjennomføre ekstra kursdager lokalt for gruppeledere, når opplæringen gjennomføres for frivillige med avtalte sanitetsforeninger/krisesentre. Bistand ekstern evaluering av kvalitative og kvantitative målinger. Analyse av kvalitative og kvantitative data. Evaluering av prosjektet ut fra brukererfaringer. Fast finansiering. Sluttrapport skrives.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Etter gode erfaringer med pilotprosjektet “Ressursvenn – guider til ny giv” i samarbeid med Oslo SF og Oslo krisesenter, ønsket vi å etablere aktiviteten tilknyttet flere krisesenter i Norge. Prosjektets mål var å gjennomføre en ekstern evaluering av tiltaket ressursvenn, gjennomføre skolering av gruppeledere og frivillige ressursvenner. Målgruppen var voldsutsatte som er tilknyttet landets krisesenter, samt frivillige sanitetskvinner som ønsker å bli ressursvenn eller gruppeleder for tiltaket. Prosjektets overordnede mål: Ressursvenn skal styrke den forebyggende innsatsen mot vold i nære relasjoner ved å jobbe målrettet for å forhindre at voldsutsatte gjenopptar relasjonen med overgriper. Ved å styrke voldsutsattes nettverk, tro på seg selv og egen kompetanse, minsker risikoen for at de returnerer til en voldelig partner eller omsorgsperson.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Gjennom prosjektperioden er det blitt gjennomført totalt 4 samlinger for gruppeledere og frivillige med tildelte midler, dette er et ledd i mål om at frivillige skal være forberedt på sin rolle og oppleve tilstrekkelig oppfølging. Mål om at ressursvenn skulle være et tilbud ved halvparten av landets krisesenter er ikke blitt nådd. Delvis på grunn av pandemien, men vi kan også påpeke at erfaringene vi har gjort oss tilsier at det kreves lokal tilpasning av aktiviteten. Vi hadde også som mål om at det skulle kurses 50 frivillige hvert prosjektår, og at halvparten av disse skulle bli aktive frivillige og kobles som ressursvenn. Vi anser dette målet som godt oppnådd. Et annet mål var at alle ressursvenner skulle være tilknyttet en lokal gruppeleder som koordinerer aktiviteten, dette er blitt et premiss og en forutsetning for at aktiviteten driftes i de ulike lokalforeningene med tanke på ivaretakelse av frivillige. Rapporten med evaluering av aktiviteten ble lansert etter planen i 2019.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

150

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har gjennomført skolering av frivillige gjennom et grunnkurs for ressursvenner. I tillegg har vi invitert til samling for frivillige og gruppeledere, totalt 4 ble dekket av tildelte midler. Det ble inngått kontrakt med velferdsforskningsinstituttet NOVA OsloMet for å gjennomføre en evaluering av ressursvenn. I utgangspunktet var det det ønskelig å evaluere både pilotprosjektet i Oslo og prosjektet på landsbasis. Med bakgrunn i at etableringen på landsbasis ikke var tilstrekkelig nådd, ble det underveis vurdert at evalueringen skulle fokusere på pilotprosjektet i Oslo. Rapporten “Evaluering av Ressursvenn: Et frivillig hjelpetiltak for voldsutsatte personer i reetableringsfasen” ble basert på intervjuer med frivillige og deltagere (voldsutsatte), og ble lansert i 2019.

Resultater og resultatvurdering

Vi erfarer at gjennomførte samlinger for gruppeledere og frivillige ressursvenner er et viktig samlingspunkt både for nasjonale koordinatorer, gruppeledere for aktiviteten og frivillige ressursvenner. I første omgang med tanke på ivaretakelse av frivillige i sin rolle som ressursvenn, men det or også et viktig møtested på tvers av lokal tilknytning. Samlingene gir mulighet for å dele erfaringer og lære av hverandre, bli inspirert av lokale løsninger og muligheter for aktiviteten, knytte tettere bånd mellom alle partene og relevant faglige oppdateringer. Evalueringsrapporten innebærer en konklusjon om at ressursvenn er et tiltak som fyller et hull i oppfølgingen av voldsutsatte. Den har også gitt viktige innspill og tilbakemeldinger for videre utvikling av ressursvenn.

Oppsummering og videre planer

Ressursvenn har gjennom prosjektperioden blitt en permanent aktivitet i N.K.S., med tilbud i 10 lokalforeninger tilknyttet 9 av landets krisesenter. Vi er i prosess med oppstart flere steder og har ytterligere flere som er interessert i å starte aktiviteten. I løpet av prosjektperioden har det vært 2 år med pandemi som har preget fremgangen av dette prosjektet. Vi opplever at vi fremover må jobbe for å reetablere og stabilisere aktiviteten i områder den tidligere er blitt etablert. Evalueringsrapporten har gitt oss konkrete mål som er et grunnlag for den videre utviklingen av ressursvenn.

Prosjektleder

Stine Torgersen

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Ressurssvenn – skolering og evaluering
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2018: kr 484 000, 2019: kr 484 000
Startdato
14.08.2018
Sluttdato
29.06.2022
Status
Under gjennomføring