Rett mat på alles fat

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn.

Fest for alle?

5 % av befolkningen lider av

matallergi eller intoleranse.

Gjester med matallergi og intoleranse får ofte negativ oppmerksomhet i festlige lag. Det spørres rundt og letes etter hvem som skal ha denne maten som er uten?. I tilegg serveres maten ofte lenge etter at de andre gjestene har fått sin mat, letingen gjør også at maten serveres kald. Dette er en type oppmerksomhet ingen gjester ønsker, ofte bestiller de med mindre plager

?ordinær mat?

for og slippe slik oppmerksomhet. Inntak av denne maten kan medføre en dårlig natt og plager i flere dager etterpå. For andre gjester kan spor av allergener gi katastrofale følger. Gjester med ?spesial kost? kan fort føle seg

kresen og litt vanskelig.

Gjester med matallergi og intoleranse skal ha en like god opplevelse av restaurantbesøket som andre gjester. Servitøren finner fort fram til riktig gjest med riktig mat ved å innføre fargebrikker på ulike allergier

Servitører arbeider under stort tidspress i et hektisk miljø vi ønsker og hjelpe de til og identifiserer riktig gjest, servere riktig mat og gi våre matallergikere følelsen av at de også er en viktige gjester.

Tiltak: Innføring av fargebrikker som hjelper servitøren og finne riktig gjest.


Problemstillinger ? utfordringer.

Selge ideen til restaurantbransjen
Bør ikke by på problemer da dette gir restauranten positiv omtale og har konkurranseverdi i bransjen.

Test av fargebrikker/opplæring
Sikre at rett mat følger oppgitt fargekode.


Overordnet mål.

Gjøre matallergikerens restaurant besøk til en fest.

Evalueringen av prosjektet gir oss en pekepinn på samarbeidsviljen i bransjen og føringer på hvordan vi ønsker og videreutvikle konseptet med fargebrikker. Det vil da kunne søkes nye midler i 2009/2010 for opplæring av kjøkkenpersonell og kvalitetssikring med tanke på eventuelt merking av kjøkken som leverer ?trygg mat?.



Tidsplan

1 kvartal 2009 – Inngått avtale med 3 samarbeidspartnere.
2 kvartal 2009 – Forbrede personalet på innføring av fargebrikker.
3 kvartal 2009 – Innarbeide rutiner ved bruk av fargebrikker.
4 kvartal 2009 – Evaluering .

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2008_3_0215.pdf

Sluttrapportsammendrag

Prosjektets målsetting: Gi gjester med matallergi og intoleranse en like god opplevelse av restaurantbesøket som andre gjester. “Gjøre matallergikerens restaurantbesøk til en fest.”

Bakgrunn: Gjester med matallergi og intoleranse får ofte negativ oppmerksomhet i festlige lag. Det spørres rundt og letes etter hvem som skal ha denne maten som er uten…

Det er arbeidet fram to modeller av allergikort/fargebrikker disse kan benyttes hver for seg eller i kombinasjon. Fargekortene skal sikre at kjøkkenet leverer rett mat til rett gjest i rett tid.

På hoteller er det en kursvert som har ansvaret for gruppen. Kursverten går i samarbeid med kursleder igjennom matallergi, fyller inn kortene og har disse som sitt verktøy under hele oppholdet. Kursverten fyller ut og leverer enkle kort til kjøkken/hovmester som tydelig viser hva maten ikke inneholder. Ved mindre arrangementer er det kelner som formidler kontakt mellom gjest og kjøkken. Det benyttes nye kort til hver rett, kortene er laget av papp og kastes etter bruk. Dette er hygienisk og medfører ikke ekstra arbeid med renhold for kjøkkenpersonalet. Vi har et produkt som kan glede mange i framtiden.

Forsøket med fargekort ble godt mottatt på NAAFs landsmøte både av personale og gjester. Kommentarer som “det er lenge siden jeg har fått min mat varm på et utested” og “hvor kan vi få tak i disse kortene – vi skal ha jubileumsfest og ønsker og tilby våre gjester denne servicen” var noe av det prosjektleder noterte seg under landsmøte. Vi fortsetter jobben med å markedsføre og få flere aktører til å benytte seg av dette hjelpemiddelet.

Prosjektleder/forsker

Tove Kristin Løkken

Detaljer
Program
Rehabilitering (2008)
Prosjektnavn
Rett mat på alles fat
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2009: kr 97 000
Startdato
01.01.2009
Sluttdato
31.12.2010
Status
Avsluttet