Ringevenn: et tiltak for forebygging av ensomhet

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Ringevenn er et prosjekt med mål om å forebygge ensomhet. Ensomhet kan anses som et samfunnsproblem. Det kan innebære både psykisk smerte, og det kan i tillegg være en risikofaktor for andre alvorlige helseproblemer dersom det vedvarer. Ifølge SSB, var det 11 prosent av befolkningen i 2020 som var mye plaget av ensomhet. De fleste av dem er unge under 35 eller aleneboende. Det har også vært en markant økning i ensomhet blant aleneboende i alderen 18-34 år. Her økte andelen med hele 15 prosentpoeng fra 2012 – 2020. Dette er en utfordring å ta på alvor. Mental Helses Hjelpetelefon bidrar til å forebygge ensomhet. Den når ut til tusenvis av mennesker, og bidrar til å redde liv. Det er likevel ikke alle innringere som kommer gjennom, på grunn av stor pågang og begrensa midler til å ansatte veiledere til å svare på telefonen. Nye innringere blir prioritert, men mange har et ønske og behov for å snakke lengere enn de tildelte 15 minuttene, og kanskje også over lengre tid. Med «ringevenn» ønsker vi å bidra til å forebygge ensomhet, gjennom å tilby lengre samtaler over en lengre periode. Vi skal ta i bruk frivillige til å gjennomføre samtalene, og gjennom ringevennene skal vi kunne tilby lenger samtaler over tid.

Aktivitet/tiltak/metode

Med prosjektet skal vi tilby en fast ringevenn til mennesker over 18 år som har et behov for noen å snakke med regelmessig. Ringevennene er frivillige som har jevnlig telefonkontakt med brukere av tjenesten. De skal ha minst en bruker hver, og gjennomføre minst fire samtaler hver måned på mellom 20-60 minutter. Det er noen grenser for hva samtalene ikke skal handle om, men i all hovedsak skal samtalene være sentrert rundt det brukeren ønsker å snakke om. Det er viktig at brukeren skal oppleve samtalene som meningsfulle, og at det tilfører et positivt tilskudd til deres liv. De frivillige som betjener tjenesten kan også oppleve dette som meningsfullt, da de bidrar til å forebygge ensomhet – og gir brukerne økt livskvalitet. Deltakelse i frivillig aktivitet kan også, i seg selv, være et tiltak for forebygging av ensomhet da det kan skape blant annet fellesskapsfølelse og mestring. Vi har lang erfaring og kompetanse i organisasjonen med rekruttering, opplæring og oppfølgning av frivillige. Dette tar vi med oss i dette prosjektet. For å ivareta etiske prinsipper, sikkerhet og personvern skal de frivillige levere politiattest og signere en frivilligavtale med blant annet en taushetserklæring. Brudd på avtalen medfører at de frivillige mister muligheten til å være frivillig hos oss. Frivillige og brukere skal gjøres kjent med organiasjonsjonens varslingsrutiner. Prosjektet skal evalueres på følgende måter: – Spørreundersøkelser til brukere av tjenesten etter endt periode – Spørreundersøkelse til de frivillige etter endt periode – Oppfølgingssamtaler med brukere og frivillige hver tredje måned Av de mer sentrale utfordringene vi ser for oss vil vi nevne: – Utfordring med å rekruttere frivillige. – Utfordring med å rekruttere brukere. – Usikkerhet om frivillige opplever oppgaven som givende og meningsfull. Når det kommer til rekruttering, så imøtekommer vi utfordringene ved å ta i bruk en rekke kanaler og verktøy. Innholdet i oppgaven blir evaluert og evt justert.

Antall deltakere

120

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Med dette prosjektet kan brukerne av tjeneste oppleve mindre ensomhet. Gjennom jevnlig kontakt med et medmenneske, kan brukerne for eksempel få sosial og emosjonell støtte. Videre vil de kunne oppleve at et medmenneske lytter og validerer. Slike grep kan bidra til at brukeren opplever mindre ensomhet i hverdagen. Og, mindre ensomhet vil videre kunne medføre redusert stress og andre fysiske og psykiske plager som følger av ensomhet og stress. Brukerne vil kunne oppleve en forbedret livskvalitet og økt mestring i hverdagen. Prosjektet vil også ha en positiv innvirkning på de frivillige som engasjerer seg som ringevenner. Som frivillig i dette prosjektet vil de kunne være med på å forebygge ensomhet, og jobbe med konkrete tiltak på et samfunnsproblem. De frivillige vil oppleve mestring og det å være med i et felleskap som jobber med et ideelt formål som forebygging av ensomhet og en bedre psykisk helse.

Plan for gjennomføring

I første kvartal 2025 jobber prosjektgruppa i samarbeid med arbeidsgruppa for å definere tjenesten ringevenn, og beskrive i detalj hvordan oppgaven skal utføres og rammen rundt den. Det blir laget en arbeidsinstruks for de frivillige, og rammene rundt samtalene blir definert. Vi lager også en beskrivelse av tjenesten, samt en plan for hvordan vi skal rekruttere brukere. Videre utvikler vi en frivilligreise for frivillige som skal jobbe med dette, slik at vi har utarbeidet planer og tiltak for følgende: bevisstgjøring, markedsføring, rekruttering, opplæring, oppfølgning, tilbakemelding, evaluering, videreutvikling I andre kvartal er alle tiltak rundt frivilligreisen utarbeidet. Dette er det prosjektgruppen i samarbeid med arbeidsgruppen som utfører. I tredje kvartal skal vi begynne å rekruttere frivillige til oppgaven. I rammeverken (frivilligreisen) har vi definert noen kriterier som de frivillige må oppnå for å bli godkjent. For rekruttering bruker vi en kombinasjon av ulike rekrutteringskanaler. De frivillige må levere politiattest og gjennomgå opplæring. Opplæringen blir også utarbeidet i tredje kvartal 2025 i samarbeid med fagavdelingen i Mental Helse. De friivllige blir så registrert og fulgt opp gjennom vårt frivilligsystem. I tredje kvartal kan vi også gå til innkjøp av utstyr de frivillige trenger. Paralalelt med dette jobber vi med rekruttering av brukere. De vil skje i samarbeid med ansatte på Mental Helses svartjenester (Hjelpetelefon og chat). Veilederne på disse tjenestene vil kunne informere om mulighet til å få seg en ringevenn – for oftere og mer regelmessige samtaler. Gjennomføring av samtaler foregår i hele 2026 med tett oppfølging av koordinator Evaluering gjøres kontinuerlig, men avsluttes med en større evaluering i siste kvartal av 2026.

Prosjektleder

Jonas Ørnes Andersen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Ringevenn: et tiltak for forebygging av ensomhet
Organisasjon
Mental Helse
Beløp Bevilget
2025: kr 220 000, 2026: kr 160 000, 2027: kr 20 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
01.01.2027
Status
Under gjennomføring