Slår tilbake mot Parkinson

Treningsfelleskapet Park& Idrett har blitt beruset av boksing. Hver uke møtes de for å slå til mot Parkinson.

Prosjektleder Rune Vethe slår tilbake til mot Parkinson! Her sammen med deltaker Henning Bruun. Foto: Stian Amadeus Antonsen

I en boksehall på Jordal amfi i Oslo strømmer «Despacito» ut av høyttaleren mens kvinner og menn i alle aldre slår på sandsekker. Det er kanskje ukjent for mange, men boksing viser seg altså å kunne bremse utviklingen av Parkinson. En av de som deltar er 47 år gamle Henning Bruun, som ble diagnostisert med Parkinson for over tre år siden.

Jeg merker at jeg får god effekt av denne treningen. Jeg skjelver mindre og blir bedre på koordinasjon

Deltaker Henning Bruun

Parkinson kan ikke helbredes, men amerikansk forskning viser altså at boksing kan bidra til å bremse utviklingen av Parkinson. Et sertifisert treningsopplegg som heter «Rock steady boxing« blir nå tilbud til Parkinsonpasienter i Oslo, og etter hvert flere større byer i landet.

– Vi ser stor interesse blant brukerne i å delta på dette, og vi har også blitt tatt godt imot av Oslo Bokseklubb og Norges Bokseforbund, forteller prosjektleder Rune Vethe.

Park& Idrett møtes hver tirsdag og torsdag på Jordal Amfi. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Park& Idrett

Treningsgruppa har det klingende navnet Park& Idrett, og møtes hver tirsdag og torsdag på Jordal Amfi. Boksing er ikke en sport for pyser, men flere av de som deltar er over 70 år og har et utviklet sykdomsbilde.

– Noen tror jo at man kan få Parkinson av å bokse, men vi pleier å si at det er motsatt, du får boksing av Parkinson, sier Vethe og flirer.

– RockSteadyBoxing er et faglig trygt opplegg, hvor vi også jobber med stemme, balanse og gange. En viktig regel er at vi naturligvis aldri slår mot hode, presiserer Vethe.

Samhold er en viktig del av treningsopplegget. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Samhold

Likepersonarbeid er en viktig del av treningen forteller Vethe, som selv lever med Parkinson.

– Det at alle deltakerne har Parkinson gjør det lettere å kunne snakke om utfordringer knyttet til sykdommen. Her vet vi at de andre har lignende utfordringer, forteller Vethe.

– I tillegg er det veldig morsomt og sosialt legger Bruun til. Før jeg fikk Parkinson lå jeg masse på sofaen hjemme. Nå trenger jeg flere ganger i uka, avslutter han.

Se video om Rock Steady Boxing her:

Er du interessert i å delta? Les mer her

Prosjektet i tall

antall i målgruppen200
mål om å etableres i5norske byer
Innvilget støtte495.000

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Interessen for RockSteady Boxing sprer seg i Norge. Boksetreningen, uten slag mot hodet, er evidensbasert og favner også eldre parkinsonpasienter over 70 år, og dem med mer utviklet sykdomsbilde. Vi trenger hjelp til å utvide og tilpasse tilbudet på en faglig og trygg måte. Vi ønsker at flere personer med Parkinson i landet skal få nytte av dette fantastiske tilbudet.

Målsetting

Utvikle og tilby strukturert boksetrening gjennom RockSteadyBoxing metoden til personer med langt fremskredet parkinson i Oslo. Etablere tilbud om boksetrening for personer med parkinson i 5 større byer i Norge.

Målgruppe

Personer med parkinson sykdom

Antall personer i målgruppen

200

Beskrivelse av gjennomføring

Utvikle tilbudet i Oslo med egne grupper på dagtid for personer med utviklet sykdomsbilde. Lage informasjonsfilm og rekruttere bokseklubb og lokal brukerforening i fem byer for å tilby liknende trening. Det er brukere som etterspør. Tilby startpakke og oppfølging. Fire instruktører ved Oslo Bokseklubb er sertifisert i RockSteady metoden. og vil i samarbeid med lokale trenere lage treningsplan. Samarbeid med Unicare Fram Helserehab om helsefaglig oppfølging og som ledd i kontakt med forskning og utdannings institusjoner.

Fremdriftsplan

2018 Utvidet tilbud i Oslo. Ferdig stilt informasjonsfilm. Etablert tilbud i tre byer og rekruttert i to til. 2019 Etablert treningsgrupper i fem byer. Kontakt med utdanning og forskningsmiljø. Tilby sertifiseringskurs i RockSteadyBoxing.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport-Rock Steady Boxing – Fight back parkinson.pdf

Prosjektleder/forsker

Charlotte Borge-Andersen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
RockSteady Boxing – Fight Back Parkinson
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2018: kr 245 000, 2019: kr 250 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2021
Status
Under gjennomføring