Rus og avhengighetsproblematikk i landbruket

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I flere studier har man avdekket at bønder har dårligere psykisk helse enn andre yrkesgrupper, noe som er en risikovariabel for avhengighet til spill og rusmidler. Det er i dag ikke noe forskning på avhengighet blant bønder, men mange i tjenesteapparatet opplever at denne gruppen ikke nås via vanlige kanaler, og at mange derfor ikke får den hjelpen de behøver. For å nå målgruppen er man avhengig av frivillig insats og kunnskap. For å jobbe med forebygging og behandling overfor bønder krever dette metoder tilpasset deres livs- og arbeidssituasjon i langt større grad enn i dag.

Målsetting for prosjektet

Målsettingen er å finne gode hensiktsmessige tiltak for forebygging og behandling av avhengighet hos bønder og ansatte i landbruket. Prosjektet skal gi økt bevissthet og svar på hvordan Akan, frivillig sektor, og hjelpeapparatet forøvrig, bør tilpasse sine tilnærminger til målgruppene.

Målgruppe

Selvstendige næringsdrivende bønder og ansatte i norsk landbruk.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

38000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Dette prosjektet er tredelt: Del 1: Samle data for å få kunnskap om omfanget av rus- og spillproblemer blant bønder og ansatte i landbruket. Del 2: Gjennomgang av dagens hjelpetiltak til bønder med avhengighetsproblematikk. Her vil vi intervjue det kommunale hjelpeapparatet, spesialisthelsetjenesten og de frivillige om erfaringer fra arbeidet med målgruppen. Denne kunnskapen skal ligge til grunn for å utvikle gode rusforebyggende modeller og behandlende hjelpetiltak som kan tilpasses selvstendig næringsdrivende bønder og ansatte i landbruket. Del 3: Gjennom å benytte de kontaktnett som prosjektgruppen har vil vi på ulike måter skape bevissthet, samt øke kompetansen om hvordan man bør arbeide med rus- og avhengighetsproblematikk i landbruket. Organisasjonene involvert i prosjektet skal arrangere seminarer om temaet, samt tilby kurs og opplæring til sine lokallag og samarbeidspartnere. Videre skal AKAN, Norsk Landbruksrådgivning og Norske Kvinners Sanitetsforening tilpasse sin rådgivning / veiledning ut ifra den nye kunnskapen som kommer frem i prosjektet.

Fremdriftsplan for prosjektet

2021 3 kv: Oppstart prosjekt- referansegruppe-møter/evaluering. Innhente nødvendige tillatelser. Utarbeide spørreskjemaer. Planlegge aktivitetene 4 kv: Datainnsamling. Bygge infrastruktur for frivillige aktiviteter 2022 1-4kv: Datainnsamling og analyser. Vurdere og planlegge tiltak og samhandling. Opplæringsseminarer Workshops 2023 1-4 kv: Implementering av tilpassede tiltak 2024 1-2 kv: Evaluering avsluttes. Rapport. Presentasjoner. Seminarer

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet har vært å få mer kunnskap om rusmiddel- og spill- problematikk blant bønder, og ta del av hvordan bønder kan oppleve tilgang på hjelp. Videre hvordan man kan forbedre det forebyggende arbeidet og behandlingstiltakene, samt styrke informasjonsarbeidet ovenfor bøndene og deres pårørende. Akan kompetansesenter opplevde å ha lite kontakt med bønder. Dette ble diskutert med Ruralis og Nasjonalt kompetansesenter for landbrukshelse, og etter hvert med behandlingsapparatet, kommunal rusomsorg, frivillige og landbruksorganisasjoner. En plan for et prosjekt ble lagt i felleskap. Prosjektet ble finansiert av Stiftelsen DAM for perioden 2021-2024, og Blå Kors har vært prosjekteier. Prosjektet har blitt gjennomført under ledelse av Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning i tett samarbeid med Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse, Blå Kors, Akan kompetansesenter, Norges Bondelag, Norsk Landbruksrådgivning og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målene i prosjektplanen er oppnådd. Kartleggingen av omfang av og holdninger til rusmiddel- og spillavhengighet blant bønder ble gjennomført gjennom å inkludere tematikken i to større spørreundersøkelser og å gjøre intervjuer med tjenesteapparat og bønder. Det viktigste målet i prosjektet var å få kunnskap om hvordan bønder med et avhengighetsproblem kan få hjelp, og hvordan en kan forebygge slike problemer i landbruket. Det målet ble nådd gjennom å ta del av erfaringer med tiltak overfor bønder, og bønders egne erfaringer. Datainnsamlingen ga oss kunnskap på et tema som aldri har blitt studert i Norge tidligere. Videre har vi lykkes svært godt med å formidle informasjon om tematikken ut både til dem som jobber innenfor rusfeltet og til landbrukets organisasjoner samt bønder og pårørende. Målet om å skape bevissthet om tematikken og bøndenes spesifikke situasjon er i høyeste grad nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

38000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har brukt ulike metoder: Inkludert spørsmål om holdninger til rus / spill og medisiner i to spørreundersøkelser rettet til landbruket i 2022: Ruralis sin undersøkelse ‘Trender i norsk landbruk’, samt Norsk Mat sin HMS-undersøkelse som ble sendt ut til alle registrerte bønder i Norge. Det ble gjennomført intervjuer med bønder med erfaring av avhengighet, videre ble det gjort intervjuer med tjenesteytere fra ulike sektorer. For å sikre relevante spørsmål arbeidet prosjektgruppen i felleskap med spørsmålene til alle intervjuguidene. Alle deltakere i prosjektgruppen har jobbet med omfattende informasjonsarbeid og har stått for diverse aktiviteter både innenfor og utenfor sine organisasjoner. Kunnskapen som har kommet ut av prosjektet har bidratt til å videreutvikle eksisterende verktøy og tiltak for behandling og forebygging. Vi har i fellesskap produsert brosjyrer, informasjonsfilm og podkast rettet mot bønder, frivillig sektor, kommunale etater, spesialisthelsetjenesten, og organisasjoner i landbruket. Vi har presentert på flere konferanser med foredrag og poster, samt gjennomført flere seminarer for hjelpeapparat, bedriftshelsetjeneste og landbruksorganisasjoner.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har frembrakt ny og viktig kunnskap om hvordan man bedre kan hjelpe bønder som står ovenfor spill- og avhengighetsproblematikk. En bred og tverrfaglig metodikk der vi har inkludert perspektiv fra mange ulike fagområder rundt bonden, fra bønder selv samt pårørende, har gitt god validitet. Prosjektet har ført til konkrete endringer. Organisasjonene i prosjektet, både innenfor helseområdet og landbruksområdet har, takket være den kunnskapen som har kommet frem i prosjektet, endret sine arbeidsmåter rundt denne problematikken. Prosjektet og dets resultater har fått stor oppmerksomhet og har samlet sett blitt presentert i ulike fora, publikum eller fått oppslag i media opptil 40 ganger

Oppsummering og videre planer

Vi har undervist landbruksrådgivere om rus- og avhengighetsproblematikk, og rusomsorgen om de spesifikke utfordringene man kan stå ovenfor i landbruket. Denne kunnskapen vil bli brukt i deres videre arbeid. Vi har formidlet informasjon og kunnskap på et flertall informasjonsmøter og andre store arrangement, samt arrangert seminar for landbruksrådgivere, bedriftshelsetjeneste, hjelpeapparat, og for frivillige. Prosjektdeltakernes organisasjoner har inført nye rutiner i sitt arbeid. RusInfo har overtatt stafettpinnen og har i samarbeid med oss utviklet nye nettsider rettet mot bønder.

Prosjektleder

Aina Iren Winsvold

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Rus og avhengighetsproblematikk i landbruket
Organisasjon
Blå Kors Norge
Org.ledd
Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning
Beløp Bevilget
2021: kr 447 000, 2022: kr 353 000, 2023: kr 600 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
30.09.2024
Status
Avsluttet