Samling for foreldre som har mistet barn

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi ønsker å arrangere en weekendsamling for de som har mistet barn under skolealder. Å miste et barn preger en for hele livet i en eller annen form. For mange er det vanskelig å tilpasse seg endringene og den kursen livet tar etter et tap. Det å treffe andre som har opplevd noe lignende har en god og styrkende effekt. Å få tid og lov til å snakke om barnet man har mistet, ha tapet i fokus en hel helg i en ellers gjerne hektisk hverdag kan være til stor hjelp. Derfor ønsker vi å tilby en samling som er landsdekkende og som er basert på selvhjelp.

Målsetting for prosjektet

Vi har som mål at deltagerne kanskje vil få en bedre hverdag og kan se litt fremover etter å ha deltatt på seminaret. Håp, støtte og trøst er vanskelig å måle, men fra tidligere erfaringer har vi sett klar effekt av at enkelte har deltatt på at de ønsker å engasjere seg og lære mer om sorg selv

Målgruppe

Foreningen ønsker å invitere alle foreningens medlemmer som har mistet barn i svangerskapet, rundt fødselen og i de første leveårene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Foreningen ønsker å tilby en samling for foreldre som har mistet yngre barn; under svangerskap og fødsel, eller i de første leveårene. Vi ønsker å tilby en weekendsamling hvor vi har noen gode foredrag samt god tid til gruppesamtaler. Programmet er ikke helt fastlagt, men mulige tema er komplisert sorg, motstandsdyktighet i kriser, å finne ny retning i sorgen, samt grunnleggende kunnskap om sorgarbeid. Det finnes gode foredragsholdere som kan mye om disse områdene som vi har kontakt med. Blant annet har vi et godt nettverk gjennom Norsk Psykologforening hvor vi er medlem av «Den nasjonale alliansen for klinisk helsepsykologi i somatikken». Vi er også medlem av Sorgstøttealliansen, med både offentlige og private instanser som jobber innenfor sorgfeltet. I løpet at samlingen vil det være god tid til samtalegrupper. Her ønsker vi å samle foreldre som har mistet barn rundt samme aldersgruppe eller tidsrom. Gruppene vil bli ledet av skolerte likepersoner fra foreningen. Under gruppesamtalene vil det alltid være tilgjengelige likepersoner for å snakke med deltakere som eventuelt trenger en pause, eller en-til-en samtale. Dette vil være et tilbud gjennom hele helgen. Tilbud om oppfølging i etterkant vil også bli gitt.

Fremdriftsplan for prosjektet

August: Planlegging og bestilling av hotell og foredragsholdere September Utsendelse av invitasjoner Nov/Jan Gjennomføring Januar Evaluering og tilbakemeldinger Februar/Mars: Avslutning og evaluering av prosjektet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Til tross for utsettelser og frykt for ny nedstengning på grunn av pandemien, fikk vi til å arrangere et seminar for foreldre som har mistet små barn i november. I løpet av helgen ble det både faglig påfyll med foredrag om sorg og sorgstøtte, det ble gruppesamtaler i mindre grupper ledet av erfarne likepersoner, og det ble spilt inn en podcast-episode med en samtale mellom to mødre som begge har mistet barn og skrevet bøker om det. Tilbakemeldingene på å endelig kunne møtes igjen var ubetinget positive. Det har vært et stort savn og en spesielt vanskelig tid for mennesker i sorg. Det har vært mange ensomme måneder for de som ikke har kunnet ha en «normal» sorgprosess på grunn av restriksjoner og begrensninger i sosial omgang. Noen av deltagerne har videre engasjert seg i lokale lag, samt har meldt interesse for å lære mer om likepersonsarbeid for å kunne være en støtte for andre.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Foreningen inviterte alle foreningens medlemmer som har mistet barn i svangerskapet, rundt fødselen og i de første leveårene. En slik samling kan skape en trygg plattform for mennesker som forsøker å reise seg etter familiens katastrofe. En ballast der de lærer at deres følelser er gjenkjennbare hos andre, og at deres reaksjoner er en naturlig følge av deres sorg. Vårt ønske er å drive selvhjelp slik at rammede kan oppleve mestring og håp i sin sorg. At foreldre etter hvert kan oppleve livsglede og selvstendighet, uten å bli avhengig av langvarige tjenester fra helsevesenet og annen behandling. Et delmål var at flere som deltok skal ønske å lære mer om sorg og sorgstøtte, for senere å kunne bli en likeperson i foreningen og hjelpe andre.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

25

Prosjektgjennomføring/Metode

Samlingen ble avholdt på Holmen Fjordhotell i nov 2021. Det var lenge uvisst om vi kunne arrangere noe på grunn av pandemien, men vi var heldige og fikk det til før ny nedstengning. Vi møttes fredag kveld til en kort presentasjonsrunde og en kort orientering om foreningen. Noen hadde deltatt på tidligere samlinger, mens andre var nye – også i sorgen. Lørdag fikk vi besøk av spesialutdannet sosionom, Knut Andersen, fra Poliklinkk Sorgbehandling på Ahus. Han leverte et sterkt og engasjerende foredrag om sorg, sorgens perspektiver og spesielle kjennetegn. Å sette reaksjoner og følelser inn i et system er oppklarende og bekrefter at sorgen er ulik, at det meste er normalt og at man kan finne sin vei gjennom den for å lære seg å leve med sorgen på sin måte. Søndag morgen fikk vi oppleve innspillingen av en podcast-episode til serien «Etter natt kommer dag». Under innspillingen av episoden fikk vi høre to mødres erfaringer og refleksjoner rundt det å være åpen om sorgen, smerten og savnet. Både lørdag og søndag var det satt av tid til gruppesamtaler, hver ledet av to likepersoner. I gruppene får man mulighet til å dele sin historie og høre andres erfaringer.

Resultater og resultatvurdering

Vi er svært fornøyde med at vi fikk til å arrangere denne samlingen. Så mye usikkerhet rundt smittevernregler, om folk ville melde seg på og om vi eventuelt måtte avlyse, var ganske krevende. Men vi fikk det til, og fikk gjennomgående gode tilbakemeldinger. For mange var det godt å komme ut av huset og møte andre som også har mistet barn. Det har vært mange ensomme måneder for de som ikke har kunnet ha en «normalt» sorgprosess på grunn av restriksjoner og begrensninger i sosial omgang. Vi føler at helgens samling ble slik vi hadde sett for oss, og tenker at alt handler om trygghet og gode rammer, og det mener vi at vi som forening klarte å skape denne helgen. Noen av deltagerne har videre engasjert seg i lokale lag, samt har meldt interesse for å lære mer om likepersonsarbeid for å kunne være en støtte for andre. Å delta på en slik samling kan virke både skummelt og ukjent for mange, men etter tilbakemeldingene vi fikk ser vi at slike tilbud virkelig betyr en forskjell for mange.

Oppsummering og videre planer

Mange er veldig spente og usikre før en slik samling, men utrykker stor lettelse og takknemlighet i etterkant etter å ha fått mulighet til å dele sine opplevelser. Det å knytte nye kontakter, som man kanskje kan holde kontakten med etterpå, er nettopp et viktig mål ved selvhjelp i sorgarbeidet. Vi vet at flere ønsker å delta på lokale arrangementer i ettertid, når aktivitetene tar seg opp igjen etter pandemien. Flere har også ytret ønske om å være en ressurs for andre. De ønsker opplæring og kursing i å være en ressursperson, og noen vil være med å starte opp nye lokallag.

Prosjektleder

Anne Giertsen

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Samling for foreldre som har mistet barn
Organisasjon
Foreningen Vi som har et barn for lite
Beløp Bevilget
2020: kr 197 000
Startdato
01.08.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet