Samskaping på gården

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hest og Helse er en landsdekkende medlemsorganisasjon som jobber for å fremme hest i helsearbeid. Lindland gård er en medlemsvirksomhet og godkjent Inn på tunet-gård. Hest og Helse og Lindland gård ønsker i fellesskap å tilby aktiviteter for mennesker som er ekstra utsatt for utenforskap og ensomhet. Ensomhet er en subjektiv opplevelse som er et resultat av dårlig kvalitet på mellom-menneskelige relasjoner. Perioden under pandemien 2020-2022 har ført til at enkelte grupper har blitt mer utsatt for utenforskap og ensomhet, og vi ser et økt behov for aktiviteter som skaper samhold. Dette prosjektet er nyskapende ved at vi retter oss mot to ulike grupper – sårbare eldre og brukere innen psykisk helse – som hver for seg har behov for et tilbud som gir mestring og mening. Samtidig vil de skape verdier for den andre gruppen, og således både oppleve å bety noe selv, og faktisk være bidragsytere til prosjektets mål. Gruppene skal ha en fast dag med brukerstyrt aktivitetstilbud på Lindland gård. Målsettingen er samskapning gjennom felles aktiviteter, å bistå hverandre, sosialisering, relasjonsbygging og å skape mestring i gruppa. I 22 ble prosjektet “Samskaping på gården”gjennomført. Dette bekreftet viktigheten og hvilken positiv effekt det har å ha flere brukergrupper sammen.

Aktivitet/tiltak/metode

«Samskaping på gården» er et tiltak rettet mot to målgrupper: – Sårbare eldre: eldre som ofte bor alene og som har liten kontakt med familie, og den eldre som ikke har kommet innenfor systemet med hjelp fra kommunen, og hvor et aktivitetstilbud kan bidra til å forhindre behov for bistand i form av hjemmetjenester eller annet. – Den andre gruppen er brukere inne psykisk helse som ingen får tak i, som sitter hjemme og som ikke møter opp på skole/jobb. Brukere møtes på tvers av disse to gruppene. Metodisk vektlegges relasjonell tilnærming med fokus på å gi deltakeren forutsigbarhet og trygghet. I prosjektet vektlegges faste aktiviteter på gården som er tilpasset målgruppene, og som utvikles i samspill med hva brukerstemmen selv sier at de ønsker. Aktiviteter: Sosialt samvær med dyr, da spesielt hest. Kjøretur med vogn i parken/nærområdet, ridetur, stell av hest og andre dyr på gården. Fysisk aktivitet og å være sammen for å fremme livskvalitet med gode samtaler. Arrangere felles aktivitet i ukedag med fokus på sosialt samspill, natur og bærekraft. Vi lager vår egen tallerken, tar naturen i nærområdet i bruk, spaserturer til bestemt sted, matlaging ute av kortreist og sunn mat (vi vet at eldre og sårbare strever med å få i seg både nok og næringsrik mat), samarbeid med lokale historielag om historiefortellinger på tvers av generasjoner. Til slutt ønsker vi i samarbeid med deltakerne om å produsere/utvikle et kompendie som inneholder alt fra oppskrifter med fokus på ernæring, sang, fysisk aktivitet og fortellinger, til forslag til turer for grupper m.m. som andre kan benytte seg av til liknende tilbud. Vi tar i bruk en LØFT-fokusert tilnærming. Det er både en metodisk verdiplattform og en tilnærmingsmåte, dvs at det blir tatt i bruk verktøy og teknikker som er hensiktsmessige for formålet og brukerne. Underveis i prosjektet vil det hver 3. mnd bli gjennomført brukerundersøkelser for å sikre kvalitet.

Antall deltakere

210

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

For den enkelte bruker vil tiltaket bidra til en trygg arena på gården, og opplevelse av tilhørighet gjennom et fellesskap, mangfold (seniorer til ungdom) og dynamikk sammen med andre deltakere i tilsvarende situasjoner. Erfaring fra Lindland gård viser at når flere ulike grupper er sammen, er effekten at alle blir en del av flokken. Her kommer brukere med vidt aldersspenn og erfaring. Vi blir en flokk i møte med andre mennesker og når vi deler erfaringer med andre. Alle kan bidra med sine ting, og sammen utgjør de alle en viktig del av gruppen. For de sårbare ungdommene som har vært sosialt isolert kan det være starten på veien tilbake til sosialisering, mestring og aktiviteter igjen, og ikke minst få dem tilbake på skolebenken og bidra til å forhindre frafall fra skolen. For de eldre og ensomme, vil det å møte andre på en trygg arena hvor de kan gi av sin kunnskap, ta imot av den yngre garde og få kjenne på glede og samspill, være med å bidra til økt livsglede. Ut fra tiltaket og aktivitetene er et mål også at brukerne helt konkret skal kunne sitte igjen med et kompendie som et vitnesbyrd om hva de har fått til sammen, som inneholder alt fra oppskrifter med fokus på ernæring, sang, fysisk aktivitet, fortellinger, forslag til turer for grupper m.m. Dette er også tiltenkt andre å benytte seg av, som ønsker å tilby til liknende tilbud.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder har det overordnede ansvaret, og vil ha ansvar for opplæring, oppfølging og rekuttering av frivilllige. De frivillige får oppfølging og kursing som gir dem økt kunnskap i ulike problemstillinger som de møter underveis. For rekruttering har Lindland gård tidligere hatt samarbeid med Lindesnes , Lyngdal og Kristiansand kommuner og andre frivillige organisasjoner om rekruttering. Dette vil også være aktuelt i dette prosjektet. I tillegg vil Hest og Helse bidra med å sikre brukermedvirkning og at brukerstemmen blir hørt og sett. Opplæringstilbudet tilpasses etter de frivilliges behov for opplæring. Mål 1 – Opplæring av frivillige mars-april. 2023. Leder av prosjektet gjennomfører dette. Mål 2 – April. 2023, oppstart av aktiviteter sammen med leder og frivillige. Det vil bli laget et program for 2 mnd av gangen. Det blir aktiviteter som planlegges i samarbeid med brukerne. Målet er at de skal få en livsglede i hverdagen, nye nettverk, noe å glede seg til. Mål 3 – Oktober. 2023, evaluering av opplegget sammen med frivillige, nye mål og aktiviteter blir planlagt. Delrapport. Mål 4 – Jan. 2024, plan videre nye brukere, nye aktiviteter, brukermedvirkning. Mål 5 – Levere, gjennomgå prosjekt og skrive rapport. Det vil bli skrevet ukentlige rapporter med hva som har blitt gjennomført, antall brukere, frivillige og hvis det har vært noe ekstra.

Prosjektleder

Gunn Lindland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Samskaping på gården
Organisasjon
Hest og Helse
Beløp Bevilget
2023: kr 165 000, 2024: kr 197 000, 2025: kr 32 000
Startdato
10.03.2023
Sluttdato
01.03.2025
Status
Under gjennomføring