Samtaleguiden

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er svært stor risiko for spredning ved langt fremskreden prostatakreft og jo mer verbal pasienten er om sin situasjon, desto bedre grunnlag har legen for å stille riktig diagnose og gi riktig behandling. Samtaleguiden gjør det lettere for pasienten å huske hva han gjerne vil snakke med legen om – og få det sagt i samtalen med legen. Vi ønsker å utvikle et verktøy som bidrar til en effektiv dialog med legen og som hjelper pasienten både før, under og etter legebesøket.

Målsetting for prosjektet

Å utvikle et verktøy som bidrar til en effektiv dialog med legen: Gode råd om hvordan du forbereder samtalen. Innspill til hvordan du får mest mulig ut av tiden med legen. Tips til å føle på kroppen din til neste legebesøk. Som et supplement til samtaleguiden ønsker vi å lage en symptom-loggbok.

Målgruppe

Målgruppen er menn som har eller har hatt prostatakreft. Den totale målgruppen for prosjektet teller ca. 50 000 menn.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det er prosjektgruppen får ansvaret for administrativ planlegging, planlegging av det faglige innholdet i materialet og vil gjennomføre selve prosjektet, samt stå ansvarlige for etterarbeidet og rapport til ExtraStiftelsen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2019: Innledende møter i prosjektgruppen. Fordeling av oppgaver. Mars 2019: Arbeid med tekst og innhold. April 2019: Godkjenning av innhold hovedstyret. Mai 2019: Godkjenning av innhold i fagrådet. Juni 2019: Design av heftene. August 2019: Endelig godkjenning i hovedstyret. September 2019: Trykk, utsendelse og markedsføring. November 2019: Evaluering av prosjektet. Januar 2020: Skrive sluttrapport til ExtraStiftelsen.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetningen med prosjektet var å utvikle et verktøy som bidrar til en effektiv dialog med legen slik at pasienten får mest mulig ut av den medisinske samtalen. Prostatakreft er Norges hyppigst forekommende kreftsykdom, med ca. 5000 tilfeller hvert år.. Antallet menn som lever med (prevalens) har eller har hatt prostatakreft er i henhold til Kreftregisteret seneste tall (2016) ca. 50 000. Samtaleguiden gjør det lettere for pasienten å huske hva han gjerne vil snakke med legen om – og få det sagt i samtalen med legen. Vi har utviklet et verktøy som bidrar til en effektiv dialog med legen og som hjelper pasienten både før, under og etter legebesøket.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Samtaleguiden er sendt ut elektronisk til de 2800 av PROFOs medlemmer som er registret med e-post og den er åpnet av nærmere 400 på Facebook pr i dag. Det ligger en lenke til Samtaleguiden også tilgjengelig på PROFOs hjemmeside. Samtaleguiden er trykket opp og distribueres til sykehus, kreftkoordinatorer, behandlingsinstitusjoner samt foreningens 26 lokallag. Heftet er også en del av foreningens velkomstpakke for nye medlemmer. Samtaleguiden skulle også blitt distribuert på våre møter og seminarer denne våren, men disse er utsatt grunnet koronasituasjonen. Vi jobber med en ny distribusjonsplan, alternativ så vil Samtaleguiden ble utlevert på våre møter/seminarer til høsten.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen har hatt to møter med fokus på innhold og statusregistering. Teksten ble sendt til designer for utvikling. Forslag til design og oppsett ble deretter gjennomgått i prosjektgruppen over to møter og ulike forslag til endringer oversendt designer. Oppdatert design ble gjennomgått i prosjektgruppen. Utkastet til Samtaleguiden ble lagt frem for Arbeidsutvalget i PROFO til godkjenning. Deretter ble Samtaleguiden oversendt Fagrådet i foreningen for kvalitetssikring av innhold. Endelig utkast av Samtaleguiden ble lagt frem for hovedstyret i foreningen for endelig godkjenning. Etter at endelig godkjenning forelå ble det hentet inn tilbud på trykking. Det ble laget trykkfil til trykk og PDF-fil for nedlastning.

Resultater og resultatvurdering

Samtaleguiden er lagt ut på foreningens hjemmeside og vi jobber med en større sak om dette verktøyet til neste nummer av vårt medlemsblad, PROFO-nytt. Alle våre 3500 medlemmer har mottatt informasjon om heftet og har fått tilsendt en lenke til nedlastning. Det er også mulig for medlemmer/interessert i å laste ned Samtaleguiden fra vår hjemmeside samt muligheten for å bestille en fysisk kopi.

Oppsummering og videre planer

Prostatakreftforeningen er takknemlig for at Stiftelsen Dam innvilget denne søknaden. Samtaleguiden er blitt et meget nyttig tilskudd til eksisterende tilbud og informasjon. Vi får stadig tilbakemeldinger fra medlemmer som føler seg overveldet etter at de har fått en prostatakreftdiagnose. Målsetningen var å utvikle et verktøy til hjelp til samtalen med legen og vi kan konkludere med at vi har oppnådd dette. Distribusjon av digitale og fysiske utgaver vil fortsette fremover.

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Samtaleguiden
Organisasjon
Prostatakreftforeningen
Beløp Bevilget
2019: kr 185 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.01.2020
Status
Under gjennomføring