Seiling for parautøvere

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet er er avhengig av en prosjektleder, personkran og trenerstøtte for å kunne ivareta utøvere med behov for en til en oppfølging. Paraseilerne er avhengig av en personkran som kan heise de ut og inn av båten. Forflytning med om bord stigning og i land stigning er en belastning for utøverne og trenerne. Ved å ta i bruk en personkran unngår vi skader og slitasje. En prosjektleder er essensielt for prosjektet. Prosjektleder, kran og ekstra trenerstøtte vil være allokert og direkte knyttet til gruppen. De tre tiltakene er nødvendig for at foreningen skal ta imot og beholde utøverne.

Målsetting for prosjektet

Planlegge, tilrettelegge, gjennomføre ukentlig seiltrening for personer med funksjonsnedsettelse fra 7 år og oppover uten krav til eget utstyr, ferdigheter, kompetanse og erfaring.

Målgruppe

Målgruppen er personer med fysiske funksjonsnedsettelse, barn, ungdom og voksne fra 7 år og oppover.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

KNS tilbyr ukentlig trening i seilsesongen og for å bygge tilhørighet og samhold er det lagt opp et helårs program med samlinger i vinterhalvåret. Anlegget er godt tilrettelagt for rullestolbrukere, men mangler en personkran. Seiltreningen gjennomføres hver onsdag fra kl. 17.30 til 20.30 KNS har tre ulike båttyper som benyttes på treningen. Båttypene er tilrettelagt ulike funksjonsnivåer hvorav den ene er et spesiallaget handicap båt som kan styres med hender, bena eller med munnen ved å blåse. Den har Rekaro sete som er et sete med sidestøtte for stabilitet. Ut fra de individuelle funksjonsnivåene får utøverne en båt som er tilrettelagt for mestring av båt og seil. For å ivareta sikkerhet og god kvalitet på treningen har gruppen behov for tett treneroppfølging og flere av utøverne er avhengig av en til en oppfølging. Trenere og utøvere har store utfordringer når de skal gå om bord og når de skal gå i land. Disse situasjonene er ikke godt nok ivaretatt og de må løses på en bedre måte. KNS søker om støtte til kran for å lette disse situasjonene. En forutsetning for å kunne gjennomføre aktivitet er en dedikert prosjektleder som har ansvar for gruppen, utøvere, støtteapparat, trenere, utstyr, aktivitet m.m

Fremdriftsplan for prosjektet

Seilsesong vår / sommer / høst : trening på vannet Okt/Nov: evaluering / innkjøp av nytt utstyr Nov/ des Kns ansatt og prosjektleder evaluerer og planlegger ny sesong, Jan/mai: temadager, rekrutering av nye utøvere og oppfølging av eksisterende utøvere, klargjøre anlegg/utstyr, montere kran, etablere trenerteam med bestått trenerattest, førstehjelpskurs med livredning og båtførerprøve.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

KNS mål er å bedre aktivitetstilbudet, seiling for parautøvere der fysisk funksjonsnedsettelse ikke er en hindring. Prosjektet oppfordret alle med funksjonsnedsettelse, barn, ungdom og voksne fra 7 år og oppover til å bli med på seiltrening. Det var ikke krav til eget utstyr, ferdigheter, kompetanse eller erfaring. Seiltreningen foregikk på KNS Seilsportsenter Ulabrand. Anlegget er godt tilrettelagt for rullestolbrukere, men manglet en personkran. Målgruppen er parautøvere med fysisk funksjonsnedsettelse. Bakgrunn: Paraseiling er et definert satsningsområde. For å komme i mål med satsningen ble Hedda Sørensen prosjektleder. Hedda Sørensen, er utdannet ergoterapeut. For å gjennomføre trening var seilerne avhengig av en personkran til forflytning fra land til båt og til land. Forflytning er utfordrende og en belastning for utøverne og trenerne. Med personkran unngår vi skader og slitasje. KNS gjennomførte ukentlig trening vår, sommer og høst med en til en oppfølging av trener i båten

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

KNS og NSF har hatt en meget god måloppnåelse. Prosjektleder er i fullt arbeid med målgruppen i KNS, NSF og det er et tett samarbeid mellom klubber i krets, nasjonalt og internasjonalt. Fra 3- 10 deltakere deltok på ukentlig trening vår, sommer og høst. Personkran ble brukt til forflytning. Hver utøver fikk en til en oppfølging av trener om bord i båten. I tillegg til ukentlige treninger i seilsesong arrangerte KNS Førsthejlpe kurs med livredning i vann for trenerne, helgesamlinger for utøverne, deltakelse i klubbregatta, deltakelse i Nordisk mesterskap, vintersamlinger med e-seiling, teori og knutekurs.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

68

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble ledet av prosjektleder Hedda Sørensen med daglig oppfølgingen av gruppen. Hedda jobbet i et tett samarbeid med KNS ansatte Lene johansen som hadde ansvaret for trenerkabalen og trenerne. Hedda og Lene har ukentlige samtaler for å sikre god kvalitet underveis. Prosjektgruppen består av prosjektleder Hedda Sørensen, ansatt representant fra KNS Lene Johansen og trenerteamet. Ansvaret er fordelt, men det tette og gode samarbeidet har lagt grunnlaget for et godt treningstilbud som sikrer trygghet og kvalitet. For å ivareta sikkerhet på land og på vann deltar hele trenerteamet på årlig førstehjelpskurs med livredning i vann. I tillegg deltar vi på kurs og webinar med temaer om tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelser.

Resultater og resultatvurdering

NSF og KNS har sammen ønsket å ha et godt tilbud til personer med funksjonsnedsettelse. I Forbund og forening måtte erkjenne at det var helt nødvendig å ansette en fast prosjektleder for å etablere et tilbud med god kvalitet og kontinuitet. Hedda Sørensen som er ansvarlig for paraseilerne i NSF ble prosjektleder. Hedda er utdannet ergoterapeut og hun har møtt utøverne på deres egne premisser, ressurser og forutsetninger. Prosjektleder og trenerne har gode rutiner og en tett oppfølging av utøverne. På brygga og på vannet kreves det en til en relasjon for å klare utfordringer knyttet til forflytning som om bord stigning og i land stigning. Virkningen av ansettelsen av prosjektleder har ført til at gruppen har vokst, utøverne har et godt samhold og føler tilhørighet. Personkranen har vært avgjørende for å ivareta sikkerhet, verdighet, unngå slitasje og skader og for å gjøre det mulig for rullestolbrukere å forflytte seg fra brygge til båt og motsatt.

Oppsummering og videre planer

KNS og NSF er fornøyde med resultatet og arbeidet som har blitt gjort. Foreningen og forbundet vil fortsette arbeidet med gruppen i tillegg til at det vil bli jobbet mye med rekruttering. Ekstra moro å se var det at arbeidet som har blitt lagt ned og anskaffelsen av personkran, som er et krav for å få lov til arrangere mesterskap, førte til at KNS kunne arrangere Nordisk Mesterskap for parautøvere. Seilerne benytter RS Venture, båt med rekaro sete for sidestøtte og personkranen som ble kjøpt av støttemidler fra Dam.

Prosjektleder

Lene Johansen

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Seiling for parautøvere
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2022: kr 109 000
Startdato
01.07.2022
Sluttdato
30.06.2023
Status
Avsluttet