SEKSUALUNDERVISNINGSFILM FOR MIGRANTER
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Stiftelsen Kirkens bymisjons prosjekt «Forebygge nysmitte blant migranter med sårbarhet hiv og soi»: I samarbeid med syv andre virksomheter nasjonalt i Kirkens Bymisjon jobber Aksept – Senter for berørte av hiv med målrettet forebyggende arbeid blant migranter som er sårbare for hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner i et prosjekt finansiert av Helsedirektoratet. Prosjektet jobber forebyggende gjennom kunnskapsformidling, kondomdistribusjon og hivtesting. Flere av virksomhetene har lang fartstid på dette feltet, men gjennom faglig samkjøring har behovet for film kommet opp.
Målsetting for prosjektet
Forebygge nysmitte blant migranter med sårbarhet for hiv og soi 1: Øke kunnskap og bevissthet om hiv og soi blant migrantmiljøer i Norge 2: Redusere stigma og diskriminering knyttet til hiv 3: Redusere mørketall 4: Hiv- og soi-informasjon til 4800 personer med migrasjonsbakgrunn årlig
Målgruppe
Primærmålgruppen er migranter. Vi jobber blant annet mot asylmottak, voksenopplæringer, religiøse organisasjoner og forskjellige migrantorganisasjoner.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
4800
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Kirkens Bymisjon har en enkel og kortfattet informasjonsbrosjyre om seksuell helse rettet mot migranter på 12 språk. Brosjyren har en form hvor enkelt språk og symbolbruk tydeliggjør budskapet, og har blitt kulturelt kvalitetssikret av alle språkgruppene. Erfaringene, blant annet i asylmottak, viser at denne formidlingsformen er svært nyttig og åpner opp for dialog. Vi opplever derimot at flere av de mest sårbare for seksuell uhelse, mangler leseferdighetene som kreves for å forstå innholdet. Vi ønsker derfor å videreføre brosjyrens enkle og effektive formidlingsform gjennom animasjonsfilm. Produksjonen av filmen vil følge en fremdriftsplan med manusutvikling, produksjon og ferdigstilling. Vi vil sette ned en faggruppe bestående av fageksperter, brukerrepresentanter og filmens produsent. Faggruppen gir føringer for innholdet i filmen og godkjenner manus. Filmselskapet utarbeider et utkast til filmen for faggruppen, og etter en runde med justeringer ferdigstilles filmen i norsk utgave. Den vil så bli versjonert til de ulike språk gjennom innlesning og underteksting. Vi vil benytte filmene ute på informasjonsoppdrag, dele den med samarbeidspartnere og gjøre den tilgjengelig for et større publikum gjennom sosiale medier.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstartsmøte, møte med faggruppe, research og manusutvikling: August – september 2018 Animasjonsproduksjon: September – oktober 2018 Redigering: Oktober 2018 Filmer til gjennomsyn hos faggruppe og brukere og påfølgende ferdigstilling av filmer: Oktober 2018 Lansering av filmene: November 2018 Evaluering av filmene: Mars 2019
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Måsetting med prosjektet er å forebygge nysmitte blant migranter med sårbarhet for hiv og soi gjennom 1) øke kunnskap og bevissthet om hiv og soi blant migrantmiljøer i Norge, 2) redusere stigma og diskriminering knyttet til hiv, 3) redusere mørketall og 4) nå ut med hiv- og soi informasjon til 4800 personer med migrasjonsbakgrunn årlig. Primærmålgruppen er migranter. Bakgrunn: Andelen hiv-positive med migrantbakgrunn øker i Norge. Det er derfor et stort behov for å spre kunnskap om seksuell helse i denne gruppen. Det kan være utfordrende å nå ut med god informasjon om seksuell helse til migranter. Dette beror i første rekke på språklige og kulturelle barrierer. Vår erfaring er at tolkene ofte synes det er vanskelig å formidle seksualundervisning. Dette fører noen ganger til at viktige budskap utelates eller at det rett og slett tolkes feil. Noen av språkene mangler også sentrale ord eller begreper knyttet til seksualitet. Vi ønsket derfor å lage korte animasjonsfilmer om dette.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Filmene har blitt testet av ulike språk- og brukergrupper og tilbakemeldingene er at filmene fungerer godt som samtaleåpnere, som informasjon om hiv og seksuell helse og de motiverer folk til å teste seg. Mange ønsket også å dele filmen med andre. På bakgrunn av dette kan vi si at målene for prosjektet har blitt nådd. Når det gjelder målet om å nå 4800 personer årlig, vil filmene bli delt med samarbeidspartnere, bli gjort lett tilgjengelig på våre hjemmesider, brukt i sosiale medier og i vårt undervisningsarbeid. Vi har derfor stor tro på at vi vil nå det målet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
70
Prosjektgjennomføring/Metode
Det ble etablert en faggruppe som bestod av prosjektleder, personer med erfaring fra seksualundervisning for migranter og filmprodusenten Snøball Film/Leidar. Den første skissen som ble presentert ble forkastet da den ble vist for brukergruppen. Første utkast var ikke tilstrekkelig tilpasset målgruppen og innspillene fra brukergruppen ble derfor et viktig bidrag i den videre utviklingen av filmene. Filmene ble vist i to runder i flere bruker- og språkgrupper før det endelig resultatet var ferdig.
Resultater og resultatvurdering
Gjennom prosjektet har vi produsert tre korte animasjonsfilmer om hiv og seksuelt overførbare infeksjoner som er tilgjengelig på 5 forskjellige språk; norsk, engelsk, amharisk, tigrinja og arabisk. Gjennom brukermedvirkning har filmene blitt kulturelt tolket og tilbakemeldingene er at de fungerer godt til formålet. Brukergruppene som har deltatt i prosjektet har fått økt kunnskap om hiv og seksuelt overførebare infeksjoner. De har også deltatt på frivillig basis. Når det gjelder målet om å nå 4800 personer årlig, har vi stor tro på at det vil være mulig pga tilbakemeldingene om at filmene fungerer godt. Dette vil bli fulgt opp i vårt årlige undervisningsarbeid, bli gjort tilgjengelig på våre hjemmesider og filmene vil være også være tilgjengelig for våre samarbeidspartnere og andre.
Oppsummering og videre planer
Vi vil informere samarbeidspartnere i ideell-, kommunal og offentlig sektor om filmene slik at de kan benyttes til undervisningsformål. Filmene vil også være lett tilgjengelig på våre hjemmesider slik at de kan anvendes av alle som ønsker å benytte seg av disse. Filmene vil blir brukt i sosiale medier og være viktig materiale i vårt undervisningsarbeid. Dersom vi får mer midler, vil det kunne være aktuelt å oversette filmene til flere språk.