Seminar om balanse, smerter og psykisk helse
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vestibulære sykdommer er en gruppe sykdommer som påvirker balanseorganet og dets forbindelser til hjernen, og forårsaker svimmelhet, kvalme og balanseforstyrrelser. Blant denne kategorien finner man sykdommer som krystallsyke, Ménières sykdom og labyrintitt. Det anslås at mellom 10-16% av befolkningen opplever symptomer knyttet til denne sykdomsgruppen. For mange medfører vestibulære sykdommer psykiske utfordringer som følge av symptomenes belastninger. Varig svimmelhet, hodepiner og kvalme snur opp ned på hverdagen for mange i pasientgruppen og kan gjøre det vanskelig å utføre hverdagslige gjøremål eller delta på aktiviteter. Mange opplever også fatigue og kognitive problemer som følge av kroppens kamp mot symptomene. Sykdommene gjør at mange faller ut av skole og arbeidslivet. For unge kan dette være svært utfordrende midt i etableringsfasen, mens eldre opplever å miste sine etablerte liv. Å leve med en vestibulær sykdom kan være ensomt, da mangel på sosial energi og kunnskap om sykdommen gjør at mange føler seg isolert og misforstått De psykiske konsekvensene av å leve med vestibulære sykdommer er lite utforsket i tilbudene rettet mot pasientgruppen. Foreningen ønsker derfor å arrangere et seminar med landets fremste eksperter om temaet psykisk helse og vestibulære sykdommer
Aktivitet/tiltak/metode
Foreningen søker om midler for å arrangere et fysisk seminar om temaene balanse, smerter og psykisk helse for personer med vestibulære sykdommer. Disse vil dekke kostnader knyttet til formidling av arrangementet, inkludert kampanje på sosiale medier og produksjon av grafisk materiell. Midler vil også gå til leie av lokaler, samt innleie av utstyr og tjenester for strømming av arrangementet på nett. Seminaret er åpent for både medlemmer og ikke-medlemmer (f. eks. helsepersonell, spesialister og beslutningstakere) og arrangeres i forkant av foreningens årsmøte den 28. april. Det er planlagt 3-4 foredragstema til seminaret: – Perilymfatisk fistel – Langvarig prognose ved PPPD – Ny forskning på vestibulære sykdommer og muskel- og skjelettsmerter – Unicare Landaasen om rehabilitering – Personlig historie om psykisk helse med vesitbulære sykdommer Målet med seminaret er å dele faglig kvalitetssikret informasjon fra gode foredragsholdere i tillegg til pasienthistorier. Informasjon om dette temaet er sjeldent, og vi ønsker med seminaret å dekke dette behovet. Vi planlegger derfor foredrag som belyser ulike aspekter av problemstillingene knyttet til temaet. Det er svært viktig for oss å ha digital strømming av seminaret, da mange i vår pasientgruppe ikke kan delta fysisk på grunn av diagnosens utfordringer. Lange reiser kan være svært utfordrende for personer med vestibulære sykdommer, og mange opplever utfordringer som hørselstap og lydsensitivitet. Det er derfor viktig at strømmingen av seminaret er av høy kvalitet. For de som deltar fysisk, vil vi tilrettelegge for diagnosen med blant annet rikelige pauser og lokaler som minimerer svimmelhet (f.eks. god akustikk og belysning). Noen forventede utfordringer kan være lavt oppmøte, samt tekniske utfordringer knyttet til strømmingen. Førstnevnte møtes ved å markedsføre arrangementet i god tid. Tekniske utfordringer møtes ved å leie inn eksterne profesjonelle som kan sikre høy kvalitet på gjennomføringen av strømmingen.
Antall deltakere
500
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Seminaret ventes å ha flere positive effekter for seminarets deltakere og vår pasientmålgruppe, både på kort og lang sikt. På kort sikt vil deltakere på seminaret få gode faglige innspill fra noen av landets fremste eksperter, som vil bidra til økt forståelse av deres psykiske utfordringer og gi verktøy for bedre mestring i hverdagen. Fysiske deltakere vil også finne verdi i å møte og erfaringsutveksle med andre i samme situasjon, noe som er spesielt viktig gitt hvor isolerende vestibulære sykdommer kan være for dem rammes. Mer kunnskap om sammenhengene mellom psykisk helse og vestibulære sykdommer er noe foreningen opplever at både medlemmer og pasientgruppen etterlyser, og seminaret vil bidra til å møte dette behovet. I tillegg vil det være mye fokus på å gi deltakerne informasjon om aktuell og ny behandlig. På lengre sikt vil økt forståelse av utfordringene knyttet til vestibulære sykdommer, både i pasientgruppen og samfunnet generelt, kunne bidra til bedre forebygging, oppfølging, økt selvhabilitering og bedre tilpasning for denne pasientgruppen. Vestibulære sykdommer er allerede en underkommunisert sykdom, og spesielt de psykiske utfordringene som ofte følger diagnosen. Et seminar som dette forventes derfor å være et viktig tiltak for å formidle budskapet videre om disse utfordringene. Dette er også første gang foreningen arrangerer et faglig seminar av denne typen for medlemmer, helsepersonell og øvrige interesserte. Foreningen har og som mål å bruke innholdet fra foredragene som grunnlag for fremtidig artikler og innlegg på våre nettsider og sosiale medier, slik at kunnskapen fra seminaret kan videreformidles og skape merverdi for foreningen over tid.
Plan for gjennomføring
Den endelige gjennomføringsplanen fastsettes under det første prosjektgruppemøtet. Prosjektgruppen er allerede i gang. Følgende er et foreløpig forslag til gjennomføringsplan: februar 2025 – Uke 4: Oppstartsmøte for prosjektgruppen, gjennomgang av roller og ansvar. Utarbeidelse av prosjektplan og budsjett. Kontakt med foredragsholdere. Kontakt med lokaler. Oppstart på produksjon av markedsføringsmateriell (sosiale medier, trykksaker etc.) – Uke 6: Bekreftelse av foredragsholdere og lokale. Ferdigstillelse av seminarprogram. Lansering av markedsføringskampanje. Invitasjoner til medlemmer og aktuelle miljøer. Kontakt og bekreftelse av teknikere for strømming. April 2025 – Uke 14: Oppfølging av påmeldinger. Detaljert planlegging av seminarprogram og logistikk. Gjennomgang og evt. oppdatering av prosjektplan og budsjett – Uke 15: Fortsettelse av markedsføring. Ferdigstillelse av produksjon av seminarrelatert materiell. Orienteringsmøte med strømmingsteamet. – Uke 16: Kontakt med foredragsholdere for siste avklaringer. Påminnelse om påmelding til medlemmer. – Uke 17: Påmelding stenges. Informasjon om seminaret sendt til deltakere. Siste forberedelser, testing og klargjøring av lokale, teknikk og materiell. Evalueringsundersøkelse lages. – 28.04.2025: Arrangementet gjennomføres. Evaluering ved avsluttet seminar (dvs. spørreundersøkelse til fysiske deltakere og intern evaluering i prosjektgruppen). Mai 2025 – Uke 18: Evaluering med prosjektgruppen og for deltakere. Redigering og publisering av strømmevideoer. – Uke 19: Utarbeidelse av sluttrapport for seminaret. Publisering av bilder og artikler på nettside og sosiale medier. – Uke 20: Fullføring av sluttrapport. Takkebrev og gaver sendt til foredragsholdere.