Senioreksperimentet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hvordan Norge skal håndtere eldrebølgen er en av samfunnets store utfordringer. Ifølge SSB vil 20 % av befolkningen være over 70 år i 2060, og allerede i 2030 vil det være flere eldre enn barn. Dette medfører økt behov for helsepersonell og tilpasning av boliger og fellesskap som kan redusere presset på hjelpeapparatet. Støre-regjeringens «Bo trygt hjemme»-reform har som mål å utsette behovet for helse- og omsorgstjenester gjennom planlegging, forebygging og målrettede tiltak. Dokumentarserien Senioreksperimentet løfter fram Helgetun-prosjektet som en mulig løsning. 31 seniorleiligheter bygget med støtte fra GC Rieber Fondene fungerer som et aktivt, selvstendig fellesskap. Her bidrar beboerne i nærmiljøet, samtidig som de deltar i sosiale og kulturelle aktiviteter, fra turer og kokkekurs til et rockebandprosjekt. Initiativet kommer fra Christian Rieber (99), som mener at fysisk og mental aktivitet kan forebygge ensomhet og depresjon. Samtidig reiser det viktige spørsmål om politiske prioriteringer, lokal medvirkning, kommunal planlegging og samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Gjennom serien møter vi blant andre Ragnar, Helena og Sidsel, som viser hvordan et kollektivt fellesskap kan gi eldre et rikere liv. Forskere fra UiB kartlegger helsegevinster for beboerne over tid.

Aktivitet/tiltak/metode

Dokumentarserien «Senioreksperimentet» består av tre episoder på 20–25 minutter hver og får premiere på Altibox høsten 2025. Serien følger beboerne i boligprosjektet Helgetun i Bergen og tar opp eldres bosituasjon som et sentralt tema. Sammen med Pensjonistforbundet ønsker prosjektet å belyse hvordan eldres boforhold påvirker folkehelseutfordringer som funksjonssvikt, ensomhet, demens og økt behov for helsetjenester. Målet er å løfte frem eldres rolle som aktive samfunnsborgere og hvordan stat og kommune kan tilrettelegge for aldersvennlige boliger. Temaene berører både velferd, bærekraft og nødvendige tiltak for å møte demografiske endringer i samfunnet. Tiltak og aktiviteter i prosjektet inkluderer: Klipping av serien til en enkeltstående dokumentar og en 10-minutters versjon for lokallag i Pensjonistforbundet. Visningsturné høsten/vinteren 2025, med filmvisninger etterfulgt av debatter og samtaler. Turneen vil rette seg mot fylkeslag, politisk ledelse, boligbransjen, eldreråd og andre interessenter. Pensjonistforbundet utarbeider en guide til lokallagene for samarbeid med kommuner og bedre utnyttelse av eksisterende virkemidler. Filmen blir en sentral del av denne ressursen. Målgruppen for prosjektet er både eldre som planlegger sin bosituasjon, pårørende og beslutningstakere innen boligpolitikk og eiendomsutvikling. På sikt er målet å bidra til økt tilgang på aldersvennlige boliger gjennom bedre bruk av Husbankens ordninger, kommunal tilrettelegging og nye tiltak. Deltakerne i dokumentarserien har gitt samtykke til medvirkning, og følgeforskningen overholder forskningsetiske retningslinjer. Den største utfordringen er å sikre fullfinansiering, men temaets samfunnsbetydning åpner for støtte fra ulike aktører, blant annet lokale banker, som produsent Vedå har erfaring med fra tidligere prosjekter.

Antall deltakere

1500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Helgetun er en ny måte å tenke pensjonisttilværelse og eldreomsorg på ved å utnytte de gode ressursene mange pensjonister har i et kollektivt og sosialt fellesskap. Ideen er at pensjonistene kan gjøre en innsats i nærmiljøet; På gården, i barnehagen og på Helgeseter. Filmen retter søkelyset mot den samfunnsutfordringen det er at folk lever stadig lengre, samtidig som mange opplever ensomhet etter at de går av med pensjon. Ved å utnytte ressursene og erfaringene til eldre mennesker i et kollektivt fellesskap, undersøker «Senioreksperimentet» om denne modellen kan gi eldre et rikere og mer tilfredsstillende liv, både fysisk og psykisk. Prosjektet vil inspirere andre – både myndigheter, eiendomsaktører og enkeltmennesker til å samhandle og tenke nytt . Hvordan planlegger jeg en god alderdom, i tide? Med å følge opp visning med regionale/lokale folkemøter er det et mål å løfte aldersvennlig bolig høyere på dagsorden, at man utforsker muligheter til samhandling mellom offentlige og private aktører (som Husbanken regionalt, kommune, byggebransje, Pensjonistforbundets lokallag og boligbyggelag). Hvilke muligheter finnes? Vi vil bidra til at aldersvennlig bolig kommer høyt på den lokale agendaen, også i forbindelse med kommuneplaner. I forlengelsen av dette vil også statens rolle komme opp til debatt. Bo trygt hjemme dreier seg blant annet om å dempe offentlige utgifter, men hvordan skal kostnadene fordeles?

Plan for gjennomføring

Smau media har ansvar for å lage kortere versjoner av dokumentarserien til bruk på Pensjonistforeningens arrangementer/samlinger. Dette skal være ferdigstilt innen utgangen av andre kvartal. Parallelt med omklipp av “Senioreksperimentet” har Smau media og Pensjonistforeningen ansvar for å sette sammen en referansegruppe bestående av personer med filmfaglig- og eldrepolitisk bakgrunn, samt representanter for prosjektets målgruppe Pensjonistforeningen har ansvar for å invitere fylkeslag tilvisninger i forbindelse med egne møter. Disse booker lokaler og sette sammen relevante panel. Arbeidet med å sette sammen program skal i hovedsak gjøres i august og september. Å sikre deltakere gjøres gjennom at Pensjonistforbundet tilbyr sine fylkeslag filmen som del av lokale folkemøter med viktige aktører, som kommuneledelse, eldreråd, husbanken regionalt, representanter fra byggebransjen mm. Fylkeslagene står for organisering og spredning. Pensjonistforbundet sentralt utarbeider en guide/plan med forslag til invitasjoner, deltakelse, spørsmål, kommunikasjon osv til støtte for fylkeslagene. Ved praktisk gjennomføring har Pensjonistforbundet dialog med visningssted, mens Smau media – i samarbeid med teknisk ansvarlig på stedet – er ansvarlig for visning.

Prosjektleder

Anita Jonsterhaug Vedå

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Senioreksperimentet
Organisasjon
Pensjonistforbundet
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.05.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring