Ses offline på nett

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Ses offline? Aktivitetshefte om ungdom, sex og internett har siden heftet ble utgitt i 2011 (støtte fra ExtraStiftelsen) vært trykket det opp i fire opplag. I fjor bestilte 1375 ungdomsskoler heftet. Heftet brukes av av lærere i deres arbeid for å samtale med elever om digital dømmekraft, seksualitet og forebygging av seksualisert mobbing og trakassering blant barn og unge. Det er nå behov for å oppdatere heftet faglig, og få den digitalisert. Vi har tro på fortsatt økt etterspørsel etter materiell som dette i kjølvannet av at fagfornyelsen fokuserer på seksualitetsundervisning,

Målsetting for prosjektet

Å lære barn ansvar, grenser og respekt i tilknytning til flørt og vennskap på nett og i skolen, som et ledd i arbeid for å forebygge seksuell trakassering mellom elever.

Målgruppe

Hovedmålgruppe er lærere på ungdomsskolen og videregående skole, og indirekte målgruppe er elever. Kan brukes av alle voksne som jobber med ungdom.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Redd Barna vil selv ta prosjektledelse for å utvikle en oppdatert versjon av heftet, Ses offline. Arbeidet skal forankres i Redd Barnas arbeid i skolen (www.reddbarna.no/skole). Vi vil inngå samarbeid med en som har kompetanse om omgjøring av materiell fra papir til en digital løsning, samt en person med kompetanse på pedagogisk materiell som dekker de faglige målene for heftet. Prosjektleder vil ta ansvar for å engasjere de to fagperson som må involveres i arbeidet med å oppdatere materiellet, både innholdsmessig og faglig. Et lite team med lærere fra ungdomsskolen skal involveres gjennom prosjektet for å sikre relevans på tematikk, samt at aktivitetene er lette å bruke i en travel arbeidsdag på skolen. Og en fokusgruppe med ungdom vil også involveres for å sikre relevans og at viktige temaer i deres hverdag er belyst. Når materiellet foreligger vil det distribueres via vår kontakt med skoler, samt brukes i opplæringsvirksomhet ut i skoler og profesjonsutdanninger.

Fremdriftsplan for prosjektet

Februar:: Oppstartsmøte for å lage plan for ny versjon av heftet, både den som skal lage en teknisk løsning og den som skal utvikle innholdet februar/mars: innspill fra lærere og ungdom mars – september: koordinert utvikling av materiell på innhold og utforming september – oktober: høring med lærere ferdigstilling november: ressursen er tilgjengelig på Redd Barnas hjemmeside november- desember: distribusjon og markedsføring av materiellet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting med prosjektet var å forebygge seksuelle krenkelser mellom ungdom. Målsettingen ble oppnådd ved å gi lærere bedre verktøy gjennom nettressursen, reddbarna.no/sesoffline. Nettressursen inneholder temasider, øvelser og diskusjonsspørsmål om temaer knyttet til seksualitet, kjønn og seksuelle krenkelser. Hovedmålgruppen er lærere på ungdomsskolen og videregående skole, men undervisningsressursen kan også brukes av ansatte i hjelpeapparatet eller ungdomsklubber. Den indirekte målgruppen for nettressursen er ungdom selv.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Redd Barna oppnådde oppsatte effektmål med å oppdatere og digitalisere undervisningsheftet, Ses offline. Aktivitetshefte om ungdom, sex og internett. I tråd med planene har vi laget en undervisningsressurs, som inngår som en del av Redd Barnas nettvett-materiell til bruk på ungdomsskolen, som er tilpasset lærerplanen (fagfornyelsen) og som er teknisk integrert i Redd Barnas hjemmesider.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet gikk ut på å faglig oppdatere og å digitalisere et eksisterende undervisningsmateriell, og prosjektet var forankret i Redd Barnas skoleteam. Marianne Støle-Nilsen ble engasjert til å videreutvikle og oppdatere det faglige innholdet og selve øvelsene i undervisningsressursen, i tråd med ny kunnskap, ny lærerplan (fagfornyelsen) og endringer i unges nettbruk. Støle-Nilsen utviklet nye øvelser, og skrev egne temasider om seksualitet og relasjoner på nett, kjønnsroller, pornografi, deling av nakenbilder, bytte av seksuelle tjenester og seksuelle krenkelser. Prosessen med å avklare teknisk løsning førte til forsinkelser i gjennomføring av prosjektet. Vi planla først å sette ut oppdraget til et byrå med erfaring med å lage undervisningsmateriell, men vi valgte å bruke en teknisk løsning Redd Barna allerede hadde lisens på, for å sikre at prosjektet ikke ble et sideprosjekt, men integrert i Redd Barnas samlede webløsning. Vi engasjerte en konsulent til å publisere og organisere innholdet på best mulig måte ut fra de rammene og begrensninger som ligger i den tekniske løsningen.

Resultater og resultatvurdering

Det resulterte i reddbarna.no/sesoffline. Etter at nettressursen var publisert og ferdigstilt, har vi markedsført nettressursen nyhetsbrev til lærere, i forbindelse med en kampanjeuke om vold og overgrep.

Oppsummering og videre planer

Redd Barna vil i tiden framover arbeidet med å markedsføre nettressursen, og vi vil på sikt undersøke andre tekniske løsninger for å gjøre materiellet enda mer tilgjengelig for lærere, slik at det blir enkelt og inspirerende å ta i bruk.

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Ses offline på nett
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2019: kr 385 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
29.08.2020
Status
Avsluttet