SINNA MANN Animert Film om vold

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

[Klikk her og skriv inn sammendraget]

Bakgrunnen for dette prosjektet er å få fram noen av alle de mørketallene med barn som er redde i eget hjem, fordi en eller flere voksne der hjemme er voldelige. Målet med dette prosjektet har vært å lage en sterk og estetisk animert film, som setter fokus på et problem som de aller fleste ikke ønsker å konfronteres med, men som er hverdagen for flere enn vi aner.

 

Vi vet at det er mange barn lever med hemmeligheter som ødelegger livene deres, og setter dem i veldig vanskelige situasjoner. Mange prosjekter som er relatert til barn som lever med vold i hjemmet, handler om hvordan oppdage disse barna. Dette prosjektet er først og fremst myntet på at barna, eller de voksne selv skal ønske å melde fra.

 

I filmen ”Sinna Mann” som er basert på boken med samme navn, av forfatter Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus, blir mor slått av far. Barnet selv blir ikke slått, men det kan være like skadelig for barnet som om det blir slått. Ved siden av redselen, vil mange barn føle skyld.

I denne fortellingen er det hovedpersonen selv ”Boj, 5 år”, som tørr å fortelle videre at pappa`n slår. Og familien får hjelp. Filmen ønsker å formidle at det er helt greit, at det faktisk kan lønne seg å fortelle om slike hemmeligheter, for å få hjelp til snu håpløsheten til håp.             Jeg håper også at filmen når og påvirker den voldelige, til å ønske å søke hjelp. Jeg har i hele prosessen, rådført meg med familierådgiver Øivind Aschjem, i Alternativ Til Vold. Men jeg har holdt litt igjen på enkelte ønsker, fra en som ønsker å gjøre alt for disse barna, for at filmen ikke skal føles for pedagogisk.

 

Filmen vil være et redskap til å åpne for samtaler om problemet ”vold i nære relasjoner” for alle… fra 7 år og oppover. Jeg synes filmen er blitt sterk følelsemessig, men også vakker nok til at den ikke er påtrengende, og at den fint kan sees om igjen og om igjen, som en selvstendig animert kortfilm. Lengden blir på mellom 20 og 21 minutter.

 

Filmen kommer til å distribueres på dvd, via Norsk Filminstitutt, Filmens Hus, Dronningensgate 16 i Oslo, www.filmbutikken.no, men blir også tilgjengelig på 35mm film for visning på kino. Jeg vet at et døgnåpent nødtelefonnummer for barn snart er operativt. Det hadde vært flott om filmen kunne avslutte med dette nummeret, sammen med teksten ”Si det videre”.


 

Prosjektleder/forsker

Anita Killi

Detaljer
Program
Forebygging (2003)
Prosjektnavn
SINNA MANN Animert Film om vold
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Trollfilm AS
Beløp Bevilget
2004: kr 250 000, 2005: kr 250 000, 2006: kr 250 000
Startdato
01.01.2004
Sluttdato
31.12.2008
Status
Avsluttet