Sisterhood evaluering

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I 2017 mottok N.K.S. midler fra Stiftelsen Dam og Sparebankstiftelsen til å starte opp Sisterhood som en av våre basisaktiviteter (2018/HE1-213622). Sisterhood er et forebyggende, lavterskel gruppetilbud for jenter i alderen 12 til 22 år. Jentegruppene møtes to timer i uken gjennom et helt skoleår; annenhver gang samtaler jentene rundt et bestemt tema, og annenhver gang deltar de på en sosial aktivitet. All aktivitet er gratis for deltakerne, og selv om alle jenter mellom 12 og 22 kan delta, har vi et eksplisitt mål om å inkludere jenter fra lavinntektsfamilier.

Målsetting for prosjektet

N.K.S. ønsker at Sisterhood skal være et kvalitativt godt drevet lav-terskel tilbud for unge jenter over hele landet. Evalueringsrapporten skal inneholde anbefalinger til hvilken type kursing og oppfølging frivillige gruppeledere etterspør for å drive aktiviteten på best mulig måte.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er unge jenter som deltar i Sisterhood-grupper over hele landet, samt de frivillige gruppelederne som leder aktivitetene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Innhente anbud og inngå kontrakt med ekstern samarbeidspartner. N.K.S. og ekstern partner samarbeider om å utarbeide intervjuguide og spørreskjemaer. N.K.S. og ekstern partner samarbeider om å rekruttere informanter, avholde intervjuer og gjennomføre datainnsamling. Gjennomføre analyse av data og utarbeide rapport med konkrete anbefalinger. Bruke anbefalinger fra rapporten til å oppdatere og videreutvikle kurs og materiale for opplæring av frivillige. Utvikle oppfriskningskurs for frivillige og erfaringsutveksling-seminarer. Tilpasse metodikken basert på resultater fra evalueringen. Spre informasjon om Sisterhood til andre organisasjoner, institusjoner m.m. Jobbe for videreføring av prosjektet og oppretting av Sisterhood-grupper over hele landet.

Fremdriftsplan for prosjektet

N.K.S. vil engasjere en ekstern bidragsyter til å benytte kvalitative og kvantitative intervjuer og analysere funnene som viser seg gjennom datamaterialet. Funnene vil sammenstilles i en rapport som gir konkrete anbefalinger for videre drift av prosjektet. Prosjektleder i N.K.S. vil bistå med rekruttering av frivillige deltakere og gruppeledere, samt bistå ved besøk til lokalforeninger.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon med 43 000 medlemmer og 600 lokalforeninger. Et av våre satsningsområder er å bidra til en trygg og inkluderende oppvekst. Vi jobber blant annet for at barn og unge skal inkluderes og få delta på like vilkår i meningsfylte aktiviteter. Sisterhood er en av våre basisaktiviteter for å nå unge jenter. Målet med basisaktivitetene var at de skulle være lavterskel-aktiviteter som skulle være enkle å starte opp for frivillige. Det overordnede målet med Sisterhood var at det skulle være et kvalitativt godt drevet lavterskeltilbud for unge jenter over hele landet. Etter to år med implementering av aktiviteten i våre lokalforeninger ønsket vi å gjennomføre en ekstern evaluering for å få bedre innsikt i hvordan aktiviteten har opplevdes både for deltakere og frivillige. Målgruppen for prosjektet var unge jenter som deltar i Sisterhood- grupper over hele landet, samt de frivillige gruppelederne.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmålet av prosjektet var at en ekstern samarbeidspartner skulle gjennomføre en ekstern evaluering av Sisterhood-prosjektet i N.K.S. Forsker fra Forskningsstiftelsen Fafo har intervjuet frivillige sanitetskvinner og kommet med en rekke anbefalinger om hvordan Sisterhood kan videreføres som en aktivitet i frivillig regi i N.K.S. Men unntak av noen mindre justeringer underveis i prosjektet så har vi i stor grad nådd de ønskede målene som er beskrevet i søknaden. Se ytterligere beskrivelser i rapporten.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

31

Prosjektgjennomføring/Metode

Resultatoppnåelsen i dette prosjektet er hovedsakelig den konkrete rapporten med anbefalinger som er vedlagt. For å besvare prosjektets problemstillinger har Fafo gjennomført intervjuer og deltatt som observatører under et digitalt erfaringsseminar for gruppeledere. Fafo har gjennomført en elektronisk spørreundersøkelse til alle som har gjennomført det obligatoriske gruppelederkurset i Sisterhood-metodikken. Utover dette har de gått gjennom en rekke dokumenter utarbeidet av Sisterhood Norge (håndbok) og dokumenter utarbeidet av N.K.S. Se ytterligere beskrivelse av intervjuer og spørreundersøkelsen i rapporten. De kvalitative intervjuene er basert på intervjuer med totalt 11 personer. Den utsendte spørreundersøkelsen ble sendt til totalt 79 personer som alle har deltatt på kurset eller tilhører en lokalforening som har startet eller forsøkt å starte opp Sisterhood. Av disse var det kun 31 som svarte på undersøkelsen. Antallet respondenter var dessverre lavere enn forventet og ønsket. Det betyr også at tallet ikke danner grunnlag for å generalisere funnene. Resultatene ble derfor kun benyttet deskriptivt i analysen, og det ble kun kjørt frekvensanalyser på funnene.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektets fremdriftsplan ble i all hovedsak fulgt og gjennomført i henhold til planen. Vi inngikk kontrakt med Forskningsstiftelsen Fafo. I arbeidet med å innhente anbud til prosjektet erfarte vi at det planlagte budsjettet ikke var tilstrekkelig til å dekke det omfanget av temaer vi ønsket belyst. Vi måtte derfor be om en omdisponering av midler til å dekke økte kostnader til gjennomføring av oppdraget, noe vi fikk godkjent. Da det ble tydelig at vi ikke ville klare å dekke alle målgruppene og temaene som ble skissert i prosjektbeskrivelsen, måtte vi i dialog med Fafo nedskalere prosjektets målgruppe og fokusområde. Det ble derfor ikke gjennomført intervjuer med deltakere eller eksterne samarbeidspartnere, kun med frivillige og medlemmer i lokalforeningene til N.K.S. Rapporten kan derfor ikke si noe om hvordan deltakerne opplever å delta i Sisterhood, dette blir kun beskrevet basert på hvordan frivillige opplever tilbakemeldinger og egenevaluering fra jentene.

Oppsummering og videre planer

Evalueringen har gitt oss en rekke anbefalinger for hvordan arbeidet med Sisterhood kan videreføres både sentralt og lokalt, og dette arbeidet vil fortsette i tiden som kommer. N.K.S. vil fortsette å spre informasjon og erfaringer fra Sisterhood til andre organisasjoner, institusjoner m.m. Vi jobber også for videreføring av prosjektet og oppretting av Sisterhood-grupper over hele landet.

Prosjektleder

Cathrine Holst Salvesen

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Sisterhood evaluering
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Vi vil innhente anbud
Beløp Bevilget
2020: kr 526 000, 2021: kr 176 000
Startdato
17.08.2020
Sluttdato
30.06.2022
Status
Avsluttet