Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Årets Ungdata-tall viser en tydelig økning i andelen jenter og gutter som rapporterer om psykiske helseplager. På ungdomstrinnet opplever tre av ti å være plaget av tanker om at «alt er et slit» eller de «bekymrer seg for mye om ting». På videregående har nærmere halvparten av elevene stressymptomer og synes alt er et slit. Men kjønnsforskjellene er betydelige. Jenter er langt oftere plaget enn gutter. N.K.S., Norges største kvinneorganisasjon, er bekymret for denne trenden. Sisterhood-grupper gir oss verktøyet til å jobbe målrettet og langsiktig lokalt for å snu utviklingen.
Målsetting for prosjektet
At flere unge jenter skal dra nytte av jentegrupper som et middel til å utvikle gode venninnerelasjoner, styrke deres psykiske helse og utfolde seg positivt. Vi har som mål å gi et nasjonalt tilbud om Sisterhood-grupper. Et tilbud som også kommer jenter på bygda og mindre tettsteder til gode.
Målgruppe
Målgruppen for prosjektet er unge jenter i alderen 12-20 år. Vi estimerer at 150 jenter vil delta i løpet av prosjektperioden.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
150
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
10 nye sanitetsforeninger skal etablere og gjennomføre Sisterhood-grupper i løpet av prosjektperioden ved hjelp av frivillig innsats. N.K.S. sentralt skal tilby opplæring, veiledning og støtte til lokalforeningene som vil igangsette Sisterhood-grupper. Sentralt er gruppelederkurs til nye gruppeledere og veiledningsmøter for eksisterende gruppeledere, bistand til å rekruttere frivillige gruppeledere og til å bruke sosiale medier for å nå ut til jentene m.m. Vi skal etablere et fellesskap for gjennomføring og læring av hverandre. Gjennom «fadderforeninger», foreninger som har erfaring med Sisterhood, kan andre foreninger hente inspirasjon, kunnskap og råd for hvordan de bør gå fram. En jentegruppe består av 10-12 jenter ledet av en-to gruppeledere, som møtes en gang i uka på rundt to timer. Annenhver gang er det temakveld og aktivitetskveld som er bestemt av jentene i samråd med gruppeleder. Viktige tema som går igjen er vennskap, kropp, press og stress, seksualitet og grensesetting. Sisterhood er en veletablert metode med en håndbok full av praktiske øvelser, som sammen bidrar til «psykisk styrketrening» og refleksjon for deltakerne. Det forebyggende potensiale ved jentegruppene vil være sentralt i våre jentegrupper.
Fremdriftsplan for prosjektet
Både år én og år to av gjennomføringen følger samme overordnede framdriftsplan: 1. kvartal: kommunikasjons- og rekrutteringsstrategi, bistå foreningene med å rekruttere gruppeledere 2. kvartal: avholde gruppelederkurs og bistå lokalforeninger til oppstart 3. kvartal: oppstart av 5 jentegrupper lokalt 4. kvartal: avholde veiledningsseminar for eksisterende gruppeledere, samle erfaringer og «beste praksis», informasjonsspredning
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon med 43000 medlemmer og 600 lokalforeninger. Et av våre satsningsområder er å bidra til å sørge for en trygg og inkluderende oppvekst. Vi jobber blant annet for at barn og unge skal inkluderes og få delta på like vilkår i meningsfylte aktiviteter. Vi fokuserer også på at unge jenters selvbilde skal styrkes, slik at de kan ta trygge egne valg. N.K.S. lanserte i 2015, Snu- trenden en handlingsplan med mål om å rekruttere nye medlemmer frem mot 2021. Som et virkemiddel for å rekruttere flere medlemmer lanserte vi 7 ulike basisaktiviteter som skulle rette seg mot ulike målgrupper. Sisterhood ble valgt som en aktivitet for å nå unge jenter. Målet med basisaktivitetene var at de skulle være lavterskel aktiviteter som skulle være enkle å starte opp for frivillige.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi estimerte at 150 jenter vil delta i løpet av prosjektperioden, men vi har hatt over 250 deltakere i løpet av den forlengede prosjektperioden. Målet om at 10 lokalforeninger skulle starte opp Sisterhood grupper er også nådd, men det har vært noe utfordrende å forankre aktiviteten som en varig aktivitet i lokalforeningene. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra både frivillige gruppeledere og fra deltakerne. Sisterhood-gruppene har i stor grad vært ledet av frivillige ildsjeler. Tidsbruken til de frivillige har vært mer omfattende enn vi så for oss ved planlegging av prosjektet. Å sørge for varig aktivitet over hele landet, blir naturligvis derfor sårbart i lengden. Det har også i perioder vært spesielt utfordrende å rekruttere både deltakere og gruppeledere til aktiviteten. Koronapandemien har også naturlig nok påvirket prosjektets to siste år i stor grad.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
250
Prosjektgjennomføring/Metode
Ifølge prosjektbeskrivelsen skulle N.K.S. koordinere arbeidet sentralt ved ansettelse av prosjektleder. Flere lokalforeninger var interesserte i å starte opp Sisterhood, men det tok noe lengre tid enn antatt å mobilisere nye lokalforeninger til å ønske å starte opp med Sisterhood som en fast aktivitet. Årsaken var både at Sisterhood på mange måter skilte seg fra tradisjonelle aktiviteter drevet av sanitetskvinnene, samt at det å rekruttere deltakere tok lengre tid og viste seg mer utfordrende enn først antatt. I tillegg har tidsbruken til de frivillige også vist at aktiviteten i stor grad drives av såkalte ildsjeler. Opprinnelig hadde vi planlagt at to frivillige skulle dele på oppgaven som gruppeledere, men det viste seg i løpet av prosjektperioden at det var mer realistisk at opptil fire frivillige delte på arbeidet. Å rekruttere og kurse flere frivillige har krevd tett oppfølging da det er viktig at de frivillige har god kjemi og et sterkt ønske om å samarbeide i arbeidet som gruppeledere. Vi er svært fornøyde med tilbakemeldingene våre frivillige har mottatt fra deltakerne. De frivillige har samlet inn tilbakemeldinger fra sine grupper som de har meldt tilbake til N.K.S.
Resultater og resultatvurdering
Jentene som har deltatt har ønsket å delta på aktiviteten gjennom et helt eller halvt skoleår. Samlet sett har de gitt et inntrykk av at flertallet av jentene opplever at de har blitt sikrere på seg selv og mer bevisst sine positive kvaliteter, de har fått styrket sitt sosiale nettverk og de oppgir at deltakelse i jentegruppen har gitt større mestringsfølelse og mindre opplevd stress. Jentene har også gitt tilbakemeldinger om at de ved å delta på de ulike øvelsene i Sisterhood er blitt bedre i stand til å sette egne grenser i forhold til egen kropp, seksualitet og rus. Vi har også oppnådd de konkrete prosjektmål mht. N.K.S. og lokalforeningene. Vi har tilbudt opplæring, veiledning og støtte til lokalforeningene som har ønsket å starte Sisterhood. Sisterhood er nå etablert som en basisaktivitet i N.K.S. Selv om det interne prosjektet Snu Trenden er avsluttet så er det bestemt at basisaktivitetene skal inngå som en del av vanlig drift inntil videre.
Oppsummering og videre planer
Gjennom arbeidet med Sisterhood har vi erfart at aktiviteten har vært noe mer utfordrende å starte opp, sammenliknet med de andre basisaktivitetene. Sisterhood viste seg derfor som en aktivitet som ikke var like lavterskel å igangsette. Underveis i prosjektperioden fikk vi innvilget ekstra midler fra Dam for å gjennomføre en ekstern evaluering. Denne har gitt oss større forståelse for de utfordringene og suksesskriteriene. Vi søker årlig om midler til Sisterhood gjennom Bufdirs tilskuddsordning for inkludering av barn og unge. Vi avventer svar på søknad om videreføring.