Skøyteløp for utviklingshemmede fase 2
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Trondheim kortbaneklubb har etablert et treningstilbud på skøyter for utviklingshemmede og andre med behov for tilrettelagt aktivitet. Prosjektet startet opp i 2015 med støtte fra Extrastiftelsen og har nå 14 deltakere, en fast trener og ukentlige treninger både sommer og vinter. Vi har investert i nødvendig utstyr for ca 20 deltakere, men vi har behov for å styrke trenerressursene og kompetansen. Vi har en lønnet trener som er finansiert til og med juni 2017. For å sikre kvaliteten og videreføring av tilbudet ønsker vi å utdanne 2-3 trenere til slik at vi kan ta imot flere deltakere.
Målsetting for prosjektet
Å styrke kvaliteten på tilbudet vårt og sikre langsiktig drift gjennom kompetanseutvikling og styrking av trenerressurser.
Målgruppe
Målgruppen for prosjektet er trenere for vårt tilbud til utviklingshemmede og andre med behov for tilrettelagt fysisk aktivitet i Trondheimsområdet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
20
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi ønsker å styrke kompetansen til vår eksisterende trener og rekruttere 2-3 personer som utdannes som trenere for å vår treningsgruppe. Utdanning skal skje dels ved at de deltar på ordinære treninger, dels som veiledning med eksisterende trener og dels ved studiebesøk og kurs. Vi ønsker å utnytte vårt samarbeid med Oppegård IL som har mye erfaring og kompetanse på området. Vi vil også benytte kurstilbud fra særforbund/NIF/kretser.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet starter med rekruttering av kandidater i juli 2017. Kartlegge kandidatenes kompetanse og erfaring – individuelle utdanningsplaner. Deltakelse på sommertreninger høsten 2017. Deltakelse på klubbens sommerleir i august 2017 – skøyteteknikk. Kursing i trenerrolle basert på ordinære trenerkurs i regi særforbund. Kurs om målgruppe utviklingshemmede i regi NIF/kretser. Fremdrift og måloppnåelse vil evalueres av klubbens styre i juni 2018.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Klubben har etablert et treningstilbud for utviklingshemmede som har økt til 14 deltakere fra starten i 2015. Vi har investert i nødvendig utstyr for ca 20 deltakere, men vi hadde et behov for å styrke trenerressursene. Vi hadde en lønnet trener som var finansiert til og med juni 2017. For å sikre kvaliteten og videreføring av tilbudet ønsket vi å utdanne 2-3 trenere til slik at var mindre sårbare og kunne ta imot flere deltakere. Den viktigste oppgavene i prosjektet har derfor vært å rekruttere og utdanne trenere. Målgruppen for prosjektet var derfor trenere for vår gruppe med tilrettelagt skøytetrening.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har nå et fast team på 3 trenere. Kun en av kandidatene har sluttet (pga. flytting). Fra klubbens perspektiv har prosjektet vært svært vellykket. Vi har nå en bredere sammensatt gruppe av trenere. Kompetansen hos trenerteam og kvaliteten på tilbudet er hevet. Tilbudet er mer robust med tanke på langsiktig drift fordi vi er mindre avhengige av enkeltpersoner.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
4
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har vært gjennomført som en del av TKKs ordinære treningstilbud. Treningsgruppen har deltatt på stevner og sosiale arrangement sammen med resten av klubbens utøvere. Klubben har en fast hovedtrener for gruppen. Vi rekrutterte 2 personer med skøytebakgrunn (fra kunstløp) og 1 person fra idrettslinje fra VGS som planla utdanning innen sosialt arbeid. Kurs og utdanning: Kandidatene ble med på sommertreninger i 2017 for å bli kjent med deltakerne. Deretter var de med på klubbens sommerleir hvor de fikk en innføring i grunnleggende teknikk og øvelser fra gruppens hovedtrener. Vi har hatt 2-3 trenere på isen på alle økter i perioden – det har gitt god læring for de nye trenerene. Alle trenere har også hatt hovedansvar for å planlegge og gjennomføre enkelttreninger. Trenerteamet deltok også på kurs i tilrettelegging av paraidrett for barn og unge med funksjonsnedsettelser i regi av Norges idrettsforbund og Sør-Trøndelag idrettskrets. Hovedtrener har tatt trener 1-kurs i regi Norges Skøyteforbund i perioden. Hovedtrener har deltatt som assistent for nederlandsk barnetrener på leir i Bærum i regi Asker skøyteklubb.
Resultater og resultatvurdering
Vi har nå et fast team på 3 trenere. Kun en av kandidatene har sluttet (pga. flytting). Fra klubbens perspektiv har prosjektet vært svært vellykket. Vi har nå en bredere sammensatt gruppe av trenere. Kompetansen hos trenerteam og kvaliteten på tilbudet er hevet. Tilbudet er mer robust med tanke på langsiktig drift fordi vi er mindre avhengige av enkeltpersoner. En annen effekt av prosjektet er at alle løperne har hatt stor fremgang på isen. Alle som har deltatt på løp har satt kraftige personlige rekorder. Dette skyldes bedre oppfølging av hver enkelt og høyere kompetanse hos trenere. Tre av deltakerne var med på NM (ordinært NM) hvor de konkurrerte mot tilrettelagt-utøvere fra andre klubber. Dette var en svært positiv opplevelse og vi håper enda flere vil delta denne sesongen. Som et resultat av dette er det flere som ønsker å øke ambisjonsnivået og satse mot deltakelse i Special Olympics.
Oppsummering og videre planer
Vi vil jobbe for å beholde og videreutvikle eksisterende trenerteam. Kompetanseheving skal fortsette i samarbeid med trenere og deltakere/foresatte. Vi ønsker å videreføre ordningen med flere trenere på isen og styrke den individuelle oppfølgingen av alle deltakere. Målet er at de som ønsker å satse mot Special Olympics skal få den støtten de trenger fra klubben. Klubben vurderer også å utvide målgruppen til å omfatte personer med funksjonshemming som krever spesielt utstyr (kjelke).