Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I Folkehelsemeldingen 2019 omtales psykisk helse og fysisk aktivitet som to av vår tids største folkehelseutfordringer blant unge. Det er svært godt dokumentert at fysisk aktivitet har positiv effekt på psykisk helse, og for å drive med boksing må utøveren ta vare på egen helse og vite hvor grensene går, både fysisk og mentalt. Dette prosjektet vil være betydelig på samfunnsnivå da det viser at fysisk aktivitet er viktig, og at dette er en kostnadseffektiv måte for samfunnet å forebygge psykiske plager blant barn og unge. Vi ønsker også å #starte praten for gutta gjennom gruppesamtalene.
Målsetting for prosjektet
Målet er å skape et fysisk aktivitetstilbud kombinert med gruppesamtaler der målgruppa erfarer den positive effekten boksing som treningsform har på deres psykiske helse, lærer å kanalisere energien sin positivt, og kan utforske og uttrykke sin identitet, maskulinitet, styrker, frykt og sinne.
Målgruppe
Primærmålgruppe er gutter eller unge menn med noen form for psykiske helseplager og/eller adferdsvansker i aldersgruppen 14-20 år.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
195
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Deltakerne møter på en boksegym/klubb og trener 2 ganger i uken i egne grupper for målgruppa. Etter hver boksetrening vil det være en temasamling ledet av PK. Intervensjonsperiodene vil være 3 måneder per gruppe, med mulighet for videre boksetrening opptil et år med rabatterte priser. Instruktører/ trenere fra MUDO vil bli kurset i å følge opp ungdommene videre utover intervensjonsperioden på 3 måneder. MUDO AS vil gjennom deres mediebyrå Digistar AS og i samarbeid med Mental Helse Ungdom produsere en promofilm og annet digitalt innhold. For å sikre kvalitet i tilbudet vil instruktører/ ungdomsarbeidere som har ansvar i programmet delta på kurs/ workshop, der det vil være vekt på målgruppa og dens utfordringer, og erfaringer fra liknende prosjekt. Etter hvert vil også egenerfaringer fra instruktører/ungdomsarbeidere som har jobbet i dette prosjektet bli en del av kurset. Seminar med tema psykisk helse, fysisk aktivitet og boksing arrangeres og samarbeidspartnere og aktører som jobber med målgruppa og i denne sektoren inviteres
Fremdriftsplan for prosjektet
Feb- jun 2021: Rekruttering av deltakere. Etablering av ref.gruppe og faggruppe. Aug 2021 – nov 2023: Boksing. Oppstart MUDO Carl Berner. Produksjon av film våren 2022. Aug 2022: Kurs for instruktører. Oppstart MUDO Prinsdal. Jan 2023 – feb 2023: Kurs for instruktører og miljøarbeidere. Oppstart MUDO Oppegård og MUDO nasjonalt. Høst 2023: Seminar hvor kommuner/helsetjenester og HoD inviteres. Sluttevaluering og sluttrapportering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektet Slagkraft har som mål å fremme ungdoms psykiske helse gjennom boksetrening og gruppesamtaler. Tilbudet retter seg mot unge i alderen 13 til 25 år med psykiske helseutfordringer. Opprinnelig var prosjektet ment å kun treffe unge menn og gutter, men målgruppen har blitt utvidet til også å omfatte jenter. Dette inkluderer deltakere fra ulike sosiale, etniske og kulturelle bakgrunner, med særlig fokus på ungdom fra marginaliserte miljøer. Bakgrunnen for prosjektet er den økende rapporteringen om psykiske helseplager blant ungdom og behovet for effektive tiltak. Slagkraft er inspirert av erfaringene fra prosjektet Corner Man i Bristol, som har vist at boksing kan være en effektiv aktivitet for å styrke mental helse. Gjennom å skape et trygt rom for utforskning av identitet og mestring, har prosjektet til hensikt å normalisere samtaler om mental helse og oppmuntre til aktiv deltakelse i fysiske aktiviteter.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet har oppfylt flere av sine effektmål, men også møtt visse utfordringer. Målene om å gi et tilbud om fysisk aktivitet og gruppesamtale til en utvidet målgruppe, inkludert gutter og jenter, er blitt nådd med deltakelse fra 209 ungdommer. Deltakerne har rapportert om økt motivasjon til å fortsette med boksing og har fått hjelp til å håndtere psykiske helseutfordringer. Imidlertid ble ikke utviklingen av en norsk versjon av Heads Up! Toolkit eller produksjonen av en promofilm realisert. Skiftende prosjektledelse og avbrudd i samarbeid med eksterne aktører har medført nødvendige tilpasninger. Likevel har vi samlet inn verdifulle tilbakemeldinger som indikerer nytteverdien av Slagkraft, og tiltaket har bidratt til økt bevissthet rundt mental helse i ungdomsmiljøet. Datagrunnlaget fra spørreundersøkelsene gir innsikt i barrierer for deltakelse og hva ungdom opplever som verdifullt, selv om noen data har begrenset vitenskapelig kvalitet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
209
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har gjennomgått tilpasninger fra opprinnelig plan for å sikre et tilbud i tråd med kjerneverdiene til MHU og grunntanken bak prosjektet. Boksetreningene har blitt tilrettelagt slik at deltakere uavhengig av fysisk form/erfaring kan delta. Boksehansker har blitt lånt ut, og det har ikke vært krav til treningstøy. Kvalifiserte instruktører med personlig egnethet har tilrettelagt treningsøktene for å møte ungdommenes behov for å skape et inkluderende miljø. Gruppesamtalene etter trening har vært et samlingspunkt for refleksjon, der deltakerne har delt erfaringer og reflektert over temaer relatert til psykisk helse. Innleide rollemodeller har deltatt i disse samtalene for å inspirere ungdommene og dele sine egne erfaringer. For å nå et bredt spekter av ungdom og barn fra marginaliserte miljøer i Oslo, har vi samarbeidet med skoler, idrettslag, treningssentre og aktivitetsklubber. Denne tilnærmingen har vist seg å være effektiv for å bygge relasjoner og støtte ungdommene i å håndtere sine utfordringer. Variasjonen i aktiviteter og lokasjoner har også bidratt til fleksibilitet og utbredt tilgjengelighet av Slagkraft-prosjektet.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har oppfylt flere målsetninger, primært å gi et fysisk aktivitet- og samtaletilbud til en utvidet målgruppe med både gutter og jenter. Totalt har 209 ungdommer deltatt, med aktiviteter avholdt på skoler, aktivitetsklubber, i samarbeid med idrettslag og treningssentre. Deltakerne har rapportert om motivasjon til å fortsette med boksing, og mange har fått hjelp til å håndtere sine mentale utfordringer. Endringer i prosjektutøvelsen og planene har vært nødvendige. Det har vært tilpasninger grunnet endringer i prosjektledelse og avbrudd i samarbeid med eksterne aktører. Disse har medført at prosjektet har måttet tenke nytt for å fortsette aktivitetene. Noen mål, som utviklingen av en norsk versjon av Heads Up! Toolkit og produksjon av en promofilm, er ikke blitt oppnådd. Disse avvikene har likevel ikke påvirket den overordnede målsetningen om å fremme ungdoms psykiske helse, og prosjektet har fortsatt å gi deltakerne positive opplevelser gjennom boksetrening og gruppesamtaler.
Oppsummering og videre planer
Slagkraft har vist seg å være en effektiv modell for å styrke ungdoms psykiske helse. Totalt har 209 deltakere, både gutter og jenter, fått glede av prosjektet. Det foreligger ingen konkrete planer for videreføring av Slagkraft, men det har vært (og er) stor interesse fra deltakere og lokale aktører for lignende tiltak. Prosjektet har gitt innsikt i boksing som forebyggende tiltak, og bidratt til forskingsideer ved FHI. Slagkraft har inspirert et konkret prosjekt med kickboksing for jenter, kvinner og ikke-binære, med planlagt oppstart ved KFUK-KFUM etter nyttår.