Snakk med oss! Et medvirkningsprosjekt om ungdomshelse i nord

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Undersøkelser viser at ungdom i Finnmark har økte utfordringer knyttet til blant annet psykisk helse, mobbing og utfordrende adferd. Prosjektet «Vår Helse – Vår Forskning» har identifisert prioriterte forskningstemaer blant ungdom i Finnmark. Gjennom samarbeid mellom ungdoms- og interessegrupper, samt forskere har vi planlagt og gjennomført en spørreundersøkelse som 1400 barn og unge i alderen 9-15 år har besvart. Topp tre identifiserte utfordringer er 1) Trakassering, vold og krenkelser, 2) Psykisk helse, og 3) Ensomhet og utenforskap. Resultatene fra denne undersøkelsen danner grunnlag for meningsfulle og konkrete diskusjoner i lokalsamfunnet. Med deltagelse fra medvirkerne i «Vår Helse – Vår Forskning» tar vi initiativet til å lede dialogen og gi retning for videre innsats innen ungdomshelse. Målene er å: 1) Gjennomføre workshops for ungdommer, beslutningstakere og ansatte som jobber med barn og unge. Workshopene arrangeres av ungdommer og sanitetsforeninger, for å skape dialog om undersøkelsens resultater, 2) Lage en videopresentasjon og grafiske fremstillinger som kan deles med ungdommer, lærere, skoler, politikere, ansatte og beslutningstakere i kommunene, og 3) identifisere lokale tiltak og utarbeide en plan for fremtidig forskning på området for å tette kunnskapshull.

Aktivitet/tiltak/metode

Ungdomsmedvirkere fra prosjektet, «Vår Helse – Vår Forskning», har gjennom en rekke møter gitt innspill på prosjektets fremgangsmåte, som bruk av workshops og innhold i disse, plan for gjennomføring, og innhold i tiltak for dialog. Tiltak: For å legge til rette for god dialog og fremme ungdommenes stemmer i saker som handler om dem selv, samarbeides det med skoler om gjennomføring av workshops. Tiltakene gjøres primært i skoletiden, eller ved bruk av egnede lokaler på skolen for å øke deltagelse fra mange ungdommer. I tillegg inviteres sentrale aktører rundt ungdommer, som lærere, kommunalt ansatte og ledere, helsearbeidere og politikere. Workshopene vi ha en varighet på omtrent 1.5 timer. Workshopene legger vekt på å presentere resultatene fra «Vår Helse – Vår Forskning» som grunnlag for dialog og diskusjon om ungdomshelse lokalt og regionalt. Dette skal bidra til økt oppmerksomhet på ungdommers egendefinerte behov og ønsker, og påvirke videre planarbeid og tiltak lokalt. Ungdomsmedvirkere fra prosjektet «Vår Helse – Vår Forskning» vil presentere resultater fra spørreundersøkelsen, og engasjerer seg i dialogaktiviteter med deltagerne. Aktivitetene inkluderer quiz, et digitalt responsverktøy (Menti) for interaktiv deltakelse, og kafe-dialog. Deltagerne oppfordres til å ta med mobiltelefon til «workshopen», og å bruke den under de interaktive aktivitetene. I etterkant av møtet vil bruken av Menti anonymt dokumentere konkrete og spissede kunnskapsbehov og spørsmål av lokal interesse. Antallet deltakere registreres. Vi vil etter samtykke ta bilder og videoer i forbindelse med gjennomføring av workshopene, samt videointervjuer medvirkere og eventuelt deltagere i prosjektet. Dette sammenstilles til en kort informativ video i samarbeid med grafisk designer. 8-10 aktive medvirkere i prosjektet honoreres etter Helse Nords satser for brukermedvirkning.. På bakgrunn av alvorligheten av temaene i møtet vil det vises til aktuelle hjelpetelefoner og chat-tjenester.

Antall deltakere

250

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Ungdommene i Finnmark har selv identifisert trakassering, vold, krenkelser, ensomhet, utenforskap og generell psykisk helse som de mest betydningsfulle utfordringene for barn og unge i regionen. Disse konkrete problemene er kritiske å adressere for å forebygge alvorlige helseproblemer senere i livet. Prosjektet forventes å ha en langsiktig effekt ved å sette på dagsorden og generere ny kunnskap om helse gjennom demokratisk deltakelse. Det anses som et avgjørende verktøy for å sikre lokalt engasjement og veilede planleggingen av fremtidig forskning på feltet. Gjennom bred deltakelse i prosjektets planlegging, gjennomføring og formidling av resultater, legges det til rette for solid forankring og støtte i lokalsamfunnet «Snakk med oss!» interaktive workshops med befolkningen i 8 utvalgte kommuner i Finnmark skal fasilitere/legge til rette for undring, spissing av kunnskapsbehov samt sørge for at ungdomsstemmene blir hørt i saker som angår dem selv. Gjennom dialog og samarbeid rundt alvorlige og viktige tema, som er definert av ungdommene selv, skal prosjektet bidra til økt oppmerksomhet, kunnskap, tiltak og videre arbeid for å imøtekomme ungdommenes utfordringer. Prosjektet retter seg mot bosatte i den enkelte kommune, og vil være nyttig for ungdom, politikere, lærere, ledere og helsearbeidere. For eksempel som diskusjonstema i skoleklasser, i kommunale samarbeidsorgan, og som grunnlag for retningsvalg og faglige diskusjoner, i utvikling av kommunale samfunnsplaner, lokale folkehelseprosjekter etc. Prosjektet har vekket stor interesse fra bl.a. Regionalt Samarbeidskontor (RSK) for skole og barnehagesektoren i forbindelse med Kompetanseløftet i spesialpedagogikk og inkluderende praksis. Prosjektets tematikk understøttes av regionale resultater fra Kosip-undersøkelser.

Plan for gjennomføring

– Medvirkere og samarbeidsparter har deltatt i planleggingsmøter mtp samtykke til deltakelse, konkretisering av tiltak og innhold, med demo av Menti, drøfting rundt tema som løftes frem, tiltak for å aktivisere tilhørere, fordeling av roller i presentasjon. Prosjektleder ansvarlig. Det brede samarbeidet og et grundig forankringsarbeid vurderes som en vesentlig styrke for gjennomføringsevnen for prosjektet, og vil formidle forskningsresultater og lokale diskusjoner og initiativ på en innovativ måte. – Det er utarbeidet informasjonsskriv og invitasjon til workshop vil utvikles, , samarbeid mellom partene for å synliggjøre relasjon til skolens læringsmål og kommunenes satsningsområder er etablert. Prosjektleder koordinerer, og sanitetsforeninger og samarbeidsparter har bidratt aktivt gjennom eget nettverk mht forankring og kontakt. – Prosjektleder sammen med arbeidsgruppe i Finnmarkssykehuset koordinerer tidspunkt og plan for workshoper. Sekretær Finnmarkssykehuset administrerer reiseplaner, utbetaling av honorar, booking lokaler, bestilling servering etc. Medvirkere og medl i lokal forening med tilknytning til aktuell kommune deltar i praktisk planlegging for workshopen, inkl konkrete arbeidsoppgaver under presentasjon/workshop, og eventuell dokumentasjon med bilder og video (forutsetter samtykke). – Prosjektleder samler fortløpende anonyme resultater fra workshopene for dokumentasjon, og kategoriserer dette i dialog med medvirkere og foreninger. Samler databank med bilder/video, og innleder samarbeid om grafisk bearbeiding/produksjon av video og grafisk fremstilling. – Prosjektleder utarbeider utkast til rapporter, og drøfter sluttrapport med partene. – Prosjektleder, samarbeidsparter, foreninger og medvirkere samarbeider om formidling av info-video i sine nettverk.

Prosjektleder

Eirik Lind Irgens

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Snakk med oss! Et medvirkningsprosjekt om ungdomshelse i nord
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2024: kr 300 000
Startdato
15.04.2024
Sluttdato
01.08.2025
Status
Under gjennomføring