Snehvit og den allergiske Prosit

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet
Kanskje er det ikke noe annet eventyr som har trollbundet så mange barn som “Snehvit og de syv dvergene”. I dette fantastiske eventyret finner vi alt: Spenning, glede, dramatikk og kjærlighet. Vi blir kjent med Snehvit, den onde stemoren, det magiske speilet, heksen med det forgiftede eplet, den gode prinsen og fremfor alt våre elskede favoritter – de syv dvergene; Blygen, Brille, Minsten, Sinnataggen, Lystig, Søvnig og allergiske Prosit.
Astma, allergi og inneklimarelaterte plager er en av våre viktigste folkesykdommer og årsak til betydelige plager, kronisk sykelighet og ressursforbruk. Allergiske sykdommer er videre blant de hyppigste kroniske plager hos barn. Med denne bakgrunnen ønsker vi å kombinere kultur og kunnskapsformidling, for å bevisstgjøre våre oppvoksende generasjoner.

Prosjektets målsetting
NAAF vil lage god folkeopplysning i form av et danseteater for barn. Vårt mål er å lage et danseteater for barn basert på historien om Snehvit og de syv dvergene. Denne historien er et utmerket bakgrunnsteppe for å lage god underholdning med konkret og viktig innhold om allergi. Vi forstår at dvergen Prosit er allergisk og dette gir oss muligheten til å legge inn god kunnskap om allergiene til Prosit.
Delmål:
1. Lage en forestilling som adresserer viktig kunnskap om allergi på et språk barn forstår – nemlig via et velkjent skuespill bestående av en forteller, en musiker og dansere.
2. Tilrettelegge forestillingen slik at den kan brukes av den Kulturelle Skolesekken i undervisning.
3. Bruke profesjonelle aktører sammen med unge talenter innen dans, teater, koreografi og musikk, slik at formidlingsformen blir så nær barnas verden som mulig og noe de kan identifisere seg med.

Prosjektets målgruppe
Alle barn, foreldre og lærere som har muligheten til å se på original forestillingen eller den tilpassede forestillingen via den Kulturelle Skolesekken, og spesielt barn med allergi som vil kjenne seg igjen i handlingen i stykket. Barna vil oppleve danseteater av høy kvalitet og god kultur sammen med familie og venner.
Prosjektdeltakende barn som har dans og teater som hobby under veiledning av profesjonelle dansere og en verdenskjent koreograf. Denne kombinasjonen har dessuten stor betydning for utvikling av framtidig profesjonelle skuespillere og dansere.

Prosjektets betydning
Å lage en moderne danse- og teaterforestilling med et høyaktuelt innhold, basert på et av de gamle og gode eventyrene til Brødrene Grimm, vil gi barna en unik og spennende mulighet til å få ”servert” en kulturskatt gjennom nye øyne. Barn elsker kostymer, farger, dans og musikk som de kjenner og har et godt forhold til. På denne måten kan vi underbygge at sykdom og plager er mer enn tårer og tristhet. Vi kan nemlig skape gode holdninger og god forståelse for et aktuelt helseproblem gjennom positive og gledesspredende kulturopplevelser!

Framdriftsplan
År 1
Første kvartal – Prosjektleder møter koreograf og dramaturg/skript for å utvikle ideen og skape grunnlaget for en god forestilling. Forestillingen gis en skriftlig form.
Andre kvartal – Kulisser lages og forestillingen skapes i form av historie og koreografi.
Tredje kvartal – Utprøving og øvelser gjennom en ballettsommerskole for barn og unge.
Prosjektleder vil bruke kontaktnettet sitt både gjennom NAAF, Den Norske Ballettskolen, Vadim Pisarev og deler av kultur-Norge for å få dette til og forestillingen avholdes f.eks i Bærum Kulturhus
Fjerde kvartal – Samarbeidet med Den kulturelle Skolesekken begynner. Ett års evaluering.
År 2 Forestillinger holdes for den kulturelle skolesekken. Sluttrapportering.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2009_3_0227.pdf

Sluttrapportsammendrag

NAAF ønsket med dette prosjektet å lage god folkehelseopplysning i form av et danseteater for barn basert på historien om Snehvit og de syv dvergene. Med denne historien som bakgrunnsteppe har Astma- og Allergiforbundet (NAAF) i samarbeid med Den Norske Ballettskolen (DNBS) laget god underholdning med konkret og viktig innhold om allergi. Et samarbeid mellom disse organisasjonene sørger for at både fag, helse og kultur formidles tilstrekkelig i prosjektet. Vi forstår at dvergen Prosit er allergisk og i forestillingen er det ved hjelp av fagpersoner fra NAAF lagt inn god kunnskap om allergiene til Prosit. Forestillingen en også en flott ballettopplevelse som varer i omtrent 1 time. Forestillingen er koreografert av den verdenskjente Vadim Pisarev.

Delmål:
1. En forestilling som adresserer viktig kunnskap om allergi på et språk barn forstår – nemlig via et velkjent skuespill bestående av en forteller, en musiker og dansere.
2. Lage en enklere forestilling som kan brukes av den Kulturelle Skolesekken i undervisning.
3. Bruke profesjonelle aktører sammen med unge talenter innen dans, teater, koreografi og musikk, slik at formidlingsformen blir så nær barnas verden som mulig og noe de kan identifisere seg med.

Sett fra et danseperspektiv er forestillingen nyskapende og av høy kvalitet. Helsemessig har forestillingen et budskap om at aktivitet, renhold og rett medisinering gjør at en som er plaget av astma, allergi og eksem kan delta på det meste. Dette er forebyggende folkehelsearbeid.

I løpet av denne to årige prosjektperioden har ca. 2 100 mennesker sett hele forestillingen, i tillegg har vi vist utdrag av forestillingen for til sammen rundt 1 000 mennesker.
Forestillingen er søkt inn i Den Kulturelle Skolesekken både i Oslo og Akershus, med mål om å nå enda flere etter endt prosjektperiode.

Prosjektleder/forsker

Britt Inger Skaanes

Detaljer
Program
Rehabilitering (2009)
Prosjektnavn
Snehvit og den allergiske Prosit
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2010: kr 489 000, 2011: kr 104 000
Startdato
01.01.2010
Sluttdato
31.12.2011
Status
Avsluttet