Sorgstøtte over tid

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Våre ressurspersoner har etter hvert opparbeidet seg mye erfaring om egenerfart sorg og møtt mange personer i ulike faser av sorgen. Ordet «hjelp og støtte» er ofte brukt, men hva innebærer dette egentlig? Er det nok å snakke om tapet av barnet og sorgen man har, eller finnes det praktiske verktøy og behandlingsmetoder som også kan være til hjelp? Vi vil også søke mer kunnskap om temaet psykologi innenfor sorgarbeid, og vi vil bruke tid på erfaringsutveksling. Det er behov for mer opplæring og vedlikehold av engasjementet og vil derfor arrangere to nye samlinger, fordelt over ett år.

Målsetting for prosjektet

Foreningen ønsker å tilby et to-delt kurs for å øke kunnskapen blant våre ressurspersoner og gjøre dem bedre rustet til å møte foreldre i sorg. Ved å kunne mer om de mange ulike alternativene som finnes, vil man kunne heve kompetansen og bidra til at flere rammede får riktig hjelp.

Målgruppe

Foreningen ønsker å invitere alle foreningens ressurspersoner, nye og mer erfarne, til et to-delt kurs som vil kunne hjelpe dem til å bli bedre støttepersoner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker å få vite mer om ulike alternative behandlingsmuligheter og hva dette går ut på, hvordan vi som ressurspersoner kan bruke dette (eller ikke bruke det), og hvordan vi skal forholde oss til informasjon om de ulike tilbudene. Skal vi i det hele tatt gi noen råd? En innføring i psykologi ønsker vi også, for å lære mer om menneskesinnet, om påvirkning og om hvordan sorg kan sette seg i sinnet og i kroppen. En del av prosjektet vil bestå i erfaringsdeling med andre likepersoner. Vi ønsker å benytte rollespill i opptreningen av ressurspersoner; hvordan takler man ulike situasjoner i en gruppe eller i en-til-en samtaler, hvordan løser man utfordringer, hvordan sette grenser i hjelperens rolle og når bør man gjøre det? Gjennomføring: Prosjektet er planlagt med samlinger over to helger i 2018/2019: 1. samling: Om psykologi; sorg ved tap, Tradisjonell sorgstøtte, Fastlåst sorg / komplisert sorg, Ulike veiledningsteknikker psykiske. Gruppeoppgaver, diskusjoner og øvelser 2. samling: Oppsummering fra sist, Erfaringsutveksling, Ulike veiledningsteknikker fysiske. Likepersonarbeid; rollespill. Gruppeoppgaver, diskusjoner og øvelser Vi vil starte opp lørdag formiddag og holde på til etter lunsj søndag, begge gangene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar/mars 2018 Planlegging og bestilling av hotell og foredragsholdere April/mai Utarbeidelse av program og spørreundersøkelse Juni Utsendelse av invitasjon og undersøkelse September Gjennomføring 1. samling Oktober Evaluering, ny undersøkelse November: Utsendelse av invitasjon og undersøkelse Januar 2019 Gjennomføring 2. samling Februar Undersøkelse, oppsummering April Evaluering og avslutning

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Våre ressurspersoner har etter hvert opparbeidet seg mye erfaring om egenerfart sorg og møtt mange personer i ulike faser av sorgen. Ordet «hjelp og støtte» er ofte brukt, men hva innebærer dette egentlig? Finnes det mer hjelp som kan styrke de rammede i sorgprosessen? Vi ville også søke mer kunnskap om temaet psykologi og da spesielt innenfor sorgarbeid, og vi ønsket å bruke tid på erfaringsutveksling. Som en ressursperson jobber man oftest alene, og mange ganger kan man bli usikker på om man burde ha gjort eller sagt ting annerledes. Ved å dele erfaringer og ha praktiske øvelser, ville vi bygge selvtillit og få bedre innsikt i hva det vil si å være en likeperson. Foreningen ønsket å invitere alle foreningens ressurspersoner, nye og mer erfarne, til et to-delt kurs som ville kunne hjelpe dem til å bli bedre støttepersoner. Prosjektet var todelt med to separate kurs, ett i oktober 2018 og det andre i februar 2019. 30 personer deltok den første kurshelgen, og 20 personer på den andre.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi ser at flere av deltagerne i dette prosjektet har engasjert seg videre, og det er vi svært takknemlige for. Vi trenger stadig nye ressurspersoner som ønsker å bidra, og det er derfor viktig å kunne tilby gode opplæringsarenaer for dette. Noen av de som deltok på kursene er nå med i det sentrale styret og vi har fått inn flere ressurser som kan bidra på sosiale medier i regi av foreningen. Flere deltok også som likepersoner på et stort seminar sist høst for foreldre som har mistet større barn. Et par sitater fra tilbakemeldingsskjemaene som ble sendt ut mellom kursene og i etterkant; – Det svarte til forventningene, 2.gang vi er med nå, fikk en like god følelse nå som sist gang. Dere gjør en flott jobb. – Store forventninger som ble innfridd. – Leit jeg ikke fant dere før. Dere gjør en super jobb.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet var todelt med to separate kurs, ett i oktober 2018 og det andre i februar 2019. Det første kurset ble avholdt på et hotell på Gardermoen helgen 13.-14. oktober 2018. Ca 30 deltagere fra foreningen var med; noen erfarne likepersoner, andre helt nye. Temaet for samlingen var både komplisert sorg, samt alternative veiledningsteknikker. Hva finnes av ulike tilbud og hvordan kan noe av dette benyttes som sorgstøtte? Gruppearbeid og diskusjoner om ulike problemstillinger ble det også tid til. År 2; kurs avholdt på Soria Moria Hotell i Holmenkollen 02.-03. februar 2019. Denne gangen var vi 20 personer som deltok. De aller fleste, med et par unntak, hadde deltatt på seminaret høsten før. Derfor kjente de fleste hverandre denne helgen på Soria Moria Hotell i Holmenkollen, og samholdet og styrken i det å treffe igjen de samme menneskene man tidligere har delt så mye med, er betryggende. Programmet denne helgen besto av en del gruppeoppgaver, diskusjonsoppgaver og foredrag. Psykolog Kari Frank snakket om «Motstandsdyktighet – hvordan takler vi sorgen?». Et tankevekkende og inspirerende foredrag om hvilke styrker vi har i oss selv og omgivelsene.

Resultater og resultatvurdering

Vi er svært fornøyde med gjennomføringen av prosjektet. Vi hadde budsjettert med og beregnet 20 personer på hvert kurs; men på den første samlingen var vi hele 30 personer, så til sammen 50 kursdøgn er vi godt fornøyd med. Fortsatt innenfor budsjettet, og til og med noen ubrukte midler igjen. Men det vi er mest fornøyd med av resultater, er at vi har fått flere engasjerte likepersoner som ønsker å bidra med frivillig arbeid. Lokale aktiviteter øker, vi har det siste året fått 11 % flere medlemmer, og vi arrangerte høsten 2019 en stor sorgstøttesamling med nesten 60 deltagere som hadde mistet større barn. Da var det veldig godt å ha med flere av de nyere likepersonene som har deltatt på kurs de siste årene og som nå kunne bidra som medhjelpere. Noen av de som deltok på kursene er nå med i det sentrale styret og vi har fått inn flere ressurser som kan bidra på sosiale medier i regi av foreningen.

Oppsummering og videre planer

Opplæring, påfyll og motivasjon er viktig for alle foreningens ressurspersoner. Vi møter stadig nye mennesker i sorg, og hver og en av dem fortjener vår fulle oppmerksomhet og operative likepersoner. Oppdatert kunnskap om sorgstøtte er helt essensielt for vårt tilbud til alle dem som trenger oss, og det er derfor viktig med regelmessig kurs for å oppnå målene om å støtte alle som mister barn. Vi ser at flere av deltagerne i dette prosjektet har engasjert seg videre, og det er vi svært takknemlige for.

Prosjektleder

Anne Giertsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Sorgstøtte over tid
Organisasjon
Foreningen Vi som har et barn for lite
Beløp Bevilget
2018: kr 124 000, 2019: kr 124 000
Startdato
31.12.2017
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring