Steg for steg ut av kriminalitet

Søknadssammendrag

Prosjektsammendrag

Det er et overordnet mål at domfelte ikke faller tilbake til ny kriminalitet, men kommer i jobb eller utdanning etter gjennomført soning. Ved løslatelse står mange domfelte uten bolig, arbeid, utdanningstilbud, og mange har store økonomiske problemer. Å arbeide med å planlegge og forberede livet etter endt soningsopphold, er avgjørende under soning. I oktober 2022 publiserte Riksrevisjonen sin Undersøkelse av helse-, opplærings- og velferdstjenester til innsatte i fengsel. Rapporten viser tydelige svakheter ved fengslenes arbeid med å kartlegge og planlegge for livet etter soning, samt samhandling med tjenester. Blå Kors har sett nedskjæringene innenfor programvirksomhet, aktivitører og andre sentrale ressurser i Kriminalomsorgen. I dette prosjektet ønsker vi å imøtekomme behovet gjennom å utforske hvordan Blå Kors’ Hverdagskompetanseprogram kan tilpasses fengsler, og bli en integrert del av de innsattes endringsprosess og forberedelse til livet etter soning. Hvordan frivillige kan benyttes som programledere i fengsle er et sentralt element i prosjektet. Hverdagskompetanseprogrammet er utviklet av Blå Kors Norge med støtte fra Helsedirektoratet. Programmet et strukturert, individuelt og gruppebasert, livsmestringsprogram, der de innsatte arbeider med å sette mål og bygge praktiske og sosiale ferdigheter innen livsområdene: bolig, økonomi, fellesskap, fysisk aktivitet og relasjoner. Hver modul består av tre samlinger hvor de ulike temaene blir bearbeidet under veiledning av to programledere. Mellom hver samling jobber den innsatte med sine individuelle målsetninger, med støtte fra programledere. Slik vil den innsatte settes i stand til å unngå glippsonen som bl.a. Riksrevisjonen peker på. I prosjektet vil vi identifisere hvordan man kan skape forutsigbare og stabile rammer for rekruttering og bruk av frivillige som programledere i fengsel, og utvikle opplærings- og veledingsmetodikk. Ved å mobilisere frivillige, involveres sivilsamfunnet i et viktig inkluderingsarbeid i lokalsamfunnet, og vil bidra til å møte noen av de ressursutfordringene fengslene står ovenfor i dag.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Det er et overordnet mål at domfelte ikke faller tilbake til kriminalitet, men at de starter i arbeid eller med utdanning etter soningsopphold. Ved løslatelse står mange domfelte uten bolig, arbeid og utdanningstilbud, og mange har store økonomiske problemer. For å redusere risikoen for tilbakefall må domfelte planlegge livet etter løslatelse. Hverdagskompetanseprogrammet (HKP) er et strukturert, gruppebasert, livsmestringsprogram som bygger på en recovery-basert metodikk, innenfor livsområdene arbeid, bolig, økonomi, fellesskap, fysisk aktivitet og relasjons-kompetanse. Hovedmålet i prosjektet har vært å utvikle en bærekraftig modell for hvordan: 1) HKP kan benyttes under soningsopphold, og bli en integrert del av de innsattes rehabiliteringsprosess, og 2) frivillige kan benyttes som programledere i fengsel. Prosjektet har hatt følgende delmål: 1) Kartlegge, utvikle og tilpasse HKP til bruk under soningsopphold, 2) Kartlegge og utvikle en modell for bruk av frivillige som kursledere i fengsel, 3) Gjennomføre en pilot ved Bjørgvin fengsel, 4) Evaluering, rapportering og formidling av resultater I prosjektet har vi utforsket hvordan programmet bedre kan tilpasses fengsler, samt utforsket hvordan vi kan møte dagens ressursutfordringer ved å anvende frivillige som kursholdere. I samarbeid med Bjørgvin fengsel har vi tilpasset og gjennomført program for deres innsatte. Frivillige ( tidgivere ) ble benyttet som kursledere med støtte fra ansatte veiledere ved steg for steg.

Gjennomføring

Arbeidsplan ble i stor grad gjennomført iht til søknad: vi rekrutterte egnede frivillige, utviklet metodikk for opplæring/oppfølging, rekrutterte innsatte til programmet via informasjonsmøter, og vi gjennomførte alle modulene. Vi har også hatt tilstedeværelse i fengselet med formål om rekruttering og for å senke terskelen for innsatte å delta i programmet. Det var et mål å opprette samarbeid med Høyskolen på Vestlandet rundt rekruttering av frivillige /deres studenter som kursholdere. Etter flere samtaler med høyskolen, så vi at det ble for krevende å få på plass gode rammer og struktur for dette i prosjektperioden. Vi valgte derfor å rekruttere frivillige i Blå Kors steg for steg. Dette ble en styrke i en pilotfase da vi var godt kjent med de frivillige, deres kompetanse og eventuelle begrensinger. Samarbeid med høgskolen kan bli aktuelt på et senere tidspunkt. Istedenfor å opprette en ressursgruppe, hadde vi jevnlige evalueringsmøter i gruppe og samtaler med frivillige som bidro inn i prosjektet, slik fikk vi hele tiden justert iht. tilbakemeldinger. På grunn av sykefravær og ressursmangel har vi ikke fått gjennomført formidlingsaktiviteter i prosjektperioden.

Resultater og virkninger

Resultater er basert på prosjektdeltakernes og kriminalomsorgens evaluering, samt innsattes utbytte og egenevaluering av deltakelse. Tilbakemeldinger fra kursdeltagere er at de har hatt stort utbytte av deltakelse. De melder om at deltagelse i programmet har bidratt til refleksjon over egen situasjon og fremtid, håp for om endring ved løslatelse samt at det har vært positivt å dele utfordringene med andre. De har også gitt tilbakemelding om at de verdsetter at noen velger å bruke fritiden sin på dem. Gjennom deltakelse i programmet har kursdeltakere blitt bedre kjent med Blå Kors steg for steg og tilbud om oppfølging etter soning, og enkelte har allerede tatt kontakt etter soningsopphold. De frivillige, kursholdere rapporterer om at det har vært spennende og annerledes og være frivillig. Alle melder om at de ønsker å kunne fortsette. God opplæring, hyppig dialog, samt god kontakt med ansatte har vært viktig for å gjøre dem trygg i rollen. Kriminalomsorgen forteller at de har fått positive tilbakemeldinger på kurset, og de opplever at tilbudet er et godt supplement til eksisterende tilbud. Bjørgvind fengsel ønsker å fortsette samarbeidet utover prosjektperioden.

Prosjektleder

Elise Theodorsen

Detaljer
Program
Utvikling (2023)
Prosjektnavn
Steg for steg ut av kriminalitet
Organisasjon
Blå Kors Norge
Beløp Bevilget
2023: kr 380 000, 2024: kr 760 000
Startdato
01.09.2023
Sluttdato
31.08.2024
Status
Avsluttet