Stø kurs

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Frafall fra videregående skole har blitt et stort samfunnsproblem. Manglende tilhørighet, ensomhet og psykiske helseproblemer er blant de viktigste årsakene til at unge dropper ut av skolen. Ansatte på ungdoms- og videregående skoler og ansatte i forebyggende avsnitt i politiet tegner et bilde av store utfordringer knyttet til de som dropper ut av skolen. De savner tilbud å henvise disse ungdommene til, både som kan bidra til en meningsfull hverdag, gi tilknytting til sunne miljøer og ikke minst gi positive ringvirkninger knyttet til å fullføre skolegang.

Målsetting for prosjektet

Gjennom tverrfaglig samarbeid utvikle aktivitetstilbud med fokus på fysisk aktivitet, mestring og tilhørighet for unge mennesker som står i fare for å falle ut av skolesystemet.

Målgruppe

Unge i alderen 13-19 år, som står i fare for å falle ut fra skolen, og som er i dialog med politiet, rådgivere eller miljøterapeuter.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

90

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Rent praktisk vil det bli opprettet faste aktivitetstilbud. Her vil det bli avholdt aktiviteter ukentlig. Dette vil bli avholdt på ettermiddag og kveldstid, mens de større utfluktene vil bli lagt til helger og ferier. Det vil være en tett dialog med deltakerne, og de vil få sms-påminnelse eller bli oppringt i forkant av aktiviteten. Det vil være et fast samlingspunkt hvor deltakerne møtes og deretter drar sammen til tilbudet. Størrelsen på gruppene vil i utgangspunktet ligge på omlag 10-15 deltakere. Det blir spennende og fartsfylte aktiviteter som paintball, kano/kajakkpadling, stisykling, havrafting og Via Ferrata. For noen av deltakerne vil trygghet, forutsigbare og rolige aktiviteter være mer tiltalende. Da kan vi tilby rolig turer i fine omgivelser, kano/kajakkpadling, orientering og ulike innendørs aktiviteter som dans, yoga og mindfullness. Miljøterapeuter ved videregående skoler, forebyggende avdeling i politiet samt rådgivere på ungdomsskoler vil være ansvarlig for å henvise aktuelle deltakere til tilbudene. Politiet tar kontakt når de har hatt ungdommer inne til bekymringssamtaler. Miljøterapeutene og rådgiverne snakker med aktuelle ungdommer, og tilbyr seg å bli med dem på tilbudet første gangen.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: Etablere struktur foprosjektgruppe, starte aktivitetstilbud, dialog med målgruppen, begynne samarbeid med noen skoler. Tilby aktivitet ila en ferieuke/helg. År 2: Introdusere målgruppen for tilbud. Fokus på holdningsendring, sosial samling. Starte samarbeid med nye skoler. År 3: Fortsette tilbud. Rekruttere nye ungdommer. Introdusere målgruppen for tilbud i idrettslagene. Evaluere modell, samarbeid, tilbud, effekt og planlegge veien vider

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hovedmål: Gjennom tverrfaglig samarbeid utvikle aktivitetstilbud med fokus på fysisk aktivitet, mestring og tilhørighet for unge mennesker som står i fare for å falle ut av skolesystemet. Stø Kurs er et 3-årig prosjekt i bergensområdet som ønsker å forhindre og forebygge frafall fra videregående skole samt. ungdomskriminalitet. Prosjektet er igangsatt av folkehelseorganisasjonen Idrett Bergen Sør og har en rekke bidragsytere og samarbeidspartnere innen skole, andre organisasjoner og politi. Samarbeidspartnere er organisert gjennom en prosjektgruppe. Det koster samfunnet mye ressurser hvis unge velger å droppe ut og ikke få seg kompetanse til å kunne jobbe. Samarbeidspartnere i prosjektgruppen melder om store utfordringer og følgekonsekvenser av denne problematikken. De savner tilbud å henvise disse ungdommene til, både som kan bidra til en meningsfull hverdag, gi tilknytting til sunne miljøer og ikke minst gi positive ringvirkninger knyttet til å fullføre skolegang.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vurdering av måloppnåelse: Stor grad, middels grad, liten grad. Effektmål – Delmål 3, holdningsendringer: middels grad Det er svært vanskelig å vurdere de langsiktige holdningsendringene som kommer spesifikt som følger av prosjektet. Det er flere faktorer som spiller inn på eventuelle holdningsendringer til mennesker i målgruppen. Likevel er vår observasjon at flere deltakere virket på sikt mer positive til å prøve ut annen fysisk aktivitet og i et tilfelle fikk vi en “solskinnshistorie” i lys av holdningsendringer, beskrevet i utfyllende sluttrapport.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

48

Prosjektgjennomføring/Metode

Tilbudet har inneholdt 2 ulike ukentlige aktiviteter i tillegg til varierte innendørs og utendørs utflukter og ekspedisjoner. Aktivitetene som ble gjennomført mest er paintball og crossfit. Disse to viste seg helt klart til å være de mest appelerende aktivitetene for målgruppen. I 2020/2021 var det svært vanskelig å rekruttere detakere til aktivitet grunnet pandemien. Derfor ble det ikke gjennomført like regelmessig aktivitet som i andre halvdel av prosjektperioden. Den første halvdelen av prosjektperioden ble også mye preget av å prøve ut forskjellige aktiviteter for å finne ut hva deltakerne likte så godt at de kunne klare å møte opp omtrent ukentlig. I andre halvdel av prosjektperioden fikk vi drevet prosjektet som opprinnelig tenkt. Deltakermassen økte jevnt etter den verste tiden med pandemien var over. Paintball og crossfit ble de 2 ukentlige aktivitetene etter målgruppens ønske. På paintball deltok ungdom med problematikk knyttet til kriminalitet og/eller adferd, mens på crossfit deltok ungdom med problematikk knyttet til skolefravær og skolefrafall. Ved å drive disse to aktivitetene så vi at vi klarte å dekke over hele målgruppens omfang.

Resultater og resultatvurdering

Hovedmål: Stor grad. Årsak: Deltakerne som ble rekruttert til prosjektet var i stor grad i målgruppen og fikk et variert og spennende aktivitetstilbud som var utviklet tverrfaglig mellom organsisasjoner. Prosjektgruppen var i stor grad deltaktig i utformingen av prosjektet. Delmål: 1. Vurdering: Stor grad. Årsak: Ønsket prosjektgruppe ble opprettet og fortsetter samarbeid om målgruppen etter prosjektslutt. 2. Vurdering: Middels grad av måloppnåelse. Årsak:Etter å prøve ut litt forskjellig fant vi ut hvilke idretter/aktiviteter som appelerte mest til målgruppen. Oppmøte varierte gjennom prosjektperioden. 4. Vurdering: Stor grad. Årsak: Målgruppen fikk være med på å planlegge utflukter samt. å få sin stemme hørt når det kom til valg av aktivitet. 5. Vurdering: Liten grad. Årsak: De fleste deltakerne liker seg best i våre spenningsfylte og mer eksklusive aktiviteter. Dermed viste det seg å være vanskeligere enn antatt å lose de inn i ordniær idrett.

Oppsummering og videre planer

Stø Kurs har gitt målgruppen opplevelser de sent kommer til å glemme. Prosjektet vil videreføres ut 2023 på andre midler, men etter det vil prosjektet avsluttes av økonomiske årsaker. Idrett Bergen Sør er avhengig av tilskudd for å kunne drifte våre aktiviter. En andel av målgruppen vil likevel bli ivaretatt og forstetter og delta på Idrett Bergen Sørs ulike aktiviteter. De deltakerne som eksklusivt ønsket å være med på de mest spenningsfylte aktivitetene vil vi desverre ikke ha noe tilbud til videre. Årsaken er kostnader for disse aktivitetene i tillegg til veldig mye tids- og resursbruk.

Prosjektleder

Arne Hauge

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Stø kurs
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2020: kr 290 000, 2021: kr 320 000, 2022: kr 350 000
Startdato
31.08.2020
Sluttdato
30.06.2023
Status
Avsluttet