Stomiskolen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hvert år gjennomføres rundt 3 700 stomioperasjoner i Norge, på mer enn 20 ulike sykehus, ifølge tall fra Pasientregisteret. Disse inngrepene markerer starten på en ny livsfase for pasientene, men dessverre avslører resultater fra en spørreundersøkelse utført av NORILCO at det er betydelige utfordringer knyttet til oppfølging og omsorg. Vi mottok over 800 svar på undersøkelsen og svarene viser at det er stor variasjon i hvordan pasientene blir fulgt opp før og etter en stomioperasjon. En av de mest påfallende forskjellene er knyttet til informasjonstilgang. Pasientene rapporterer om store forskjeller i mengden informasjon de mottar før og etter inngrepet, noe som kan ha direkte konsekvenser for deres rehabiliteringsprosess og tilpasning til livet med en stomi. Gjennom prosjektet skal det lages en digital informasjonspakke, Stomiskolen, som personer som har, eller skal få, skal være en del av. Her skal det settes opp konkrete tips og råd som den enkelte lett kan navigere seg gjennom.

Aktivitet/tiltak/metode

Tiltak: Dette prosjektet tar sikte på å forbedre stomiomsorgen ved å samle innsikt fra personer med stomi, fagpersonell og produsenter/leverandører av stomiutstyr gjennom en grundig og strukturert workshop. Informasjonen skal struktureres og samles inn og bli en digital informasjonspakke kalt stomiskole. Målgruppen er personer som lever med stomi eller som skal få dette, i tillegg til pårørende. I Norge er dette omtrent 25 000 personer. Så nedslagsfeltet er stort. Prosjektet skal evalueres ved å måle trafikk på nettsiden, samt at brukere av nettsiden skal kunne svare på en anonym spørreundersøkelse om de fant den informasjon de trengte. Det er ingen sikkerhetsrisiko for deltagere, De som deltar i workshop vil delta av egen vilje og vet de deler. Informasjon de kommer med vil være helt anonym om det evt. kommer inn i stomiskolen. Brukere av stomiskolen vil vi ikke kunne spore. Etisk vurdering er innhenting av informasjon fra leverandører og bandasjister. De er en aktør som tjener penger på stomi-brukere i tillegg til de tilbyr gode fagelige veiledninger. Her må vi følge etiske retiningslinjer som er i bransjen.

Antall deltakere

4000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kort sikt: Forbedret Informasjonsforståelse: Deltakerne vil umiddelbart dra nytte av kvalitetssikret og nøytral informasjon om stomi-prosessen, som vil hjelpe dem med å forstå hva de kan forvente etter operasjonen. Økt Trygghet: Tilgang til pålitelig informasjon vil skape umiddelbar trygghet blant deltakerne, da de vil være bedre forberedt på de fysiske og følelsesmessige utfordringene ved å leve med en stomi. Lang sikt: Bedret Livskvalitet: Med riktig veiledning og informasjon vil deltakerne kunne tilpasse seg livet med stomi mer effektivt, noe som vil bidra til en forbedret livskvalitet på lang sikt. Bedre Kommunikasjon med helsepersonell: Informasjonen vil gjøre målgruppen i stand til å stille mer konkrete spørsmål og ha mer informerte samtaler med helsepersonell, noe som kan forbedre behandlingsopplevelsen. Samlet sett forventes prosjektet å gi en positiv og meningsfull innvirkning på deltakere, målgruppen og samfunnet ved å tilby kvalitetssikret informasjon, styrke kommunikasjonen, og bidra til økt livskvalitet.

Plan for gjennomføring

Mai 2024 Prosjektgruppen settes og begynner planlegging. Lage plan for workshop. Innhente tilbud på tekstforfatter Inviter inn personer til workshop. Her må den enkelte søke om deltagelse og forklarer litt hvorfor de ønsker å delta, og hva de kan tilby av egen kompetanse. Juni 2024 Sende ut spørre undersøkelse til våre medlemmer hvor de kommer med tilbakemeldinger på hva som er viktig for dem. Svarene her vil være grunnlaget for workshop som arrangeres på høst. August 2024 De som skal være med på workshop får beskjed om dette og får også tilsendt oppsummering fra spørreundersøkelse som sier hva som er viktig for medlemmer. Dette vil danne grunnlaget for workshop. Oktober 2024 Workshop arrangeres Desember 2024 Tekst fra tekstforfattere ferdig. Januar- mars 2025 Bygge nettsiden og teste denne med brukergruppe. April 2025 Lansere stomiskolen.

Prosjektleder

Roy Aleksander Farstad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Stomiskolen
Organisasjon
Norsk Forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft
Beløp Bevilget
2024: kr 350 000, 2025: kr 50 000
Startdato
01.05.2024
Sluttdato
01.05.2025
Status
Under gjennomføring