Store Petter Edderkopp – Klatrekurs

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Bakgrunn for prosjektet
Fysisk aktivitet er viktig for alle, men for lungesyk ungdom kan det være spesielt viktig å styrke kondisjonen, samt evnen og følelsen av å mestre ulike aktiviteter i felleskap med andre.

Astma rammer stadig flere unge, og det er viktig å gi ungdommen et godt grunnlag for å leve med sykdommen. Kurset skal gi en uforglemmelig opplevelse med fellesaktiviteter som utfordrer ungdommen i trygge omgivelser. I tillegg blir det kursing om bl.a. riktig medisinering til rett tid, tilrettelegging av fysisk aktivitet, samt annen nødvendig kunnskap for å leve godt med astma og allergi.

2. Prosjektets målsetting
Prosjektet ?Store Petter Edderkopp? skal få lungesyk ungdom i fysisk aktivitet med innendørs klatring. Klatring er både spennende og utfordrende, og det gir et helt klart mål. Dette er en idrett som handler om mestring og kroppsbeherskelse. Å nå toppen vil være et psykisk, så vel som fysisk vendepunkt for gruppen. Den ukentlige treningen skal bedre den fysiske formen til deltagerne, og gi selvtillit i det å mestre sykdomskomplekset i forhold til fysisk aktivitet.3. Prosjektets målgruppe
Prosjektet inviterer kronisk syk ungdom med astma, i alderen 14 til 18 år, bosatt i Bergensområdet til å delta på klatrekurset.

4. Prosjektets betydning
?Store Petter Edderkopp? ? prosjektet er et viktig tiltak for ungdom som lett isolerer seg med sin sykdom. På kurset ser og bygger vi derimot opp om det friske i ungdommen, og gir ungdommen en større ballast for å mestre hverdagen som kronisk syk.

5. Framdriftsplan

Ansette prosjektleder januar 2009
Etabl. styringsgruppe primo 2009
Finne egnet klatrehall april 2009
Engasjere lungesykepl/fysiot vår 2009
Annonsering mai – juli 2009
Gjennomføring av kurs Aug. – des 2009
Midtveisevaluering august 2009
Evalueringsrapport des. 2009

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2008_1_0260.pdf

Sluttrapportsammendrag

Astma rammer stadig flere unge, og det er viktig å gi ungdommen et godt grunnlag for å leve med sykdommen. Fysisk aktivitet er viktig for alle, men for lungesyk ungdom er det spesielt viktig å styrke kondisjonen, samt evnen og følelsen av å mestre ulike aktiviteter i felleskap med andre. Samtidig har lungesyke en del miljømessige utfordringer med alt fra vind, kulde til pollen knyttet til det å drive fysisk aktivitet.

Prosjektet “Store Petter Edderkopp” ga ungdom en uforglemmelig opplevelse med fellesaktiviteter som utfordret dem i trygge omgivelser, og ga nødvendig kunnskap for å leve godt med astma og allergi. Målsettingen var å gi kronisk lungesyk ungdom et trygt og spennende aktivitetstilbud som kunne bidra til økt mestringsfølelse. Det var en målsetting at deltakerne selv skulle ønske å fortsette aktiviteten og holde kontakten etter endt prosjektperiode.

Prosjektet fikk lungesyk ungdom mellom 12 – 16 år i fysisk aktivitet med innendørs klatring. Klatring er en idrett som handler om mestring og kroppsbeherskelse, er både spennende og utfordrende og gir et helt klart mål. Kurset bygget opp om det friske i ungdommen, og ga for mange en psykisk styrke ved at de også nådde toppen; kom i mål! Videre er klatring en flott idrett for astmatikere da det både er god kondisjonstrening og det kan gjennomføres i intervaller som letter treningen betydelig for lungesyke.

“Store Petter edderkopp” ble avviklet i Bergen, hvor det er flere muligheter for tilgang til klatrevegger, samt et aktivt miljø innen sporten. I Bergen er det i tillegg tilgang til annen ekspertise innen lungesykdom som kunne ha den medisinske innføringen for deltakerne.

Takket være Extramidler fra Helse- og Rehabilitering fikk ungdom mulighet til å utfolde seg på tross av lungesykdom, knytte nye vennskapsbånd og ble motivert til å drive fysisk trening på sikt.

Prosjektleder/forsker

Susanne Rislå Andersen

Detaljer
Program
Forebygging (2008)
Prosjektnavn
Store Petter Edderkopp – Klatrekurs
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2009: kr 73 000
Startdato
01.01.2009
Sluttdato
31.12.2010
Status
Avsluttet