Styrket psykisk helse for pårørende til domfelte

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Situasjonen for pårørende til innsatte og domfelte er preget av en rekke belastninger knyttet til bl. a økonomi, sosialt liv og helsesituasjon. Mange pårørende har fått både psykiske og fysiske konsekvenser som følge av situasjonen, og det kan være vanskelig å oppsøke hjelp for å snakke om situasjonen. Svært mange pårørende forteller at de har følt seg alene i sin situasjon. Mange pårørende isolerer seg og deltar i mindre grad i sosiale sammenhenger enn de gjorde før fengslingen.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal bidra til bedret helse og mestring hos pårørende via støtte og rådgivning, terapitilbud samt deltakelse i samtalegruppe (for foreldre til innsatte) og aktiviteter med andre pårørende. Det en målsetting at dette vil bidra til mindre grad av sosial isolering og en bedre psykisk helse.

Målgruppe

Målgruppen er voksne pårørende som har et familiemedlem i fengsel på varetekt eller dom, samt pårørende til domfelte som soner straff i samfunnet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Gjennom dette prosjektet søker FFP om midler til gjennomføring av tiltak for voksne pårørende som har et familiemedlem i fengsel eller som straffegjennomfører straff i samfunnet. Tiltakene er en kombinasjon av å være landsdekkende og lokale, gjennomført i organisasjonens avdelinger i Oslo og Trondheim. Tilbudene har det til felles at de tilbyr råd og støtte fra fagpersoner og at pårørende kan delta på aktiviteter der de kan møte andre pårørende, dele erfaringer og kjenne seg mindre alene. Det er en målsetting å hjelpe pårørende til en bedre mestring av en ofte krevende situasjon gjennom deltakelse i følgende aktiviteter og tilbud: – Støtte og rådgivning gjennom samtaler, anonym chat og nettsamtaler – Samtalegruppe for partnere til varetektsinnsatte og domfelte – Terapitimer hos gestaltterapeut for pårørende med særlig stort hjelpebehov FFP har 30 års erfaring med arbeid med pårørende til straffedømte. Rådgiverne i FFP har utdanning innenfor psykologi, kriminologi, sosialt arbeid og familieterapi. Tiltakene i prosjektet bidrar til inkludering, aktivitet og fellesskap og kan med det motvirke sosial isolering. Det er en målsetning at tiltakene vil kunne bidra til styrket psykisk helse og bedret livskvalitet hos pårørende.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juli-des 2022: Støtte og rådgvining, individuell terapi Rekruttering Jan-juni 2023: Støtte og rådgvining, individuell terapi. Rekruttering, oppstart og månedlige treff i samtalegruppe for partnere Juli-des 2023: Støtte og rådgvining,individuell terapi, månedlige treff i samtalegruppen. Rekruttering Jan-juni 2024: Støtte og rådgvining, individuell terapi, månedlige treff og helgetur for samtalegruppen. Rekruttering. Evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets målsetning er styrket psykisk helse for pårørende. Det har vært sentralt å bidra til en bedre mestring av en ofte krevende situasjon samt til å redusere sosial isolasjon og en følelse av å stå alene. Målgruppen for prosjektet har vært voksne pårørende som har et familiemedlem i fengsel på varetekt eller dom, samt pårørende til domfelte som soner straff i samfunnet. Situasjonen for pårørende til innsatte og domfelte er preget av en rekke belastninger. Flere har levd i mange år som pårørende til personer som sliter med rus og psykiske lidelser, og som gjerne har hatt flere fengselsopphold. Mange pårørende har fått både psykiske og fysiske konsekvenser som følge av situasjonen. Pårørende har ofte mange bekymringer, og det kan være vanskelig å oppsøke hjelp for å snakke om situasjonen. Konsekvensene av fengslingen medfører at mange pårørende isolerer seg og i mindre grad deltar i sosiale sammenhenger enn de gjorde før fengslingen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har gjennom prosjektet fått fortløpende tilbakemeldinger og har sendt ut evalueringsskjema til de som har deltatt på treff for partnere samt til de som har mottatt terapitimer. Vi vil her gjengi et lite utvalg av tilbakemeldingene vi har fått: …For meg og helt sikkert mange andre, har deres støtte og hjelp og møte med andre i samme situasjon, vært avgjørende for at jeg har klart å holde meg oppreist. Klart å fortsette å leve livet, gå på jobb, fungere som omsorgsperson og i samfunnet Uten deres hjelp, støtte og fellesskapet, kunne livet mitt tatt en helt annen retning; sykemeldinger, psykiatri, rett og slett kunne jeg blitt en stor belastning for samfunnet (Terapien) har helt og holdent endret hvordan jeg har det, hvordan jeg har det med meg selv og med andre. Hvordan jeg skal forholde meg til det å være pårørende…en så overveldende og ute av kontroll rolle…. Tiltakene viser at pårørende har fått følelsesmessig støtte og føler seg styrket i en krevende livssituasjon.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

965

Prosjektgjennomføring/Metode

Tiltaket har bestått av tilbud som har bidratt til å gi mestringsstrategier som kan medføre reduksjon i stress og bekymring. Det meste av kontakten med pårørende foregår via telefon, epost, chat og rådgivningssamtaler. både digitalt og i våre lokaler. Pårørende til domfelte og innsatte innenfor alle lovbruddskategorier tar kontakt. I tillegg til samtaler med rådgiver har flere blitt rekruttert inn i vårt øvrige tilbud, som treff for partnere og individuell terapi. Mer enn 70 % av de som tar kontakt med FFP er kvinner, og en stor andel opplever det å ha sin partner domfelt. Vi har gjennomført månedlige treff samt en helgetur for denne gruppen i Oslo. Gruppen har vært ledet av en psykolog med mange års erfaring fra FFP og arbeid med pårørende. Gruppen har primært bestått av kvinner, men har også hatt mannlige deltakere. Det «å få lov» til å bli i relasjonen og være glad i den innsatte har vært et sentralt tema i gruppen. Terapitilbudet har vært rettet mot pårørende med særlig stort hjelpebehov. De fleste av de som har mottatt tilbudet, deltar i liten grad i FFPs øvrige tilbud med andre pårørende. De har et sterkt behov for den én til én-relasjonen dette tilbudet gir.

Resultater og resultatvurdering

Fengslingen har ofte den konsekvens at pårørende isolerer seg og deltar mindre i sosiale sammenhenger. Flere av de pårørende som har mottatt hjelp gjennom disse tiltakene, vektlegger den store betydningen det har hatt for dem å møte andre gjennom å delta på en trygg arena hos FFP. Mange pårørende forteller at de synes det er vanskelig å kontakte hjelpeapparatet for øvrig, men at det er lavere terskel for å kontakte en frivillig organisasjon som FFP. Det å få støtte og råd i samtale med rådgiver, få et terapitilbud samt det å delta i samtalegruppe har gitt pårørende muligheten for følelsesmessig lettelse, og har for mange bidratt til å dempe bekymring. Det å få informasjon om hvordan kriminalomsorgen fungerer gir også kunnskap som kan bidra til at man føler noe mer kontroll i en krevende situasjon. Det å oppleve forståelse, inkludering og samhold bidrar til positive konsekvenser for pårørendes helse, både psykisk og somatisk.

Oppsummering og videre planer

Støtte og rådgivning gjennom samtaler og nettsamtaler, chat og telefon, samtalegruppe for partnere til varetektsinnsatte og domfelte samt terapitimer er svært viktige tilbud for pårørende. Vi er svært takknemlig for den støtten vi har fått til disse tiltakene siden 2022. FFP som frivillig organisasjon er helt avhengig av både driftstøtte og prosjektstøtte for å opprettholde våre tilbud, og disse tiltakene vil derfor ikke kunne «gå av seg selv» i det videre. Vi vil fortsette å søke midler fra DAM og andre til både disse og andre tiltak for pårørende med innsatte og domfelte familiemedlemmer.

Prosjektleder

Hanne Hamsund

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Styrket psykisk helse for pårørende til domfelte
Organisasjon
For Fangers Pårørende (FFP)
Beløp Bevilget
2022: kr 550 000, 2023: kr 600 000
Startdato
01.07.2022
Sluttdato
30.06.2024
Status
Avsluttet