Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Kvinner som tar kontakt med oss i Institutt for spiseforstyrrelser har bekymringer omkring mat, kropp og vekt i barseltid og betydningen for mammarollen. Både kvinnene selv og helsestasjoner opplever å ha begrensete arenaer hvor de kan få informasjon fra kompetent helsepersonell og forskningsbaserte kunnskapskilder om spiseforstyrrelser i en sårbar livsfase. Mødrene ønsker et tilpasset lavterskeltilbud der kvinner kan møte fagfolk og andre mammaer med tilsvarende erfaringer. Prosjektet forsøker å svare på nye, alvorlige helseutfordringer for mødre i en kroppsfokusert samtidskultur.
Målsetting for prosjektet
– Å redusere den negative utviklingen av spiseforstyrrelsen hos mødre med spiseforstyrrelser ved å fremme kvinnens positive opplevelse av kropp, mat, trygghet og samspill med barnet. – Å fremme kompetanser på helsestasjoner i å møte mødre med spiseforstyrrelser i tidlige faser.
Målgruppe
1. Mødre med spiseforstyrrelser (0-15 mnd/over 15 mnd). 2. Helsepersonell som møter kvinner med spiseforstyrrelser under graviditet, i barsel og foreldreskap.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
120
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet tar sikte på å utvikle SULT Baby for mødre med en spiseforstyrrelse som er drevet av både folk med egenerfaring i samarbeid med fagpersoner i Villa SULT. Dette innebærer: – Å utvikle barseltreff for mødre med spiseforstyrrelser til barn opp til 15 måneder, som er drevet av både kvinner med egenerfaring og av helsefaglig personer. Totalt seks treff vil bli arrangert i løpet av en halvårsperiode. – Å utvikle mammatreff for mødre med spiseforstyrrelser til barn over 15 måneder, som er drevet av både kvinner med egenerfaring og av helsefaglig personer. Totalt seks treff vil bli arrangert over en halvårsperiode. – Å utvikle en manual som kan være et verktøy for helsestasjoner etter prosjektets slutt.
Fremdriftsplan for prosjektet
1. Etablering av prosjektgruppe og referansegruppe. 2. Rekruttering av deltakere (20 mødre til hvert treff). 3. Etablere og gjennomføre SULT Baby. Det veksles mellom undervisning og smågruppearbeid ledet av fagperson og mødre med egenerfaring. 4. Evaluering og manualisering. Deltakerne vil bli spurt om å evaluere SULT Baby underveis og i etterkant. Prosjektgruppen vil utarbeide en manual som kan tas i bruk på alle helsestasjoner.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Dette er et prosjekt som bygger på anbefalinger om å vie større oppmerksomhet til betydningen spiseforstyrrelser har i barseltid og foreldreskapet. Barseltid er en sårbar livsfase for kvinner. Forekomsten av spiseforstyrrelser blant gravide er betydelig høyere enn tidligere antatt og øker utover i barseltiden. Det finnes få spissete tilbud til mødre med spiseforstyrrelser. Det er behov for at bredere kompetanser om barsel og foreldreskap også blir til spissete kompetanser hos klinisk helsepersonell. Prosjektets ambisjoner har vært å styrke mødrene samt å fremme kompetanser på helsestasjoner i å møte mødre med spiseforstyrrelser i tidlige faser. Målgruppen for prosjektet var mødre med spiseforstyrrelser. En annen målgruppe var helsepersonell som helsesykepleiere, jordmødre, leger og psykologer. Vi skulle utvikle spisset tilbud til nye mammaer som strever med mat og kropp i barseltid. Og vi skulle utvikle en manual som kunne være et verktøy for helsestasjoner etter prosjektets slutt.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har utviklet Veilederen «Mammahjelpen» som både kan brukes av mødre selv, deres partnere samt deres hjelpere. Resultater viser at prosjektet har ført til at mødre opplever seg tryggere i sin rolle som mamma og også økt bevissthet om sin betydning. De forteller også at deltakelse har gitt dem håp og optimisme med å arbeide med egen problematikk. Helsepersonell erfarer økt trygghet som fagpersoner i møte med kvinner som strever med spiseproblematikk. Via økt bevissthet og kompetanser spør de mer direkte og tar opp temaer de tidligere har unngått. På grunnlag av intervjuer og kommentarer i spørreskjema samlet vi svarene i noen overordnete kategorier: økt kompetanse, økt trygghet, opplevelse av å bli sett og forstått, økt rollebevissthet, mindre tabu og skam og økt motivasjon og tro på endring. Veilederen er tilgjengelig etter prosjektets slutt. Det jobbes med å spre programmet nasjonalt, både via selvhjelpsorganisasjonene og egne kanaler.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
356
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført i perioden 2020-2022. Pandemisituasjonen førte til at vi intensiverte barseltreff til en MAMMAUKE. I tillegg supplerte vi også med foredrag og deltakelse i en rekke podcasts for å øke åpenhet og bevissthet omkring et skambelagt tema for mange mødre. Mammauken, erfaringer fra barseltreffene og møter med helsepersonell og prosjektgruppemøter har dannet grunnlag for hvordan opplysninger, informasjon og barseltreff til mødre som strever med forholdet sitt til mat og kropp kan tilpasses slik at mammaer opplever å bli møtt på sine behov. I samarbeid med mødrene selv har fagfolk ved Villa SULT utarbeidet Veilederen Mammahjelpen som handler om å fremme kompetanser og økt åpenhet om et tabubelagt tema. Erfaringene våre har laget grunnlag for at det bør etableres kompetanser på helsestasjoner til å fange opp problematikken, for så å kunne møte dette på bedre vis. Dette vil igjen kunne danne grunnlag for å etablere spissete lavterskeltilbud for sårbare mødre.
Resultater og resultatvurdering
Med prosjektet SULT Baby Møteplasser har vi nådd våre målsettinger. Veilederen Mammahjelpen har gjort det mulig å utvikle et tilbud med sterkt fokus på å fremme åpenhet og dialoger om forholdet til mat og kropp i viktig livsfase. En tilbakemelding fra en mamma beskriver det slik: «Jeg har fått en utrolig god prat om spiseforstyrrelse og fikk en økt forståelse over at jeg strever og bør oppsøke hjelp. Jeg fikk mange gode ideer og råd til hvordan jeg kunne ta opp temaet både med helsesykepleier og partneren min. Dette har hjulpet meg til å komme videre.» Prosjektet har vært et nært samarbeid med mødre med historie med spiseforstyrrelser. Det har blitt utviklet en veileder som beskriver sentrale temaer, fakta, råd og tips til mødre som kommer til helsestasjoner for oppfølging og til helsepersonell.
Oppsummering og videre planer
Mammahjelpen har laget et viktig grunnlag for å videre etablere spissete lavterskeltibud for mødre med anstrengt forhold til mat og kropp. Det jobbes nå med et samarbeid med to mødre, Sanitetskvinnene og Villa SULT om å etablere flere slike grupper rundt omkring i landet de neste årene. Det er et konkret samarbeid med selvhjelpsorganisasjonene i Norge samt en rekke helsestasjoner i landet om å gjøre Veilederen Mammahjelpen tilgjengelig. Vi har en visjon om ekspanderer også til flere steder i landet med konkrete barseltreff.