Surfeskole på Jæren

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Bakgrunn for prosjektet
Sjø og saltvann er gunstig for de fleste med eksem, og klimaet på Jærstrendene tilbyr allergikere et kjærkomment avbrekk i den verste pollensesongen. På Jæren skal ungdom med pollenallergi og eksem få mulighet til å mestre utfordringer i felleskap med andre. Fysisk aktivitet er viktig for alle, men det er spesielt viktig for kronisk syk ungdom å styrke følelsen av å mestre ulike aktiviteter. Dette gir et godt grunnlag for å leve med sykdommen. I sanddynene vil det bli mulighet for å sette seg ned for en prat, eller ha mindre gruppeundervisning i forhold til ting man lurer på om eksem og allergi.

2. Prosjektets målsetting
Kurset skal gi en uforglemmelig opplevelse med fellesaktiviteter i trygge, men utfordrende omgivelser. Prosjektet skal gjennomføre en helgesurfeskole våren 2009 som gir 25 ungdommer tilbud om aktivitet og undervisning. Målsettingen er å gi kronisk syk ungdom med pollenallergi og eksem, et spennende tilbud som gir et avbrekk i pollensesongen, og mulighet til å mestre utfordringer i lag med andre.Ungdommene skal få en fantastisk utendørs opplevelse fri for pollen og lindrende mot eksem. Vi håper dette skal motivere til å fortsette aktiviteten og holde kontakt etter endt helgesamling. Surfeskolen har som mål å gi deltakerne nødvendig kunnskap for å leve godt med allergi og eksem, gi kroppskontroll og en mestringsfølelse av å lære noe nytt.

3. Prosjektets målgruppe
Kronisk syk ungdom med pollenallergi og eksem, i alderen 15 til 20 år, som skal få et avbrekk i en stadig lengre og hardere pollensesong.

4. Prosjektets betydning
?Surferskole?? prosjektet er et viktig tiltak for ungdom som lett isolerer seg med sin sykdom. Prosjektet har både en sosial og lærerik betydning. Ungdom skal få oppleve at de mestrer mer enn de tror. Naturen brukes til det ytterste, og naturkreftene benyttes for å teste grenser. Slik skjer læringen utenfor det tradisjonelle klasserommet.

Blant sanddynene kan prosjektet formidle faglig informasjon, og gi mulighet til å snakke med likesinnede. På kurset ser og bygger vi opp om det friske i ungdommen, noe som gir en større ballast for å mestre hverdagen som kronisk syk.

Dette er et viktig tiltak for ungdom som lett isolerer seg med sin sykdom. Gjennom prosjektet vektlegges det sosiale, slik at ungdom som ofte føler seg utenfor som kronisk syk, kan knytte viktige vennskapsbånd.

5. Framdriftsplan
Ansette prosjektleder januar 2009
Etabl. styringsgruppe primo 2009
Engasjere sykepleier

primo 2009
Bestille surfeskole primo 2009
Annonsering februar ?april 2009
Gjennomføring kurs Mai 2009
Oppfølging av deltakere Juni 2009
Evalueringsrapport aug. 2009
Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2008_3_0223.pdf

Sluttrapportsammendrag

Gjennom prosjektet “Surfeskolen på Jæren” ønsket Norges Astma- og Allergiforbund Region Vest å gi unge allergikere og atopikere en pause fra en hard pollensesong, og med mulighet til fysisk aktivitet og mestring sammen med andre. Sjø og saltvann er gunstig for de fleste med eksem, og klimaet på Jærstrendene tilbyr allergikere et kjærkomment avbrekk fra pollen. I langhelgen 22. – 24. mai fikk 20 ungdommer mellom 13 -18 år oppleve to døgn i en pollenfri sone med et trygt og spennende aktivitetstilbud. Med Nærlandsheimen som surfeskolens base var det også tilrettelagt for bassengtrening og bruk av gymsal, i tillegg til surfing og friluftsaktiviteter. Her fikk alle oppleve at de mestret mer enn de trodde, naturkreftene ble benyttet for å teste grenser, og vi hadde gjennom de ulike aktivitetene læring utenfor det tradisjonelle klasserommet. I sanddynene var det mulighet til å sette seg ned å ha en prat i forhold til ting man lurer på om eksem og allergi. På kurset bygget vi opp om det friske i ungdommen, noe som gir en større ballast for å mestre hverdagen som kronisk syk. Ungdommene ble pushet, samtidig som det ble lagt til rette for at de hadde ulike forutsetninger for å drive med aktivitetene vi introduserte. I tillegg stod det sosiale helt sentralt, og vi vektla hyggelige fellessamlinger. Mange knyttet nye vennskapsbånd, og gleder seg til å treffes igjen på nye samlinger. Facebook og sosiale medier gjør det også enklere for ungdommene å holde kontakt i ettertid. Takket være midler fra Helse- og Rehabilitering – kan vi konkludere med at en svært vellykket pollenfri helg med et høyt aktivitetsnivå er nå gjennomført.

Prosjektleder/forsker

Susanne Rislå Andersen

Detaljer
Program
Rehabilitering (2008)
Prosjektnavn
Surfeskole på Jæren
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2009: kr 73 000
Startdato
01.01.2009
Sluttdato
31.10.2009
Status
Avsluttet