Svømming for flyktninger og funksjonshemmede

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet er at Frogn Kommune ved Flyktningstjenesten og Tilrettelagte tjenester har kontaktet DFI Svømming for å undersøke muligheten for svømmeopplæring/aktivitetstilbud rettet mot flyktninger og funksjonshemmede i kommunen. Henvendelsene kommer etter at kommunen selv har kartlagt etterspørselen etter slike aktiviteter.

Målsetting for prosjektet

Aktivisering: Gi flyktninger og funksjonshemmede i kommunen mulighet og motivasjon til fysisk aktivitet Forebygging: Gi svømmeopplæring slik at drukningsulykker unngås Integrering: Utvikle lysten til å svømme regelmessig og etterhvert delta på våre ordinære treninger

Målgruppe

Flyktninger, minoritetskvinner og funksjonshemmede bosatt i Frogn kommune.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Planlagte aktiviteter i prosjektperioden: – Svømmeundervisning for flyktninger, 7-9 gutter, 2×1 time per uke, to instruktører – Svømmeundervisning for flyktninger, 7-9 jenter, 2×1 time per uke, to instruktører – Svømmeundervisning/aktivisering, 8-10 minoritetskvinner, flyktninger, 1×1.5 time per uke, en instruktør – Aktivisering av 18 funksjonshemmede, 3×1 time per uke, to instruktører For å få til dette trenger vi støtte til følgende per uke: 12,5 timer instruktører i basseng 2,5 timer admin/oppfølging Altså 15 instruktørtimer i uka Vi må også leie basseng 9 timer i uka Samlet er dette beregnet til å ha en kostnadsramme på 330.000 kroner. Ettersom vi mener at dette er viktige aktiviteter og ser nytte både mht. mulig rekruttering og samfunnsprofil, vil vi dekke 30.000 kr med egne midler.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vi ser for oss å ha en forberedende periode høsten 2019 hvor vi vil tilby svømmeopplæring til et begrenset antall flyktninger. Dette vil vi gjøre med egne midler. Forberedelsene vil gjøre at vi kan starte prosjektaktivitetene for fullt 1. januar 2020.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hensikten med prosjektet er å organisere svømmeopplæring, aktivisering, for flyktninger og funksjonshemmede bosatt i Frogn kommune. Aktivitetene var et samarbeid med Flyktningtjenesten og Tilrettelagte tjenester i kommunen. Prosjektet hadde sin bakgrunn i en undersøkelse som kommunen hadde gjennomført som avdekket behov for disse aktivitetene.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Svømmeopplæringen ble i hovedsak gjennomført i henhold til plan, men ble utsatt i tid blant annet på grunn av koronaepidemien. Det ble gjennomført svømmeopplæring for flyktninger, barn med nedsatt funksjonsevne og minoritetskvinner og målet om aktivisering, forebygging av ulykker og integrering ble dermed oppnådd. I alt ble 32 personer gitt svømmeopplæring under prosjektet, hvorav flyktningbarn utgjorde brorparten av deltagerne.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

32

Prosjektgjennomføring/Metode

Svømmeopplæringen ble gitt ihht. Norges Svømmeforbunds pedagogiske opplegg, hvor undervisningen tilrettelegges deltagernes ferdighetsnivå (hval, skilpadde etc.). I hovedsak foregikk opplæringen sammen med funksjonsfriske barn som er født i Norge. En gang i måneden ble det gjennomført ferdighetstesting og dersom ferdighetsmålene til en deltager var oppnådd ble vedkommende flyttet opp på neste nivå på ferdighetsstigen. Deltagerne fikk også mulighet til å bruke svømmeanlegget utenom svømmeopplæringen, noe som var populært og bidro til økt aktivisering og integrering.

Resultater og resultatvurdering

I tråd med prosjektsøknaden ble det gjennomført en vurdering med oppstart for å avdekke behov og tilrettelegge undervisningen dette. På bakgrunn av dette fant vi det hensiktsmessig at man i størst mulig grad integrerte prosjektaktivitetene med svømmegruppas ordinære svømmeopplæring. Følgelig ble svømmeopplæring av flyktninger og barn med funksjonsnedsettelser gjennomført parallelt med barn født i Norge som ikke har nedsatt funksjonsnedsettelser. Dette ga etter vår vurdering en bedre integrasjon enn dersom man skulle satt opp egne tider for svømmeopplæring for barn med minoritetsbakgrunn/nedsatt funksjonsevne. Normal progresjon i løpet av prosjektperioden var at barna utviklet svømmeferdigheter som flyttet dem to trinn opp på NSF ferdighetsstige, typisk fra Hval til Skilpadde, eller fra Pingvin til Sel for de større barna.

Oppsummering og videre planer

Vi anser dette som et svært vellykket prosjekt ettersom aktivitetene i hovedsak ble gjennomført som planlagt og målene om aktivisering, forebygging og integrering ble oppnådd. Flere av deltagerne har fortsatt å svømme med DFI etter prosjektperiodens utløp. Noen av disse deltar da på vanlige vilkår og betaler deltageravgift på linje med øvrige deltagere. Andre vil få støtte fra Røde Kors eller Kiwani. Videre har DFI, etter forespørsel fra Læringssenteret på Ås søkt Stiftelsen Dam om støtte til et prosjekt som vil gi svømmeopplæring til nyankomne, voksne flyktninger.

Prosjektleder

Kristian Tangen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Svømming for flyktninger og funksjonshemmede
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2020: kr 370 000
Startdato
31.03.2021
Sluttdato
31.03.2022
Status
Under gjennomføring