Ta din seksualitet tilbake! er en av tre finalister til Helseprisen 2024.
– Jeg ble voldtatt, men jeg trodde jeg var ferdig med det. Og så lærer jeg så mye på dette kurset, og skjønner at jeg har dissosiert hele livet mitt. Så det var en enorm opplevelse for meg å skjønne at jeg er ikke født sånn. Jeg har blitt sånn. Og hvis jeg har blitt sånn, så er det noe jeg kan gjøre med det, sier Jeanette Knedahl.
Mer enn samleie og orgasme
Hun er en del av en mørk statistikk av kvinner som opplever seksuelle overgrep. Hele 1 av 5 norske kvinner blir utsatt for overgrep. For veldig mange resulterer det også i utfordringer med nærhet, intimitet og følelser.
– Seksualitet er livskraft, men seksuell vold knebler livskraften. Seksualitet er ikke bare samleie og orgasme. Det er måten vi går på, tenker på, føler på. Det er hvordan vi bebor kroppen vår. Det er nærheten til våre kjære, hvordan vi næres av kontakt med andre. Bare det å gi en klem eller et kompliment, sier sexolog Beate Alstad, og legger til:
– Samtidig så er traumatisert seksualitet et tabuområde. Vi snakker lite om hvordan seksualiteten påvirkes av seksuell vold. Selv om det påvirker så mange områder i livet.
Se video om prosjektet her:
Ingen kvikkfiks
Med dette som bakteppe har Alstad og traumeterapeut Malin Wästlund utviklet et kurs for kvinner som er utsatt for overgrep. Målet er å gi kvinnene verktøy til å jobbe videre.
– Det begynte med at Beate og jeg så hvor utrolig mange kvinner som strevde og trengte hjelp med sin seksualitet, etter å ha vært utsatt for overgrep. Så vi utviklet et kurs basert på både traumekunnskap og sexologi for kvinner som ønsket å erobre seksualiteten kroppen sin tilbake, sier Malin Wästlund, og fortsetter:
– Men det er viktig å si at dette ikke er noen «kvikkfiks».
For det tar tid å jobbe seg gjennom traumer.
– Det som var viktig for meg var at det ble lagt fram på en måte som ble veldig lett å forholde seg til. Det var ikke de store sjumilsstegene. Du skulle på en måte bare jobbe på mikronivå og kikke etter glimmere, som er det motsatte av triggere, sier Silje Engbråthen, som har gått kurset.
Bok som nyttig verktøy
Sammen med Jeanette Knedahl, Anita Kristine Lindeboom og Malene Haugland Sørlie utgjør hun nå en «ekspertgruppe» som alle har vært utsatt for overgrep, og som har gått kurset. Sammen med Wästlund og Alstad, og flere andre fagpersoner har de jobbet med å videreutvikle kurset.
– Gjennom dette prosjektet har vi hatt mulighet til å videreutvikle kurset, og samle kunnskapen i en bok, sier Wästluns, og fortsetter:
– Boka er både for kvinnene som går kurset, slik at de har en verktøykasse og noe konkret å lese i, men ikke minst skal den være en støtte etter kurset, sier hun.
Et språk for å snakke om seksuelle traumer
Boka, som har fått navnet «Omkamp! Seksualitetens utfordringer og gleder» fungerer som et oppslagsverk, med en innholdsrik kapittelinndeling, som gjør det enkelt å fokusere på et tema av gangen.
Det gjør den også nyttig for andre fagpersoner, pårørende og andre som møter mennesker som er utsatt for overgrep.
– Vi ønsker å gi både kvinnene som er utsatt, men også pårørende og andre terapeuter et språk for å snakke om seksuelle traumer. For vi er nødt til å snakke om dette, sier Alstad.
Gjennom prosjektet har de også reise rundt og holdt foredrag om kurset, og om boka.
– Forandret livet
Og tilbakemeldingene fra ekspertgruppa er entydige.
– Det har forandret livet mitt. Jeg gikk fra overlevelsesmodus til å begynne å leve igjen, sier tidligere kursdeltaker, Anita Kristine Lindeboom, og fortsetter:
– Det som tok meg mest, var det hverdagslige. At jeg forsto at når sønnen min klemte meg, eller tok på meg på feil måte, så var det en trigger for meg. Men det å få riktige ord på det, gjør at jeg kan få det ut i dagslys og ikke gjemme det inne i mørket mitt lenger.
– Det har betydd veldig mye. Jeg er i bedre humør, og jeg har mye mindre smerter. Og så får jo ungene mine oppleve en mer morsom og med tilstedeværende mamma, sier Jeanette Knedahl.
– Det har blitt veldig mye enklere å bære seg selv som kvinne etterpå. Det er lettere å gå i kjole og skjørt. Klesskapet mitt er fullt av kjoler nå. Det var det ikke før. Så jeg er veldig takknemlig, sier Malene Haugland Sørlie.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Seksualisert vold mot kvinner er et stort samfunnsproblem. Mange overgrepsutsatte strever med ettervirkninger knyttet til nærhet og seksualitet. Overgrep i ung alder vil forstyrre utviklingen av egen seksualitet og mange opplever at de ikke har et forhold til egen kropp og seksualitet, men at all seksualitet er knyttet til overgriper. Det finnes gode metoder for å bearbeide traumer, men det mangler kunnskap og tilbud for å reetablere seksualiteten etter seksuelle overgrep. Dette prosjektet vil utvikle tilbud for kvinner og partnere, øke kompetanse hos helsepersonell og drive bred formidling.
Målsetting for prosjektet
Hovedmålet er å gi kvinner som har opplevd seksuelle overgrep mulighet til å finne tilbake til en positiv seksualitet. Viktige delmål er å utvikle et kurs og en kursbok for kvinnene samt utvikle og implementere et opplæringskonsept for helsepersonell slik at det kan bedrives kurs over hele landet.
Målgruppe
Kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep/seksualisert vold og deres partnere.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1600
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Familieterapeut og sexolog Beate Alstad og traumeterapeut Malin Wästlund har gjennom sitt arbeid på DPS Notodden gjennomført 3 pilotkurs, «Ta din seksualitet tilbake» for overgrepsutsatte kvinner. Dette prosjektet ønsker å: 1) Videreutvikle og kvalitetssikre kurset basert på grundig brukerevaluering, oppdatert relevant forskning og videre samarbeid med brukere og andre som møter kvinner utsatt for seksuell vold. 2) Utvikle en skriftlig kursmanual beregnet på både brukere og helsepersonell. Dette vil gjøre det lettere for kursdeltakerne og andre innen helsevesenet, støttesentra og lignende å tilby et slikt kurs eller bruke kunnskapen i møte med kvinnene på andre måter. Samtidig kan kunnskapen nå ut til samfunnet generelt som en form for hjelp til selvhjelp. 3) Utvikle opplæringskurs for helsepersonell og andre som møter kvinner som har vært utsatt for overgrep, slik at de kan starte egne kurs eller på annen måte bruke kunnskapen i sin praksis. 4) Formidle kunnskap og erfaringer via foredrag gjennom N.K.S. og andre samarbeidspartnere. 5) Lage plan for implementering av opplæringskurs, veiledning av helsepersonell og videreføring av prosjektet.
Fremdriftsplan for prosjektet
Mars 2022: Gjennomført research, studiebesøk med erfaringsutveksling samt brukerevalueringer. Aug 2022: Utviklet kurset «Ta din seksualitet tilbake», modul 1 & 2 (pilotgruppe). Mars 2023: Utgivelse kursmanual i bokform. Mai 2023: Ferdig utviklet opplæringskurs for helsearbeidere og gjennomført test av opplegget. Des 2023: Laget modell for implementering av opplæringskurs samt hatt foredrag gjennom NKS og andre instanser ulike steder i landet.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Hovedmål: Gi kvinner og deres partnere mulighet til å få eller finne tilbake til en positiv seksualitet etter seksualisert vold og traumer. Delmål 1: Gjennomføre brukerevaluering av pilotgruppene i kurset Ta din seksualitet tilbake. Delmål: 2: Opprette samarbeid med aktuelle instanser. Delmål 3: Videreutvikle kurset Ta din seksualitet tilbake basert på evalueringer, oppdatert research, erfaringsutveksling med andre instanser og gjennomføring av en pilotgruppe med modul 2. Delmål 4: Utvikle en skriftlig kursmanual beregnet både på̊ brukere og helsepersonell. Delmål 5: Utvikle opplæringskurs for terapeuter/andre helsearbeidere som ønsker å tilby kurset Ta din seksualitet tilbake til overgrepsutsatte kvinner. Målgrupper: Primær målgruppe er kvinner utsatte for seksuelle overgrep og deres partnere. Vi har også ønsket å bidra med opplæring av helsepersonell samt nå ut med kunnskap til allmennheten for å minke tabu og øke bevisstheten rundt traumatisert seksualitet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Totalt 39 kvinner har gjennomført modul 1 i prosjektperioden, medregnet kurset høsten 2024. 22 partnere og 4 nære venninner har deltatt på partnerdagene. Totalt 30 kvinner har deltatt på modul 2 i prosjektperioden. Kursboken er utgitt og brukes på kurs for overgrepsutsatte kvinner, i opplæring av helsepersonell og den er tilgjengelig for allmenheten. Ca 3200 personer har deltatt på ulike former av foredrag (podcast ikke medregnet) og totalt 390 helsepersonell har deltatt på en eller annen form for opplæringskurs. I løpet av prosjektperioden har vi altså hatt foredrag og kurs for mange flere enn det vi hadde forventet. Vi regner med at vi har nådd ut til ca 3700 personer. Da er ikke lesere av boken medregnet. Basert på tilbakemeldinger og statistikk regner vi med at ca 1000 tilhører målgruppen overgrepsutsatte kvinner og deres partnere, ca 1800 tilhører målgruppen helsepersonell og ca 900 tilhører målgruppen allmenheten.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
3700
Prosjektgjennomføring/Metode
Tidsplanen for gjennomføring av prosjeket ble justert underveis og prosjektet ble forlenget til 1. september 2024. Det ble gjennomført brukerevaluering av pilotkursene av kurset Ta seksualiteten din tilbake i form av 4 fokusgruppeintervjuer. Modul 1 og modul 2 av kurset ble videreutviklet og kvalitetssikret basert på brukerevalueringene, arbeid i prosjektgruppen, erfaringsutveksling med andre instanser og research av forskningslitteratur. Det ble utviklet en kursbok basert på kunnskapen som formidles gjennom kurset som gjør at kursdeltakere har noe håndfast å bruke både under kurset og etterpå. Kursboken brukes også av helsepersonell og den er tilgjengelig for allmenheten. Det ble utviklet to former for kurs for helsepersonell. Et heldagskurs som retter seg mot alle som møter overgrepsutsatte kvinner i sitt arbeid og en kursrekke for de som ønsker å lære å lede kurset Ta din seksualitet tilbake. I samarbeid med NKS ble det gjennomført en rekke åpne foredrag rundt om i landet. I tillegg ble kunnskap og erfaringer fra prosjektet formidlet i en rekke andre foredrag og kurs i samarbeid med andre instanser.
Resultater og resultatvurdering
Vi avslutter prosjektet med en sterk følelse av å ha lyktes med det vi ønsket og målene som ble satt. Vi gjennomførte fire fokusgruppeintervjuer, søkte erfaringsutveksling og vi brukte tid på research av fag- og forskningslitteratur. Det ga et godt grunnlag for å videreutvikle modul 1 og modul 1 av kurset Ta din seksualitet tilbake. I løpet av prosjektperioden gjennomførte vi fem modul 1 kurs og fire modul 2 kurs. Arbeidet med kursboken tok mer tid og arbeid enn ventet. Men i dag er vi fornøyde med at vi kunne forlenge prosjektet 8 måneder og ta oss den tiden. Det gjør at boken nå er skrevet på en måte som forhåpentlig kan nå ut til mange, både utsatte kvinner og til helsepersonell som møter disse kvinnene. Vi har hatt foredrag og kurs for mange flere enn det vi hadde forventet. Heldagskurset som retter seg mot helsepersonell generelt fikk svært gode tilbakemedlinger. Vi har utviklet en utdanning for gruppeledere og det første kullet vil være ferdig juni 2025.
Oppsummering og videre planer
Samarbeidet med NKS og støtten fra Stiftelsen Dam har gjort at arbeidet med rehabilitering av traumatisert seksualitet har nådd mye lenger enn vi kunne håpe. Vi vil fortsette å holde kurs for utsatte kvinner og helsepersonell. Planen er å jevnlig tilby kurs for å lære opp nye terapeuter til å lede kurs. En gledelig effekt av prosjektarbeidet er at Malin Wästlund har fått midler til å forske på kurset Ta din seksualitet tilbake. Samarbeidet med brukermedvirkere har vist seg å være så positivt at det vil vi fortsette med både i opplæringen av helsepersonell og i forskningsprosjektet.