Endelig onsdag med taekwondo!

Med sosialt fellesskap og dyktige instruktører gleder denne gjengen seg til trening hver onsdag.

– Taekwondo inneholder «alt», både styrketrening, kondistrening, konsentrasjon og balanse. Jeg vet ikke om noen andre treningsformer som inneholder alt dette samtidig, sier en av prosjektdeltakerne.

Formålet med prosjektet er å sikre et kampsporttilbud til målgrupper over 65 år i Trondheim. Det er i tillegg en sosial møteplass som settes stor pris på av deltakerne.

– Taekwondo gir meg glede, mestring og noe å se frem til, forteller en annen.

Med hyggelige og flinke instruktører som gir gode tilbakemeldinger og viser genuin interesse for gruppen, har prosjektet vært et positivt tilskudd til deltakernes hverdag.


Søknadssammendrag

Under Covid-19 har flere og flere eldre mistet sitt aktivitetstilbud og isolert seg hjemme. I Trondheim kommune er det mange gode aktivitets- og fritidstilbud for eldre, men kampsport er uteblitt frem til nå. Vi mener at mange eldre er interessert i vår aktivitet som bidrar til bedre motorikk, balanse, styrke og kondisjon. I tillegg vil vårt opplegg gi eldre en sosial møteplass da vi tar oss tid til lett servering etter endt treningsøkt.

Målsettingen er at vi skal kunne gjennomføre trening for 20 personer over 65 år hver uke. De skal 3 ganger i løpet av prosjektperioden gjennomføre en beltegradering (jul, påske og sommer) som skal bidra til økt motivasjon og mestring.

Det er stort fokus på oppvarming, lett bevegelse og rolig tempo gjennom hele treningen. Det blir satt frem stoler hvis deltagerene trenger å hvile eller for bedre balanse. Selve TKD treningen foregår uten kroppskontakt og all form for «kamp». Treningen vil ha fokus på motorikk, balanse, hukommelse, styrke og lett kondisjonstrening. Det vil være kvalifisert helsepersonell tilgjengelig under treningene som også har bakgrunn i TKD.

Treningene er lagt opp til å følge et eget tilpasset graderingspensum for eldre. Ved at alle deltagerne skal opp til gradering 3 ganger i løpet av prosjektperioden vil man kunne se tydelige forbedringer i motorikk, balanse, styrke og kondisjon. Utøverne vil også kunne lære seg enkle selvforsvarsteknikker som slag og spark. Hovedmålet er at alle deltagerne skal kunne bestå gradering alle 3 gangene. De vil da være på vei mot grønt belte. Prosjektet skal evalueres ved en skiftlig spørreundersøkelse til deltagerne.

Antatt virkning ved prosjektet er at deltagerne gjennom treningen skal ha større sjanse for å unngå fallskader pga økt balanse, motorikk og styrke. Vi håper også på at økt mestring og selvtillit skal gi deltagerne muligheten til å søke ytterligere aktiviteter.

Prosjektleder/forsker

Gunnar Rugsveen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Taekwon-Do for 65 år +
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite
Beløp Bevilget
Kr 180.100
Startdato
25.08.2021