Tegnsang i kor!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Tegnsang startet som et prosjekt i Trondheim, og har gjennom mange år skapt mye inkluderende aktivitet for barn og unge. Utgangspunktet for prosjektet har vært å gi barn og unge med hørselshemming et felleskap og fritidstilbud sammen med hørende barn og unge. I arbeidet med prosjektet har det vist seg at Tegnsang har et langt større nedslagsfelt, ved at det kan brukes til å inkludere barn og unge med andre utfordringer. Tegnsang har vist seg å være egnet som et nyttig verktøy for barn og unge med ulike funksjonshemninger og/eller språkutfordringer.

Målsetting for prosjektet

Tegnsang sitt mål er å legge til rette for at barn og unge med hørselstap/begrenset språk har mulighet til å delta i kor ved å skape en arena for meningsfull fritidsaktivitet og vennskap. Prosjektet vil å bygge opp kompetanse hos dirigenter og kor om Tegnsang og være et verktøy for inkluderende kor.

Målgruppe

Barn og unge med hørselshemming eller språkvansker som ønsker å synge i kor, samt kordirigenter.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet består av 3 faser: Opplæring og sertifisering Oppbygging av tiltak Dokumentasjon og evaluering Opplæring og sertifisering Ressursgruppen vil arbeide med å utforme en sertifisering og opplæring for dirigenter i Tegnsang. I denne perioden vil det bli rekruttert mentorer til del 2 av prosjektet, som vil få opplæring gjennom interne fagdager. Oppbygging av tiltak De sertifiserte dirigentene starter opp med Tegnsang i sitt kor. I denne perioden vil dirigentene få oppfølging av sin tildelte mentor.. Det vil i denne perioden også være fokus på at korene rekrutterer barn og unge med hørselshemming og språkvansker. Det vil bli arrangert fagdager i løpet av perioden. Dokumentere og evaluere I denne delen av prosjektet vil det bli utviklet kompetansemateriell, samt en sluttrapport om prosjektet. Det vil i denne perioden også være noe oppfølging av dirigentene gjennom mentorene. Målet er at dirigentene etter denne fasen i prosjektet vil være selvstendige og trygge Tegnsangdirigenter.

Fremdriftsplan for prosjektet

Opplæring og sertifisering høst -20-høst -21 Utarbeide sertifisering Gjennomføre av kurs og opplæring av dirigenter Interne fagdager. Utvikle metodikk og kursinnhold for sertifisering. Oppbygging av tiltak høst -21-høst -22 Tiltak i kor, der som de sertifiserte dirigentene arbeider. Mentorordning. Fagdager Dokumentere og evaluere høst -22-høst -23 Utvikle av kompetansemateriell Evaluere prosjektet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I Norge finnes det 2.500 barn med hørselsnedsettelse (estimert tall fra HLF og det barneaudiologiske miljøet). En norsk studie viser at 10% av barn mellom 6 og 10 år har språkvansker (Hollung-Møllerhaug, 2010). Studier viser at barn og unge med hørselsutfordringer ofte faller utenfor det sosiale fellesskapet i barnehage og skole (Kermit, 2018). Tegnsang dreier seg om reell inkludering av barn og unge med hørselstap, eller andre funksjonsnedsettelser som gjør at barn har begrenset språk. Med dette prosjektet ønsket vi å spre interessen og forståelsen for tegnsang til flere ulike deler av landet. Målgruppen er barnekor, gjennom å nå ut til voksne som arbeider med musikk/sang/kor med barn og unge, i skole- eller fritidssammenheng. Prosjektet har som mål å bygge kompetanse hos dirigenter og kor på tegnsang, og om hvordan tegnsang kan brukes som et verktøy for å være et inkluderende kor. Det overordnede målet er at alle barn og unge skal kunne synge i kor uavhengig av funksjonsutfordring.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet Tegnsang i kor! har hatt som mål å bygge opp kompetanse hos dirigenter og kor om tegnsang, og om hvordan korene kan bruke dette som et verktøy for å være et inkluderende kor. Gjennom kurs har prosjektet oppnådd kompetanseheving av kunnskapsnivået om tegnsangmetoden blant både dirigenter og andre pedagoger som arbeider med barn og unge og musikk. Deltakerne har fått prøve tegnsang i praksis sammen med deltakende barnekor, og dermed fått elementær øvelse i å praktisere tegnsang. Kurset har tilrettelagt for at dirigentene har tatt med seg kunnskapen videre i sine egne kor. Interessen for tegnsang viser seg økende nå etter prosjektets avslutning, gjennom at flere av Ung i Kors medlemsdirigenter etterspør både kompetansemateriell og kurstilbud. Dette viser at vi har klart å synliggjøre tegnsang, og sette det på radaren for stadig flere. Vi har nådd ut til mange gjennom både spørreundersøkelse, kurs, nettside, promotering i Ung i Kors sosiale kanaler, og skriftlig materiell.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

36

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektteamet har vært en faggruppe bestående av to ressurspersoner med fagkompetanse og prosjektleder fra Ung i Kor. Prosjektansvarlig er Ung i Kor og prosjekteier er Hørselshemmedes Landsforbund. Prosjektet har vært inndelt i tre faser, med klare delmål i hver fase. Delmålene er evaluert løpende, og nødvendige justeringer er gjort på bakgrunn av disse evalueringene. Prosjektets fremdriftsplan har gjennomgått forandringer og utsettelser, men prosjektets mål og målgruppe er bevart. Prosjektet utviklet et introduksjonskurs med fokus på forståelsen for barn og unges behov for å bli inkludert, og hvordan det kan gjøres gjennom nettopp å bruke tegn i korsituasjonen. Kurset ble holdt fire ganger med til sammen 36 deltakere og fem barnekor. Kurset ble holdt i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, som viser bred geografisk spredning av aktivitet. Det har også blitt gitt veiledning til dirigenter i egne kor. Et informativt og omfattende kurshefte ble delt ut til alle kursdeltakerne, og senere ble det laget et kortfattet hefte med hovedtrekk fra kursinnholdet samlet og presentert som en serie inspirerende øvelser, som alle dirigenter enkelt kan prøve ut i korene sine.

Resultater og resultatvurdering

Tiden under og etter pandemien har påvirket både hvordan Ung i Kor tilrettelegger våre prosjekter og arrangementer, og hvordan vår målgruppe tilnærmer seg våre opplæringstilbud. På kulturfeltet utlyses det enormt mange arrangement og opplæringstilbud, mens deltakelse fortsatt er lavere enn før 2020. Prosjektets effektmål har endret seg fra sertifisering av dirigenter, til opplysningsarbeid for en bredere målgruppe. Vi mener at opplysningsarbeid gjennom kurs for mange fremfor sertifisering av noen få, har vært det riktige fokuset for å sikre høy gjennomføringsgrad i en postpandemisk situasjon. Et mål har vært at prosjektets deltakende dirigenter og kor har satt fokus på inkludering av barn med funksjonsutfordringer. Prosjektet har hatt fokus på synlighet, og tegnsang opplever økt interesse i etterkant av prosjektet. Dette kan bevise at effektmålet er innenfor rekkevidde, men lever sitt eget liv utenfor prosjektet.

Oppsummering og videre planer

Det er svært gledelig at vi har holdt kurs i tegnsangmetode med god deltakelse. Kurset har blitt holdt i fire norske byer, med god geografisk spredning. Vi har skapt aktive møtepunkt mellom barnekor og deltakere på kursene. Vi har utviklet et tilgjengelig kompetansemateriell med fokus på å informere og inspirere, og vi har utviklet et kursopplegg som kan settes opp som kurs også etter dette prosjektet er avsluttet. Vi har nådd ut til mange gjennom både spørreundersøkelse, kurs, nettside, promotering i Ung i Kors sosiale kanaler, og skriftlig materiell.

Prosjektleder

Janne Kristin Schanke

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Tegnsang i kor!
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Org.ledd
Ung i Kor
Beløp Bevilget
2020: kr 300 000, 2021: kr 300 000, 2022: kr 400 000
Startdato
31.12.2021
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring