Test av audiovisuell taleforståelse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Taleforståelse er et audiovisuelt fenomen. Det betyr i korte trekk at hva og hvor mye vi oppfatter i kommunikasjon med andre er et resultat av samspillet mellom syn og hørsel. På Eikholt tilbyr vi syn og hørselskurs for personer med store kombinerte sansetap og ser at mange av dem har fått mangelfull utredning, lite hensiktsmessige hjelpemidler eller avslag på hjelpemidler og andre tiltak fordi man ikke har gode tester for denne gruppen. Derfor ønsker vi å utvikle en moderne test av audiovisuell taleforståelse som gir oss gode verktøy for å beskrive reell funksjon.

Målsetting for prosjektet

Utvikle en funksjonell test av taleforståelse som fører til at pasienter med kombinerte sansetap mottar bedre og mer tilpasset rehabilitering og dermed bedre taleforståelse i sosiale situasjoner.

Målgruppe

Primærgruppe er personer med kombinert syn og hørselsnedsettelse/døvblindhet. Også personer med aldersrelaterte syn og hørselstap.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde vil utvikle en ny test av audiovisuell taleforståelse som tilfredsstiller høye faglige krav, leverer god lyd og bildekvalitet og administreres gjennom et PC-basert verktøy som kan utvides og videreutvikles. Testen vil i versjon 1.0 bestå av en softwarepakke som kan installeres og kjøres på PC koblet til en PC-skjerm (for testadministrator) og en TV (for personen som testes). Testadministrator legger inn pasienten i testens database, velger testbetingelser, gjennomfører testen og lagrer testresultater fra samme brukergrensesnitt. Vi vil involvere brukere og brukerorganisasjonene innenfor vår målgruppe i utviklingen av testen. Vi har selv, eller vil innhente kompetanse på syn, hørsel, softwareutvikling, språk/lingvistikk og forskning og gjennom forarbeidet har vi blitt sikre på at prosjektet lar seg gjennomføre på en god måte, i rimelig tid, sett at vi får muligheten gjennom friske midler fra Dam stiftelsen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet går over to år, og vi har identifisert en rekke milepæler som vi føler oss sikre på å nå innenfor de fristene som er spesifisert i den vedlagte fremdriftsplanen. Vi har allerede kontakt med en softwareutvikler som står klar til å starte utviklingen, og har sikret oss verdifulle kontakter innenfor språkforskning som står klare til å bistå når vi evt. får muligheten til å starte prosjektet denne sommeren.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vitenskapelige undersøkelser har siden 1970-tallet gitt oss data som viser hvor viktig synet er for taleforståelsen. Det er nå overveldende evidens for at synet er svært viktig for hjernens evne til å tolke språk, og at fordelene ved å kunne utnytte synet i stor grad påvirker hvor mye energi vi trenger for å delta i sosiale situasjoner. Målet med prosjektet er å utvikle en ny og moderne audiovisuell test av taleforståelse som tilfredsstiller høye faglige krav. Pasientmålgruppen for testen er personer med kombinerte sansetap. Den kan imidlertid være like nyttig for personer med kun hørselstap, eller personer med normal hørsel, men med ulike typer synsnedsettelser. Aktuelle fagpersoner er alle som jobber med rehabilitering innenfor fagområdene syn, hørsel, pedagogikk og kommunikasjon, med flere.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Testen er implementert på Eikholts audiovisuelle klinikk, samt på HLF Briskeby VGS. Vi som fagpersoner har fått et godt verktøy for å beskrive audiovisuell taleforståelse, og brukerne har fått bedre innsikt i sitt sansetap. Tilbekemeldinger fra andre fagpersoner og brukere har vært udelt positive.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgjennomføring i stikkordsform: Etablere kontakt med eksterne Utvikle setninger Innkjøp av lyd, lys og videoutstyr Innspilling av test-materiale Data-analyse og kalibrering Utvikle instruksjoner og testmetodikk, samt hjelpedokumenter Implementering Teste for validitet og reliabilitet

Resultater og resultatvurdering

Undersøkelse ved HLF Briskeby VGS viser at den audiovisuelle gevinsten er dobbelt så høy for Eikholt-testen som for IOWA-testen. Denne forbedringen i forhold til IOWA-testen henger sannsynligvis sammen med den langt høyere bildekvaliteten, større skjerm og høyere bildefrekvens. Tall fra andre land viser at normalthørende har en munnavlesningsevne som ligger på rundt 10-12% oppfattelse i en ren visuell betingelse. Derfor er det rimelig å anta at elevene ved Briskeby (som alle har moderate-alvorlige hørselsnedsettelser) har en bedre enn normal evne til munnavlesning. Det er grunn til å tro at resultatene fra Eikholt-testen gjenspeiler virkeligheten på en mer nøyaktig måte. Fremtidige undersøkelser vil danne grunnlag for å utvikle normaldata for testen.

Oppsummering og videre planer

Eikholt-testen er en god, moderne audiovisuell test av taleforståelse som kan erstatte IOWA-testen i vår klinikk og ikke minst ta audiovisuell testing inn i fremtiden med nye funksjoner og utvidelser. Prosjektet ble ferdig i henhold til prosjektplanen, og uten budsjettoverskridelser. I løpet av utviklingen har vi fått mange innspill og ideer fra en rekke ulike fagområder, og ønskelisten for nye funksjoner i Eikholt-testen er lang. Det kan bli aktuelt å søke prosjektmidler igjen for å realisere disse ønskene.

Prosjektleder

Rolf Mjønes

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Test av audiovisuell taleforståelse
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Org.ledd
Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde
Beløp Bevilget
2021: kr 400 000, 2022: kr 450 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet