Til hverdags og fest – gøy for alle!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn
I dag finnes det få praktiske tilbud i Kristiansand som omhandler baking som er egnet for de med matallergier. Kristiansand Astma og Allergiforening (KAAF), et lokallag i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), har den siste tiden fått flere forespørsler fra medlemmer om ikke vi kan tilrettelegge for bakedager. Matvaretilbudet i de lokale butikkene er også begrenset, dermed ønsker vi å gi folk muligheten til å lære å bake gode, enkle oppskrifter til hverdags og fest i samarbeid med det lokale Gehab bakeri AS.

Målsetting
Gi personer med matallergier for melk, egg og nøtter i Kristiansand området praktiske kunnskaper slik at de selv kan lage gode, enkle bakevarer til hverdags og fest. Dette vil vi realisere ved å tilby to bake-/kakekurs i løpet av 2010 gjennomført av profesjonelle bakere fra det lokale Kristiansand bakeriet Gehab AS.

Målgruppe
Personer i alle aldre i Kristiansand området med matallergi og deres pårørende og/eller venner, som er interessert i å lære bake- og

kakeoppskrifter uten melk, egg og nøtter.

Betydning
Ved å tilby profesjonelle bakekurs til allergikere i Kristiansand området – enten deltakerne er medlemmer av KAAF eller ei – vil flere allergikere kunne kose seg til hverdags og fest. Kursene vil øke allergikeres kunnskaper og ferdigheter i bake-/kakelaging og forhåpentligvis bidra til en følelse av at matallergi ikke er hemmende.

Framdriftsplan
Vår 2010: rekruttering av deltakere, gjennomføring av første bakekurs
Høst 2010: rekruttering av deltakere, gjennomføring av andre bakekurs og rapportering

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2009_3_0228.pdf

Sluttrapportsammendrag

Bakgrunnen for prosjektet var at det fantes få praktiske tilbud i Kristiansand som omhandler baking som er egnet for de med matallergier. Kristiansand Astma og Allergiforening (KAAF), et lokallag i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), hadde den siste tiden fått flere forespørsler fra medlemmer om ikke det kunne tilrettelegges for bakedager. Matvaretilbudet i de lokale butikkene er også begrenset, dermed ønsket vi å gi folk muligheten til å lære å bake gode, enkle oppskrifter til hverdags og fest i samarbeid med det lokale GEHEB bakeri AS.

Prosjektet ble i 2010 søkt om utsettelse til 2011 pga liten aktivitet i lokallag og manglende styre. Da Kristiansand lokallag ikke var i stand til å ivareta prosjektlederfunksjonen, gikk regionssekretær inn som prosjektleder – men prosjektet ble likevel gjennomført i regi av Kristiansand. 2011 startet ny planlegging. Da GEHEB bakeri, som var planlagt som samarbeids partner, ikke kunne bidra pga omorganisering måtte vi se oss om etter alternative måter å avholde kursene på. Vi var klar over at dette var et etterlengtet tilbud og begynte å se oss om etter andre muligheter. Det var ingen bakere som hadde mulighet for å hjelpe oss. Da en av de frivillige i Kristiansand sitter i regionsstyret da saken ble tatt opp, meldte hun sin interesse. Hun er tidligere kokk og har selv har erfaring med matallergi personlig og i relasjoner.

Det ble i løpet av høsten 2011 arrangert to kurs i matlaging med hensyn til matallergier. Et kurs hadde fokus på baking av julekaker og det andre hadde tema bursdagsmeny. Vi valgte å ta utgangspunkt i et prosjekt NAAF sentralt hadde gjennomført tidligere med økonomisk bistand av Stiftelsen Dam, Bursdagsmeny for alle (2009/3/0231). Da kunne vi bruke kunnskapen og produktet som alt var ferdig pluss at Bursdagsmeny for alle ble bedre kjent. Kursene var for barn og voksne. Resultatet var at deltagerne fikk større erfaring med bruken av erstatningsprodukter og ved bruk av rene råvarer kan en lage og spise mye god mat som kan spises av dem med ulike allergier også.
Kursene har inspirert Region Agder til å arrangere liknende kursa i 2012 da vi så betydningen for deltagere.

Prosjektleder/forsker

Inger Rudnes

Detaljer
Program
Rehabilitering (2009)
Prosjektnavn
Til hverdags og fest – gøy for alle!
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2010: kr 12 000
Startdato
15.01.2010
Sluttdato
31.12.2011
Status
Avsluttet