Tilbud til minoritetsetniske pårørende

Mange pårørende med minoritetetnisk bakgrunn opplever å være alene om situasjonen. Det vil Landsforbundet Mot Stoffmisbruk gjøre noe med.

I samarbeid med

Khadra Ahmed Noor (til venstre) og Vilde Reichelt jobber begge på Primærmedisinsk verksted (PMV). De snakker daglig med personer med ulike bakgrunn og kultur. Foto: Eva Holte

I to år har Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS) jobbet med prosjektet Tilbud til minoritetsetniske pårørende. Bakgrunnen for prosjektet bunnet i et ønske om at minoritetsetniske pårørende skal ha like muligheter som andre til å motta hjelp, støtte og veiledning.

Gjennom prosjektet har LMS sett at utfordringene pårørende med minoritetsbakgrunn opplever ofte er mange og sammensatte. Mange er svært alene om å skulle takle situasjonen. De er alene med tanke på nettverk, og alene med tanke på forståelse og muligheter i det offentlige hjelpeapparat. LMS har også kommet i kontakt med flere organisasjoner, frivillige aktører og lavterskeltilbud som bidrar til viktige møtepunkter.

Språkutfordringer gir begrenset tilgang til informasjon

For mange er manglende tilpasset informasjon en utfordring. Flere har utfordringer med språket. Det blir et hinder for viktig informasjon og veiledning å nå frem. Da blir det vanskelig å bli kjent med egne rettigheter og muligheter som pårørende.

For å bidra til å redusere informasjonsgapet, har LMS lagt ut informasjon på ulike språk om sentrale rusmidler og hva det vil si å være pårørende på nettsiden vår. Informasjonen er tilgjengelig på urdu, arabisk, somalisk, samisk og engelsk.

Jamal Abdi jobber på Maqal Radio, og snakket om rus- og pårørendetematikk i flere sendinger. Foto: Maqal Radio

Ulike forståelser av rusavhengighet

Ulike kulturer har ikke de samme begrepene om rus og psykiske lidelser, slik som vi har i Norge. I arbeidet med prosjektet så LMS hvor stor betydning kulturelle faktorer har å si. Av mange blir ikke rusavhengighet sett på som en sykdom, men som et selvforskyldt problem.  Det å komme fra en kultur der rus er forbundet med sanksjoner fra familie og samfunn kan gjøre det ekstra vanskelig å være åpen og søke om hjelp for rusproblemer. Det peker også NAKMI (nasjonalt kompetansesenter for migrasjons- og minoritetshelse) og Primærmedisinsk verksted (PMV) på.

I arbeidet med å bygge bro og forståelse mellom kulturer har LMS møtt ulike organisasjoner, nettverk, lavterskeltilbud, engasjerte ildsjeler og frivillige foreninger. LMS ble blant annet kjent med Maqal Radio som har radiosendinger på somalisk. Jamal Abdi som jobber i radiokanalen, snakket om rus- og pårørendetematikk i flere sendinger.

Sluttrapport

Bakgrunn

Bakgrunnen for prosjektet var et ønske om å nå ut til minoritetsetniske pårørende som av ulike grunner ikke har de samme forutsetningene for å søke seg frem til informasjon og tilbud som etnisk norske pårørende har. Mange minoritetsetniske pårørende blir stående i en form for dobbelt vanskelighet fordi de gjør sitt ytterste for å skjule rusbruken, og fordi de ikke vet at de kan søke hjelp. Skammen er også ofte sterkere enn hos etniske nordmenn fordi de kommer fra en kultur der rus blir slått hardt ned på, både fra familie og samfunn. Prosjektets målsetting har vært å nå frem til pårørende av rusavhengige med minoritetsetnisk bakgrunn i samarbeid med innvandrerorganisasjoner. Målsettingen bunner i et ønske om at minoritetsetniske pårørende skal ha like muligheter som andre til å motta hjelp, støtte og veiledning. Målgruppen for prosjektet har vært pårørende av rusavhengige med minoritetsbakgrunn. Primært foreldre og søsken, men også venner og bekjente.

Oppsummering

Prosjektet har dannet et viktig grunnlag for vår aktivitet opp mot minoritetsetniske pårørende videre. Vi vil fortsatt samarbeide med flere av organisasjonene, og vi vil fortsette å ha et digitalt tilbud til minoritetsetniske pårørende. Vi vil se på muligheten til å utvide det digitale tilbudet med flere språkoversettelser (polsk, litauisk og latvisk). Vi vil bruke prosjektet som grunnlag for det langsiktige arbeidet for å imøtekomme pårørende med minoritetsbakgrunn sine behov, og i møtet med det offentlige helsetjenesteapparatet for å sette minoritetsetniske pårørende på agendaen.

Prosjektgjennomføring

Det ble iverksatt tiltak og aktivitet som beskrevet i målsettingene. Møtepunktene har variert fra organisasjoner, kvinnenettverk og lavterskeltilbud med fokus på helse, integrering og mangfold, Oslo kommunes etater, forskningsnettverk, engasjerte ildsjeler og frivillige foreninger. Det å heve kunnskapen om, og bidra til større kjennskap og åpenhet rundt det å være pårørende, har vært hovedfokus. Vi har møtt flere nettverk og organisasjoner enn det som var den opprinnelige planen, da vi tidlig fikk innpass hos flere organisasjoner, og vi ble anbefalt nye møtepunkter å kontakte.Det ble lagt inn en ekstra innsats for å nå den somaliske minoritetsbefolkningen i Oslo, da dette er en gruppe som har store helseutfordringer pga rus, og samtidig er en av de minoritetsgruppene som er minst i kontakt med helsetjenesteapparatet. Deler av nettsiden motstoff.no ble oversatt til fem ulike språk: arabisk, somali, urdu, engelsk og samisk. Informasjonen er tilgjengelig som flaggikoner. Informasjon om mulighet for rådgivning med gratis tolketjeneste var tilgjengelig på LMS’ nettside fra 31.5.2016.

Resultater

Prosjektet er gjennomført i tråd med prosjektbeskrivelse, og har i stor grad oppnådd definerte mål. Vi har imidlertid måttet tenke noe annerledes i forhold til å nå ut til målgruppen enn det vi hadde tenkt i utgangspunktet. Vi har i større grad invitert oss selv ut til nettverk og organisasjoner, og holdt innlegg hos de ulike nettverkene og organisasjonene som minoritetsmiljøene allerede har opparbeidet seg tillit til. Vi har også i større grad fokusert på samarbeid med organisasjoner og nettverk som arbeider opp mot kvinner enn menn, fordi det var enklere for oss å få innpass her. Prosjektet har lykkes i å opprette konstruktive samarbeid, og har bidratt til å formidle kunnskap og å vekke engasjement blant personer i målgruppen. Prosjektet har gitt LMS økt kunnskap og kompetanse om rus fra et minoritetsperspektiv og økt kompetanse til å imøtekomme pårørende med minoritetsbakgrunn.

Antall personer i målgruppen

400

Sluttrapport/artikler (pdf)

Tilbud til minoritetsetniske pårørende – Sluttrapport.pdf

Prosjektleder

Michael Lindholm

Detaljer
Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Tilbud til minoritetsetniske pårørende
Organisasjon
Ivareta – Pårørende berørt av rus
Beløp Bevilget
2016: kr 590 000, 2017: kr 590 000
Startdato
31.12.2015
Sluttdato
30.12.2017
Status
Under gjennomføring