Tilrettelegging for personer med funksjonshinder under Ski-VM 2025 – Del 1

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Ski-VM er et arrangement som vil involvere mange i gjennomføringen. Opp mot 2500 funksjonærer, pluss leverandører, gjester og samarbeidspartnere. Alle aktører må forstå og legge til rette for at VM blir et åpent og inkluderende arrangement. God planlegging, og felles forståelse er viktig for å gjøre en god nok jobb. For å få kunnskap og bevissthet om universell utforming og tilrettelegging må hele organisasjonen ha tilgang til løsninger som kan brukes for å få tilrettelegging på plass for alle brukergrupper. Det finnes flere gode kilder for informasjon om tilgjengelighet på store arrangement, men disse er i liten grad tilpasset et stort vinter arrangement. Ved å lage en veileder spesifikt for vinter arrangement kan Ski-VM 2025 sette en ny standard for tilrettelegging. Veilederen vil senere være nyttig for andre arrangører både innen idretten og i kulturlivet. Norges skiforbund, Norske kulturarrangører og BUF-dir ser behovet for slik kunnskap. Granåsen er en ny stor arena med ambisjoner om årlige større arrangement, slik at en veileder vil få direkte nytte for store og mindre arrangement i årene som kommer. Veilederen skal planlegge for å gjennomføre slik at det inkluderer mennesker med funksjonsnedsettelser i store vinter arrangement!

Aktivitet/tiltak/metode

I arbeidet med å få en veileder slik at den beskriver de reelle utfordringene deltakere og besøkende møter, så vil vi ha et bredt samarbeid med brukerorganisasjoner. Tilgjengelighet for særskilte brukergrupper. • Hørsel – både de med hørselshemming og de som er døve • Bevegelseshemming • Syn – både svaksynte og blinde. • Psykiske og kognitive funksjonsnedsettelser • Andre med funksjonsnedsettelser og funksjonsnedsettelser hvor flere av disse bidrar til mer krevende deltakelse Tilgjengelighet innenfor særskilte fagområder og sannsynlige utfordringer Transport • Det er ikke parkeringsplasser for handikappede i området, og ALLE må ha særskilt tilrettelegging • Det er relativt lange avstander for å gå også for personer uten godkjent handikap-parkering Sikkerhet • Kunnskap om handikap hos de frivillige er en nødvendighet • Trygghet rundt rømming og tømming av stadionene – når snø og vinter skaper utfordringer Informasjon og hjemmeside • At informasjonen er lesbar, og forståelig sjøl med et mangfold av handikap • At man følger nasjonale føringer for informasjonstilrettelegging Sanitær og varmestue • Kvalitets sikre de utfordringer som finnes for sanitær og varmestue, særlig knytt opp til stadion i Granåsen Mat • Gode mattilbud for de med allergier og matintoleranse • Tilgjengelighet til disk også for de med handikap • Betalingsløsninger som fungerer også for de med handikap Tilgjengelighet for de som ikke ønsker særlig tilrettelegging • Når man ikke ønsker å bruke tilrettelegging på anvist plass Ulike brukergrupper: Ulik motivasjon for å være til stede. Metode for involvering: • Referansegruppe med brukermedvirkere • Intervju med enkeltpersoner • Vurdere en spørreundersøkelse til ansatte og funksjonærer • Temasamlinger på relevante områder Evaluering: Etter arrangement vil vi gjennomføre en evaluering med referansegruppe og sende ut en spørreundersøkelse til seksjoner og funksjonærer som har jobbet med veilederen i sitt virke under Ski-VM.

Antall deltakere

300000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer at en god veileder for alle involverte vil bidra til at flere opplever inkludering og tilrettelagte arrangement både på ski arena og på torget. På ski arena mener vi at et godt tilrettelagt VM vil føre til at alle besøkende uavhengig av funksjonsnedsettelse vil ha større mulighet for å oppleve mesterskapet på en likeverdig måte som andre. Vi tror dette også vil gjelde for deltakere, støtteapparat og andre involverte. Det er en sterk ambisjon om at vi skal bygge kompetanse på gjennomføring av para idrettsarrangement utendørs på vinter som vil være overførbar til mindre arrangører på ulike vinter arenaer. En slik virkning er en reell ambisjon og i trå med NSF/skikretsens visjon: Skiglede for alle. En god veileder vil gjøre det lettere å være arrangør, og formidle kunnskap om mål, ambisjoner, tiltak og tilrettelegging i hele VM organisasjonen. Denne veilederen vil også bidra til at kunnskap om tilrettelegging skal formidles fra et stort arrangement og ned til organisasjoner og arrangører av mindre arrangement i hele landet. Og at kunnskapen da vil komme både arrangører, deltakere og publikum til gode.

Plan for gjennomføring

Noe av arbeidet blir startet på før prosjektperioden starter. Til dette arbeidet vil det ikke bli brukt midler fra stiftelsen DAM Prosjektgruppen startet opp 5.mai. Veilederen foreligger 1.oktober og forankres i organisasjonen. Referansegrupper vil ha sitt andre møte i slutten av juni. Deler av arbeidet med plan for gjennomføring må være klart til bruk i egen organisasjon medio august, slik at tilretteleggingsarbeidet kan inkluderes i alle ledd av planlegging og gjennomføring. Herunder ligger å lage rammer for oppfølging av underleverandører, slik at også dette inkluderes i organisasjon og leveranser. Arbeidet internt i arbeidsgruppa vil styres av prosjektleder. Gjennomgang av arena med referansegruppe i august, både på publikumsarena på Trondheim torg og ski arena Granåsen.

Prosjektleder

Anders Myrland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tilrettelegging for personer med funksjonshinder under Ski-VM 2025 – Del 1
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2024: kr 380 000
Startdato
26.08.2024
Sluttdato
30.11.2024
Status
Under gjennomføring