Tinnitus – Riktig Fokus

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Tilbakemelding fra brukerne på tinnitus rehabiliteringen har vi fått ideen til dette prosjektet. Mange ønsker å få et verktøy de kan benytte i forlengelse av rehabiliteringen. Vår erfaring fra mange års rehabilitering viser at mulighetene for å bruke fokusering på en konstruktiv måte, er stor. Vi kan ikke se at det er laget lignende verktøy hvor tinnitus er en del av fokuseringsøvelsene, med blant annet god lydkvalitet, tydelig stemme som uttaler klare og tydelige konsonanter. Ved hjelp av verktøyet skal brukerne lære å møte sin tinnituslyd og ufarliggjøre den.

Målsetting for prosjektet

Målet er å lage to lydfiler på fokusert avspenning og fokuseringstrening. Mange tinnitusrammede opplever lyden så overveldende at de sliter med å kunne konsentrere seg. Vi jobber målrettet med fokuseringstrening og ved hjelp av lydfil blir det mulig for brukeren å trene på egen hånd.

Målgruppe

Alle personer med tinnitusplager.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

HLF Briskeby har i flere år hatt trehabiliteringstilbud for personer med plagsom tinnitus. Kursene baseres på en nevrofysiologisk og kognitiv forklaringsmodell, Tinnitus retraining therapy (TRT), (P.J. Jastreboff & J.W.P. Hazel, 2004, E.S. Falkenberg and O.B.Wie, 2012). HLF Briskebys metodiske tilnærming er basert på tverrfaglig samarbeid og går ut på å gi brukeren informasjon og kunnskap om symptomene, veiledning og trening i avspenningsøvelser og fokuseringstrening. Vi ønsker å utarbeide lydfiler til egentrening som vil styrke brukerens mulighet for å bidra med egeninnsats i rehabiliteringen. Lydfilen blir et praktisk verktøy til både forebygging og rehabilitering av stress og tinnituslyd. De får et verktøy som gir dem mestring og økt livskvalitet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oktober – desember 2018 Utarbeidelse av manus. Januar – mai Lydopptak og gjennomføring i praksis Mai – oktober Prøving og revisjoner/distribusjon Oktober – desember (2019) Lansering og markedsføring og det vil naturlig bli markedsført ved at vi tar lydfilene inn i rehabiliteringsoppholdene og kursannonsering. Det vil bli laget «flyers» til utsendelse på kurs. Gjennom HLF sine 70 000 medlemmer. Desember (2019) Rapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Appen Tinnitus – Riktig fokus er utviklet med bakgrunn i erfaringer fra rehabilitering ved HLF Briskeby, rehabilitering og utadrettede tjenester as og HLF Briskeby FoU as. Etter tilbakemelding fra brukerne på tinnitusrehabilitering har vi fått ideen til dette prosjektet. Mange ønsker å kunne ha et verktøy de kan benytte i forlengelse av rehabiliteringen. I tillegg hadde vi behov for et konkret verktøy i vår rehabilitering. Målet med prosjektet var å lage og utvikle en app med lydfiler med avspenning og fokuseringstrening for personer med plagsom tinnitus. Målet var å utvikle et brukervennlig verktøy for egentrening som en forlengelse av tinnitusrehabilitering. Den skullel være enkel å ta i bruk i hverdagen og kunne sette personen i stand til å bli sin egen terapeut. Lydfilene blir et praktisk verktøy til både forebygging og rehabilitering av stress og roe ned tinnituslyden.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Evalueringer med målingsverktøy EQ5D og T.H.I for måling av deltakeres egenopplevde livskvalitet før og etter gjennomført rehabiliteringsforløp, har brukere stort utbytte av avspennings- og fokuseringsteknikker. Mange med tinnitus har søvnproblemer som en følgeplage. Avspenning- og fokuseringsteknikk gir en positiv effekt på søvnen og fører til at de føler seg uthvilt. Appen har stor nytte og gevinst hos personer med tinnitusplage. Brukerne opplever at de får energipåfyll som gir dem en helsefremmende gevinst. Lydfilene fungerer som en forlengelse av rehabiliteringsprosessen. Vi klarer dermed å gi brukerne kontroll over tinnituslyden, og et resultat av det vil øke deres livskvalitet. Lydfilene er lett tilgjengelige på apple store og play store. Alle mennesker som opplever tinnitus som plagsom og utfordrende vil kunne nyttiggjøre seg en slik lydfil. Den har stor overføringsverdi til andre grupper.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi opprettet et samarbeid med Ways, (app-utviklingsfirma), som stort sett foregikk gjennom korrespondanse og kommunikasjon via en nettplattform, med noen få møter. Vi hadde gjennom hele utviklingsperioden av appen fokus på brukervennligheten, lydkvaliteten og lyaouten. Det ble utviklet en testfil av appen, først med bare lydfilene og vi hadde layout og tekst på en dataplattform som vi samarbeidet med Ways. Appen ble tatt inn i undervisningen på Tinnituskurs for ungdom som hadde to helgesamlinger, høsten 2019. Kurset er et prosjekt som er støttet av Stiftelsen Dam: www.hlf.no/tinnituskursforunge. I tillegg testet vi ut testfilene på tinnitusrehabilitering med en gruppe på 20 brukere. De fikk testfilene i undervisningen av psykomotorisk fysioterapeut og av audiopedagog i tillegg som et tiltak i en egen utarbeidet rehabiliteringsplan som et verktøy å prøve ut hjemme. Ved siste samling fikk både ungdomskurset og rehabilteringsgruppen et spørreskjema og besvarte spørsmål på layout, Lydfil-kvalitet og brukervennlighet. Nødvendige justeringer ble foretatt etter spørreskjema og innspill fra testingen.

Resultater og resultatvurdering

Nedlastinger pr. i dag, 12 måneder etter lanseringen av appen er det et sted mellom 500 – 1000 aktive brukere. Appen gir mange en mulighet til å øke sin livskvalitet, samt bidra til økt forståelse for betydningen av egeninnsats. Den er også godt tilrettelagt for hørselshemmede og personer som sliter med tinnitus med blant annet god lydkvalitet, tydelig stemme som uttaler klare og tydelige konsonanter. Rehabiliteringsforløpet er bra for stressmestring som gir energipåfyll og fører til selvledelse. En svært sentral del av tinnitusbearbeiding er at brukere lærer seg nytten av ulike former for avspenning som et av de viktigste verktøyene i tinnitusrehabilitering. Lydfilene blir et praktisk verktøy til både forebygging og rehabilitering av stress og tinnituslyd. Vi vurderer at prosjektet er helsefremmende og gir en positiv effekt på individets mentale helse. Lydfilene har både en forebyggende og helsefremmede effekt.

Oppsummering og videre planer

Vi vurderer at prosjektet er helsefremmende og gir en positiv effekt på individets mentale helse. Alle som opplever tinnitus som plagsom og utfordrende vil kunne nyttiggjøre seg denne appen. I løpet av dette året har vi fått tilbakemelding og erfart at appen er et godt verktøy for flere grupper. Målgruppen er dermed blitt utvidet fra det vi i utgangspunktet så for oss. Vi har nå et verktøy til vår rehabilitering, med stor nytte og gevinst hos tinnitusplagede. Den dekker et lenge følt savn i arbeidet vårt med å gjøre hverdagen lettere for landets hørselshemmede og tinnitusplagede.

Prosjektleder

Bente Ørbeck

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Tinnitus – Riktig Fokus
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Org.ledd
HLF Briskeby rehabilitering og utadrettede tjenester as
Beløp Bevilget
2018: kr 458 000
Startdato
30.09.2018
Sluttdato
29.12.2019
Status
Under gjennomføring