Tinnituskaka, et nettbasert rehabiliteringstilbud for tinnituspasienter, Fase 2.

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Tinnitus er en subjektiv lydopplevelse, sanseopplevelse, uten at det er noen ekstern lydkilde. Denne sanseopplevelsen skal man ideelt sett habitueres til, men den kan sensitiviseres til en kronisk stresslidelse, og dermed bli et stort helseproblem. Studier anslår at vel 20% av den voksne befolkningen har tinnitus (838.000 personer), 5% av disse er plaget av tinnitus (41.900 personer) og 1% er veldig plaget (8.380 personer). Det er et stort gap mellom behandlingsbehovet og behandlingstilbudet for tinnituslidende. (Viser til lenke i 1.2.12.3) Et aktuelt spørsmål er om digitalisering av helsetjenester kan gi mer bærekraftige helsetjenester. Prosjektleder fikk innovsasjonsmidler fra HMN i 2024 for å utvikle et digitalisert, nettbasert utrednings-, behandlings-, og oppfølgings tilbud for tinnituspasienter, Tinnituskaka. Teknologileverandør er Youwell, som i Januar 2024 fikk kontrakt med HMN for «internettveiledet behandling». Primo november 2024 gikk vi «live» med Tinnituskaka, og per i dag, 13.01.25. har vi allerede 252 pasienter registrert i den. . Innovasjonsmidlene fra HMN har gått til Youwell, og er nå oppbrukt. Målet er å optimalisere og videreutvikle et godt og lett tilgjengelig offentlig finansiert tjenestetilbud, Fase 2.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet er å optimalisere og videreutvikle Tinnituskaka. Undertegnede har satt av 3 måneder; januar, februar og mars 2025 til overlegepermisjon for å jobbe med dette 100%, deretter 20%, 1 dag per uke resten av året, dette dekkes fra min avdeling. Youwell, teknologileverandøren jeg er avhengig av, er viktig for å optimalisere og videreutvikle produktet, alle evt. midler går til Youwell. I Tinnituskaka har jeg standardisert utredningen, og formidler kjente rehabiliteringsverktøy som «Tinnitus Retraining Therapy» og «Kognitiv atferdsterapi» v.hj.a. over 8 timer med innspilte videoer. I tillegg har vi programmert interaktive ark som pasienten kan jobbe med ved Kognitiv atferdsterapi. Pasientene får nettbasert behandler tilgang ved evt «second opinion» og/eller ved 3 2 timers gruppewebinar; 1. Tinnitus seminar, 2. Nedsatt lydtoleranse seminar og 3. Kognitiv atferdsterapi seminar. Det er disse 3 gruppewebinarene jeg for tiden jobber med. Målgruppen er pasienter som plages med tinnitus og/eller nedsatt lydtoleranse. Det er 2 hovedfagsstudenter i psykologi ved NTNU som skal skrive hovedoppgave om effekten av Tinnituskaka som rehabiliteringsverktøy i løpet av 2025. Vi bruker 5 elektroniske spørreskjema som pasientene skal svare ut 5 ganger i løpet av året; Tinnitus Handicap Inventory, Hyperacusis Questionary, Misofoni Questionary, et for angst og et for depresjon. Youwell fikk godkjent ROS analyse og DPIA (personvernkonsekvenser) ved HMN ultimo oktober 2024. Forventede utfordringer, som vi allerede kjenner på, er utfordringer som ofte oppstår ved nye «system». Det er noe utfordringer i flyten i startfasen for å få pasienten til å bruke Tinnituskaka riktig, samt vi er spente på hvordan de interaktive arka vil fungere, der pasienten skal jobbe med uhensiktsmessige tanker og atferd, men dette regner jeg med vi får relativ rask bedring i / optimalisert etterhvert som vi får tilbakemeldinger fra brukere som da forhåpentligvis programmere i Youwell kan tilpasse / korrigere.

Antall deltakere

300

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Positive virkningen av prosjektet: 1. Standardisert utredning; slik at legen vet hva som skal gjøres, og pasienten vet at det er gjort det som skal gjøres utredningsmessig, mulighet for nettbasert second opinion 2. Lett tilgjengelig, nettbasert, når pasienten ønsker det, etablerte rehabiliteringsverktøy som; Tinnitus Retraining Therapy og Kognitiv atferdsterapi, v.hj.a. over 8 timers innspilte videoer, samt interaktive ark 3. Lett tilgjengelig, nettbasert, behandlertilgang; 6 timers introduksjons seminar, second opinion, 3 2 timers gruppewebinar 1. Tinnitus seminar, 2. Nedsatt lydtoleranse seminar og 3. Kognit atferdsterapi seminar 4. Prosjektet vil være å optimalisere og videreutvikle dette for å få til et best mulig produkt, samt en best mulig brukeropplevelse av et offentlig bærekraftig rehabiliteringstilbud

Plan for gjennomføring

Undertegnede jobber 100% med prosjektet frem til april 2025, deretter 20%, 1 dag per uke resten av 2025. I 2026 blir det 100% igjen i januar, februar og mars. Youwell, teknologileverandøren, jobber med / programmerer produktet jeg lager/ korrigerer / optimaliserer etterhvert som det blir klart.

Prosjektleder

Dag Lyngve Sunde

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tinnituskaka, et nettbasert rehabiliteringstilbud for tinnituspasienter, Fase 2.
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2025: kr 300 000, 2026: kr 100 000
Startdato
25.03.2025
Sluttdato
01.04.2026
Status
Under gjennomføring