Trill rundt

3,5 mil på sykkelsetet langs idylliske Glommastien gir både fysisk, kulturelt og sosial stimuli.

Det er tidlig formiddag siste søndag i august, og selv om solen så vidt har tittet fram er Fredrikstad by sensommerstille og kjølig. Men nede på brygga rigges det elsykler, mens medlemmer i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) tester sittestilling, motorkapasitet og styrefunksjon. Noen er godt vant, mens andre er på elsykkelen for første gang.

– Jeg har aldri prøvd elsykkel før, så jeg er ganske nervøs. Men jeg går bare av og triller i nedoverbakkene hvis det går for fort, forteller en.

Glommastien

Heldigvis er det ikke de bratteste bakkene på turen – verken opp eller ned. Tvert i mot slynger sykkelstien seg langs Glomma fra Fredrikstad mot Sarpsborg nesten helt flatt på en godt tilrettelagt og naturskjønn sti. Stien heter passende nok Glommastien, og går både på østsia og vestsia av elva. Turfølge skal testet ut begge – vest på vei opp og øst på vei ned.

Først i turfølge sykler sykkelleder Ole Josef Pinaas på en stor lastesykkel. I bagasjen har han kaffe, frukt, vann og godteri – her skal ingen bli verken sultne eller tørste. Pinaas jobber egentlig på Inspira Science Center, men i sommer har de samarbeidet med Visit Østfold om å arrangerer elsykkelturer i Sarpsborg, Moss og langs Glommastien.

Trygghet og mestring

Dagens sykkeltur er dedikert NAAFs medlemmer over 65 år, og er en kombinasjon av sosialt samvær og fysisk aktivitet for en gruppe som har vært særlig utsatt under pandemien. Håpet er at deltakerne skal la seg friste til flere turer – enten på elsykkel eller andre måter etter en lang periode med strenge restriksjoner.

– Vi har med oss flere frivillige og en lungesykepleier som sykler helt bakerst sånn at det skal føles trygt for alle, forteller prosjektleder Mona Marthinussen.

For det er viktig at alle skal oppleve turen som en positiv aktivitet som gir mestring.

Så triller turfølge avgårde. Under Fredrikstadbrua og videre gjennom Lisleby, Rolfsøy, Greåker og Sandesund. Underveis blir det kaffepause og noen felles stopp for å sørge for at alle henger med og at syklene fungerer som de skal. Sarpsborg nærmer seg og siste etappe mot Kulåsparken går unna i en fei.

Lunsj og kulturelt påfyll

På toppen av parken kommer turens høydepunkt: Lunsjpause! Bokser med allergivennlig mat bugner av delikatesser, og deltakerne får seg en velfortjent beinstrekk i den vakre parken.

Deretter blir det bysykling gjennom Sarpsborg før et nytt høydepunkt møter deltakerne. Det blir nemlig stans på Borgarsyssel museum, der en engasjert museumsguide forteller om industrihistorien og livet langs Glomma i tidligere tider. Museet fyller hundre år i 2021 og dokumenterer og formidler Østfolds kulturhistorie fra middelalderen og fram til i dag.

Kaffe og twist

Kulturelt påfyll ga definitivt mersmak, men nå er gruppa klar for å få fart på beina igjen. Turen går videre over Glomma og Sarpefossen, mot Hafslund hovedgård, og så suser syklene langs grønne jorder med sensommersola i ansiktet. Noen små oppover- og nedoverbakker forseres før det igjen er tid for en liten kaffestopp. Denne gangen på Roald Amundsens fødested.

Den idylliske skipperhuset er gjort om til museum, og i hagen byr sykkelleder Ole Josef på kaffe og twist – til store glede for syklister på langtur.

Siste etappe

Så er det klart for siste etappe gjennom Torp, Sellebakk og Nabbetorp før mållinja er i sikte: Fergeleie i Gamlebyen i Fredrikstad. Overfarten med Byferga tar cirka ett minutt og vips er gruppa tilbake der turen startet – nesten sju timer tidligere.

Og om det var en fin tur?

– Helt fantastisk, utbryter deltakerne nærmest i kor – kanskje litt støle i beina, men med et solid påfyll av sosialt samvær, fysisk fostring og kulturelle opplevelser!

Glommastien er 35,6 kmlang og går mellom fredrikstad og sarpsborg
turen tar omtrent6 timer
Langs ruten kan du gå innom det100 årgamle borgarsyssel museum

Søknadssammendrag

Tanken bak dette prosjektet er å gi mange ensomme eldre som følge av pandemien:

  • Sosiale og trygge møter med andre eldre
  • Fysisk aktivitet i en hverdag der det har vært mangelvare
  • Positiv mestring og givende opplevelse

Visit Østfold testet sommeren 2020 tre forskjellige guidede turer med elsykler. Deltagerne møtte opp, fikk låne elsykkel, guide, mat/drikke stopp og kulturelle og fakta opplevelser for en fin dagsopplevelse. Turene viste seg å være utmerket også for eldre uavhengig av om de har syklet før eller ikke. Vi vil bruke deres konsept og opplegg, men utvide med brukerrepresentanter/frivillige på hver tur. Samtidig sikre opplæring om sykling/fysisk aktivitet med sykepleier for våre brukergrupper,

Målgruppen er eldre personer over 65 år, særlig tilrettelagt for de med lungeutfordringer. Det vi tror dette prosjektet gir av virkning mot målgruppen er:

  • Vise frem at det går å være fysisk aktiv igjen
  • Vise at sosial omgang er trygt igjen

På samme måte som dette prosjektet har virkning mot målgruppen så vil spredning fra et prosjekt som dette være et positivt bidrag til å få igjen trua og både fysisk aktivitet og sosial omgang etter et koronastengt år. Positive eksempler på hva som går an og skaper livsglede er viktige i en slik fase og dette prosjektet kan spre slik positiv optimisme der det gjennomføres

Gjennomføres i juni, juli og august. 3 turer forskjellige steder med variert innhold.

  • Eventyr på to hjul i Moss
  • Glommastien rundt med elsykkel
  • Trill rundt i Sarpsborg

De tre turene har forskjellig profil og innhold og gir derfor 3 forskjellige opplevelser og appellerer dermed litt forskjellig til potensielle deltagere. Turguider med brukerrep/frivillige gjennomfører.

Prosjektleder

Mona Louise Marthinussen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Trill rundt
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
Kr 526.200
Startdato
17.03.2021