Trivsel, samvær og økt puls

Et etterlengtet initiativ blant lokale eldre.

– De første tilbakemeldingene vi har fått er at de syntes vi er helt utrolige som hiver oss rundt, søker og har begynt å arrangere sosiale samlinger, forteller prosjektleder Åshild Strømmesen.

Hun er rådgiver ved Universitetet i Tromsø, som samarbeider med både kommunen og Sanitetskvinnene om prosjektet «Trivsel, samvær og økt puls».

Mange påmeldte

Målsettingen er å gi tilbud om fysisk trening og skape sosiale møtearenaer for de eldste i kommunen. Smittevern har vært en viktig faktor i prosjektet, slik at deltakerne skal føle seg trygge.

Prosjektets første arrangement var kick-off, der gruppa måtte deles i to fordi det var så mange påmeldte. Kravene til smittevern og lang tid i isolasjon gjorde at mange turte og ønsket å melde seg på.

– Vi håper prosjektet skal gi økt trivsel og helse, og at kommunen vil komme på banen og tilby videreføring av prosjektet, sier Strømmesen.

Prosjektet har fått støtte gjennom Aktivitetsprogrammet, som er et samarbeid mellom Helsedirektoratet og Stiftelsen Dam.

Sosialisering og styrketrening

Gjennom hjemmebesøk har behovene til deltakerne blitt kartlagt. Blant annet ble det her klart at styrketrening var noe mange ønsket. I tillegg har sosiale møteplasser vært et sårt tiltrengt behov gjennom pandemien.

Alle aktiviteter skal gjøres i tråd med smittevernregler og med avstand og god håndhygiene.


Søknadssammendrag

Mange eldre og uføre har fått en vanskeligere hverdag. Vi ønsker å gjøre en forskjell, siden det ikke finnes et offentlige tilbud i vårt nærområde. Vår målsetting er å gi tilbud om fysisk trening og skape sosiale møtearenaer, der smittevern blir ivaretatt.

Gruppen kartlegges gjennom hjemmebesøk. Vi ønsker å kunne ta kontakt via telefon for å informere om tilbud som vi gir.
Eldre har et ekstra behov for å trene styrke. Det kan bidra til at de i større grad kan klare seg lengre i egen bolig. De som skal trene styrke vil bli inndelt i grupper på maks fem stykker, der instruktør til bistå med opplæring og tilrettelagt treningsprogram for den enkelte

Det andre målet vårt er å tilby trygge møtearenaer. Her vil felles måltider eller ettermiddagskaffe med noe attåt være en del av tilbudet. Gruppenes størrelse og sammensetning vil hele tiden vurderes og være i tråd med myndighetenes anbefaling. Mange av samlingene våre blir lagt til lokale bedrifter som sørger for smittevern under selve arrangementene, mens vi ivaretar dette ved transport.

Hos oss er offentlig transport nesten totalt fraværende, så skyss til og fra aktiviteter eller sosiale møtearenaer vil være en sentral del av tilbudet. Her vil også skyss og felles besøk til eksisterende sosiale møteplasser som eksempelvis det lokale husflidshuset, lokale nærbutikker, kro og hotell. Mulighet for skyss for å besøke noen i eget nærmiljøet være en del av tilbudet.

Tilbudet starter opp høst 2020 og vi opprettholder tilbudet ut 2021.

Vi håper å skape trivsel, samvær og høy puls for våre deltagere.

Prosjektleder

Åshild Strømmesen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Trivsel, samvær og økt puls
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
Kr 300.000
Startdato
22.10.2020