Trygg sammen – del 2

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet «Trygg sammen» trinn 1 (opprinnelig kalt «Beredskap og inkludering», prosjektnummer 2018/HE2-234127) startet 1. september 2018 og avsluttes 1. juni 2020. Hovedmålet i trinn 1 var å utvikle en opplæringspakke, slik at flere med minoritetsbakgrunn skal kjenne til risikoatferd og forebyggingstiltak knyttet til brann og trafikkulykker, gjenkjenne symptomer på akutt og alvorlig sykdom og kunne grunnleggende førstehjelp. N.K.S. søker om midler til trinn 2, som går på implementering og nasjonal spredning av opplæringspakken.

Målsetting for prosjektet

At flere med minoritetsbakgrunn kjenner til risikoatferd og forebyggingstiltak knyttet til brann og trafikkulykker, kjenner til symptomer på akutt og alvorlig sykdom og kan grunnleggende førstehjelp, og vet hvordan de skal varsle i en nødsituasjon og bruke nødnummer.

Målgruppe

Primærmålgruppe: 40 lokalforeninger/100 frivillige skal få opplæring og 20 med minoritetsbakgrunn. Sekundærmålgruppe: Off. instanser, se prosjektbeskrivelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

120

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

N.K.S. har mange nasjonale, regionale og lokale aktiviteter, møter og samlinger der prosjektet «Trygg sammen» skal presenteres. Aktiviteten i trinn 2 er nasjonal spredning av opplæringspakken, og enkel, standardisert opplæring. Dette er en kjent metodikk, «train the trainers», som vi også har brukt for å lære opp førstehjelpsressurser. Vi ønsker å ha opplærings-/introduksjonsøkter for interesserte i tilslutning til etablerte samlinger. • Fellessamling i N.K.S. våren 2021 og 2022, presentasjon av «Trygg sammen» – deling av erfaringer, rekruttering og opplæring av nye frivillige, stand med materiell • Fagsamlinger for integrering og beredskap – presentasjon, rekruttering og opplæring • Møter og presentasjon av materiellet for samarbeidspartnere • Regionale samlinger høsten 2020 og 2021. Presentasjon av «Trygg sammen», rekruttering og opplæring av frivillige, stand med materiell • Fylkesårsmøter og informasjonsmøter etter initiativ fra fylkesstyrene i N.K.S. • Ta kontakt med lokale sanitetsforeninger som vi tenker kan bruke «Trygg sammen» og gi informasjon og opplæring • Mange lokalforeninger har arrangementer og aktiviteter om egenberedskap, her kan «Trygg sammen» tas i bruk.

Fremdriftsplan for prosjektet

Sept. 2020 Presentere materiell på regionale samlinger for frivillige Sept. 2020 Spredning og informasjon i egen organisasjon Juni 2022 Rekruttere og lære opp 40 lokalforeninger og presentere prosjektet Sept. 2020 Rekruttere og lære opp 20 innvandrere som kan være beredskapsressurser i eget lokalmiljø April 2021 Presentere materiell på fellessamling for frivillige i N.K.S. Okt. 2021 Regionale samlinger med opplæring for frivillige i opplærings

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Med midler fra Stiftelsen Dam har Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) tidligere utviklet en opplæringspakke om brannsikkerhet, trafikksikkerhet og førstehjelp for personer med begrensede norskkunnskaper (trinn 1). I dette prosjektet (trinn 2) har N.K.S. gjort materiellet kjent i egen organisasjon og blant aktuelle samarbeidspartnere og aktører. Det er gjennomført opplæringer av frivillige og andre interesserte personer slik at kunnskap om temaene kunne spres videre i flere lokalsamfunn over hele landet. Målgruppen for prosjektet var primært lokalforeninger og frivillige i N.K.S., inkludert frivillige med minoritetsbakgrunn, og sekundært offentlige instanser. Hovedmålsettingen for prosjektet var at flere med minoritetsbakgrunn skulle kjenne til risikoatferd og forebyggingstiltak knyttet til brann og trafikkulykker, kjenne til symptomer på akutt og alvorlig sykdom og kunne grunnleggende førstehjelp, og vite hvordan varsle i en nødsituasjon og bruke nødnummer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I søknaden hadde vi som mål å nå 120 personer og det har vi gjort under prosjektperioden. Både lokale, regionale og nasjonale samlinger har vært arenaer for å lære opp frivillige. Vi har fått tilbakemeldinger etter gjennomførte opplæringer, og justert underveis basert på disse. Flere steder har vi ikke bare lært opp frivillige til å ta i bruk materialet, men også bistått med at de skulle kunne prøve det ut på ulike arenaer hvor de møter målgruppen for materialet, eksempelvis kvinnegrupper, opplæringssteder, asylmottak og lignende. På grunn av dette har vi også fått noen tilbakemeldinger direkte fra personer med begrensede norskkunnskaper som gir gode tilbakemeldinger på materialet og på formidlingen til de frivillige. Vi ser at dette er temaer som engasjerer og som de syns det er viktig å vite mer om. Vi har god oversikt over en rekke samarbeidspartnere og aktuelle aktører som har fått presentert materiellet. Basert på disse oppsatte effektmålene har prosjektet hatt god måloppnåelse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1538

Prosjektgjennomføring/Metode

For å gjøre materiellet kjent i organisasjonen har vi sendt ut nyhetsbrev til alle våre 550 lokalforeninger, materiellet har blitt presentert på nasjonale møteplasser og det er skrevet om Trygg Sammen i medlemsbladet «Fredrikke» som sendes ut til våre 43.000 medlemmer. Denne informasjonsjobben ble gjort tidlig i prosjektperioden da pandemien gjorde fysiske opplæringer utfordrende, men høsten 2021 startet prosjektleder opp opplæringer av frivillige. Metoden vi har brukt for å nå målet for dette prosjektet er «train -the-trainers», en opplæring av de frivillige som skal ta i bruk materiellet i sitt lokalsamfunn for å nå målgruppen for materiellet. Opplæringer har skjedd både på lokale, regionale og nasjonale samlinger og det er stor geografisk spredning på gjennomførte opplæringer i både bygd og by. Opplæringen har gitt mer informasjon om temaene, det har vært gruppearbeid hvor man øver på å ta i bruk materiellet, samt refleksjonsoppgaver rundt hvor det kan tas i bruk i eget lokalsamfunn. Gjennom prosjektet har det også vært møter for å presentere materialet til aktuelle aktører innen brann, trafikk og førstehjelp, samt presentasjoner på nasjonale konferanser.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom prosjektperioden er det utviklet en opplæring for å ta i bruk Trygg Sammen materialet, og denne opplæringen har nådd flere hundre frivillige. De 550 lokalforeningene og 43.000 medlemmene i N.K.S. har mottatt informasjon om Trygg Sammen materialet. Flere ulike samarbeidspartnere og aktuelle aktører har fått informasjon om materiellet. Vi ser at flere opplever at det å ha et fysisk materiell som kan tas i bruk gjør det lettere å starte samtaler om brannsikkerhet, trafikksikkerhet og førstehjelp. Mange av egne frivillige har i tillegg til å bruke materiellet i språkgrupper og på andre arenaer for personer med begrensede norskkunnskaper, sett at informasjonen i materiellet også er egnet for andre målgrupper i samfunnet. Derfor er også materiellet tatt i bruk på stand, medlemsmøter og andre arenaer. Vi opplever at prosjektet har ført til økt fokus og flere samtaler om brannsikkerhet, trafikksikkerhet og førstehjelp på de arenaene våre frivillige deltar på.

Oppsummering og videre planer

Flere lokalforeninger har fått interesse for Trygg Sammen. Vi har gjort oss nyttige erfaringer med rekruttering, opplæring, gjennomføring av samlinger og samarbeid med ulike aktører. Vi har erfart at brannsikkerhet, trafikksikkerhet og førstehjelp engasjerer målgruppen, og at dette er temaer som det er viktig å starte samtaler om. Trygg Sammen materiellet er en god samtalestarter og et verktøy for kunnskapsformidling, som nå er tatt i bruk i flere lokalsamfunn over hele landet. Materialet er inkludert i verktøykassen for N.K.S. frivillige og materiell er tilgjengelig også etter prosjektslutt.

Prosjektleder

May Britt Buhaug

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Trygg sammen – del 2
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2020: kr 440 000, 2021: kr 440 000
Startdato
31.12.2020
Sluttdato
31.08.2023
Status
Avsluttet